Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γυναικοκτονίες

ΜέΡΑ25: «Αλλη μία δεν είναι εδώ - Επείγουσα η αλλαγή πολιτικής»

Στην άμεση ανάγκη κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία» και ριζικής αναθεώρησης στις πολιτικές φύλου από την πολιτική ως την εκπαίδευση, αναφέρεται με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους το ΜέΡΑ25.

Στην ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας, Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+  του κόμματος τονίζεται πως «είμαστε σε μία χώρα που αγοράζουμε περιπολικά και περιπολικά δεν έχουμε για να μας πάνε ζωντανές στα σπίτια μας» ενώ επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας δομών υποστήριξης και πρόληψης, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

Άλλη μια δεν είναι εδώ. Χθες το βράδυ μπροστά από το ΑΤ Αναργύρων, μόλις 2 βήματα από την είσοδο, η 28χρονη Κυριακή Γρίβα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Η αστυνομία δεν την έσωσε και σήμερα ακούμε ξανά τις γνωστές υποσχέσεις για ΕΔΕ και για διερεύνηση του τι δεν πήγε καλά.

Άλλη μια γυναικοκτονία για το 2024, η 5η μέσα σε 3 μήνες. Και ακόμα δεν έχουμε καταχωρήσει τον όρο και ακόμα δεν έχουμε μάθημα για τα φύλα στα σχολεία και ακόμα δεν έχουμε τις κατάλληλες δομές υποστήριξης. Ακόμα μας κυβερνούν πατριαρχικές πολιτικές. Είμαι ζωντανή από τύχη και εγώ και εσύ γιατί δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν υπάρχει πρόνοια, είμαστε σε μία χώρα που αγοράζουμε περιπολικά και περιπολικά δεν έχουμε για να μας πάνε ζωντανές στα σπίτια μας.

Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι ανεπαρκείς, περιορισμένες και χρειάζονται αναθεώρηση. Η ανισότητα γεννάει βία και όσο δεν αντιμετωπίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της, από το μάρκετινγκ έως την πολιτική, οι γυναικοκτονίες θα αυξάνονται και ο κόσμος θα γίνεται όλο και πιο βίαιος.

Είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί η ριζική ανισότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Από την εκπαίδευση στα σχολεία μέχρι την πολιτική, η προώθηση της ισότητας και η εκπαίδευση σε θέματα σεβασμού και ανοχής πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.

Ας αναγνωρίσουμε ότι η εξουσία και ο έλεγχος δεν είναι συνώνυμα με την ασφάλεια και την προστασία. Αντί να επενδύουμε σε περισσότερα περιπολικά και σώματα ασφαλείας, πρέπει να δημιουργήσουμε δομές υποστήριξης και πρόληψης που θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες, ιδίως τις ευάλωτες ομάδες.

Η ανάγκη για αλλαγή είναι επείγουσα. Οι γυναικοκτονίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή ανεπαρκείς πολιτικές. Απαιτείται ένας συνδυασμός από εκπαίδευση, αναθεώρηση πολιτικών και δημιουργία νέων δομών, που θα προάγουν την ισότητα και την ασφάλεια για όλες και όλους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΜέΡΑ25: «Αλλη μία δεν είναι εδώ - Επείγουσα η αλλαγή πολιτικής»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας