Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, περισσότερα από 500 άτομα βρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νέα Αριστερά για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, την ώρα που στο βήμα της Βουλής εντελώς συμπτωματικά ανέβαινε ο υπουργός των Τεμπών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, γεγονός που σχολίασε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Στόχος μας είναι να απαντήσουμε στη ματαίωση των πολιτών που βλέπουν όσα συμβαίνουν γύρω τους. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου. Μιλώντας για κράτος δικαίου μιλάμε για την ίδια τη δημοκρατία. Χρειάζεται να ξαναδώσουμε νόημα σε αυτή τη φράση. Νόημα και περιεχόμενο στον αγώνα για αξιοπρέπεια», είπε στην εισαγωγική της ομιλία η Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, στέλεχος της Νέας Αριστεράς και συντονίστρια της εκδήλωσης.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε μια αναδρομή σε σειρά γεγονότων και υποθέσεων που έχουν απασχολήσει έντονα την ελληνική κοινωνία, για τους λάθος ωστόσο λόγους.
Για το έλλειμμα δικαιοσύνης, για την προσπάθεια συγκάλυψης, για υποθέσεις που μυστηριωδώς κατέληξαν στο αρχείο. «Θα χυθεί άπλετο φως», είπε χρησιμοποιώντας μια φράση που ακούγεται συνέχεια από κυβερνητικά χείλη και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ με κυβερνητική πρωτοβουλία. Για να μπει το φως πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι ρωγμές που εμείς οφείλουμε να δημιουργήσουμε», τόνισε με νόημα ο κ. Χαρίτσης.
Εν συνεχεία ο λόγος δόθηκε σε άτομα τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρωταγωνίστησαν σε αυτές τις υποθέσεις. Συγκλονιστικός ήταν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές υπενθυμίζοντας τι τράβηξαν ο ίδιος και η οικογένειά του όταν πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι τους -στο πλαίσιο μιας αποτυχημένης επιχείρησης- και οι οποίοι «μπροστά στον επιχειρησιακό τους οίστρο μάς έδειραν, μας έβρισαν, εμένα με κουκούλωσαν.
»Θα μπορούσαν εκείνη τη στιγμή να ζητήσουν συγγνώμη. Δεν το έκαναν αυτό. Το πιο εξωφρενικό είναι αυτό που συνέβη επί τρία χρόνια, όπου μια οικογένεια, η οικογένειά μου, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα σύστημα που κινητοποιήθηκε για να καλύψει τους τέσσερις Κλουζό. Τραγικά πράγματα που θυμίζουν από τη Χιλή του Πινοσέτ έως σταλινικά καθεστώτα».
Η Δήμητρα Κεραμιδά είναι μία εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της νεαρής κοπέλας στην Ηλιούπολη, η οποία υπήρξε θύμα trafficking από έναν αστυνομικό. Περιέγραψε πώς ακριβώς το θύμα βρέθηκε στη θέση της κατηγορούμενης, ούσα αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο σύστημα τρομοκρατίας, συγκάλυψης και εκφοβισμού.
Για τον ρόλο της Δικαιοσύνης μίλησε η Κατερίνα Παπανικολάου, πρώην μέλος της ΑΔΑΕ, η οποία αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στην προσπάθεια που έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή υπό τον κ. Ράμμο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Επίσης συγκλονιστικός ήταν και ο Γιάννης Σαμπάνης, πατέρας του Νίκου Σαμπάνη που δολοφονήθηκε σε περιστατικό με αστυνομικούς στο Ζεφύρι. Ηταν συγκλονιστικός επειδή ακριβώς περιέγραφε ότι οι αστυνομικοί τον πήγαιναν σε διάφορα τμήματα κι ενώ γνώριζαν ότι το παιδί του είναι νεκρό, του έλεγαν ψέματα έως ότου βρεθεί κάποιος να του πει την αλήθεια. «Θέλω τη δικαιοσύνη του», είπε για τον γιο του.
Τελευταίος από τους ομιλητές ήταν ο Βαγγέλης Βλάχος, αδελφός του Βάιου Βλάχου, ενός από τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών. Αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που έχουν ακουστεί προτάσσοντας το «ανθρώπινο λάθος» ως βασική αιτία της τραγωδίας. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα υπήρξε συγκάλυψη στα Τέμπη», σημείωσε, δίνοντας ένα προς ένα παραδείγματα εξαφάνισης στοιχείων από το σημείο της τραγωδίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας