Οι ίδιοι αναλυτές, χωρίς να κρύβουν και κάποιο είδος χαιρεκακίας, επισήμαναν ότι αυτό το φαινόμενο των διασπάσεων ενδημεί στον χώρο της Αριστεράς. Αθελά τους, βέβαια, με τον τρόπο αυτό παραδέχτηκαν ότι στον χώρο της Αριστεράς είναι απαραίτητη η πολιτική αντιπαράθεση για να εντοπιστούν τα αίτια μιας ήττας, ενώ στον χώρο της Δεξιάς αρκεί η ανάδειξη ενός νέου αρχηγού για να συνεχίσουν οι «οπαδοί» να ψηφίζουν το κόμμα.
Ευεργετική συνέπεια
Αυτός είναι ο λόγος που είχαν δίκιο όσοι θεώρησαν λάθος το γεγονός ότι μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα επιλέχθηκε να προηγηθεί η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ και να ακολουθήσουν το συνέδριο, η αυτοκριτική και η ανασυγκρότηση. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι αν είχε προηγηθεί το συνέδριο, μπορεί να μην είχε αναδειχθεί το μέγεθος του πολιτικού χάσματος στο εσωτερικό του κόμματος.
Απ’ αυτή την άποψη, η εκλογή Κασσελάκη, όσο κι αν επέφερε οδυνηρά αποτελέσματα, είχε και μια απρόβλεπτη ευεργετική συνέπεια: έφερε στο φως το βασικό δίλημμα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα. Κατά παράδοξο λοιπόν τρόπο, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη επιτάχυνε την πολιτικοποίηση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.
Αρκεί πάντως να συγκρίνει κάποιος το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από μια βδομάδα με την ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς που ολοκληρώθηκε χτες για να κατανοήσει ότι η πρόσφατη αυτή διάσπαση δεν μπορεί να αποδοθεί σε προσωπικές φιλοδοξίες ή σύγκρουση τάσεων.
Ανοιχτός δρόμος
Ο κ. Κασσελάκης, μετά τη διάσπαση, την οποία φρόντισε ο ίδιος με τους χειρισμούς του να επιταχύνει, προχωρά σε ένα πολιτικό υβρίδιο που θα βασίζεται στην παντοδυναμία του αρχηγού, ο οποίος θα διατηρεί «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τα μέλη, επιβάλλοντας τον ρόλο του κομπάρσου στα κομματικά όργανα, αλλά κυρίως επιχειρώντας ευθέως την πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, μεθοδεύοντας ακόμα και τη μετονομασία του, προκειμένου να αποβληθεί η ενοχλητική αναφορά σε (όποια) Αριστερά.
Από αυτή την άποψη η Νέα Αριστερά βρήκε μπροστά της ανοιχτό τον δρόμο. Από τις διασπάσεις στον χώρο της Αριστεράς είχαμε συνηθίσει να επικρατεί ένας κομματικός θεματοφύλακας που διατηρεί τη «σφραγίδα» και καταγγέλλει τους «διασπαστές». Εδώ ο νικητής θέλει να πετάξει όχι μόνο τη σφραγίδα αλλά και τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.
Την ευκαιρία αυτή άδραξε η Νέα Αριστερά, η οποία οργάνωσε ένα νέο ξεκίνημα, βασισμένο στις ίδιες αρχές και αξίες, χωρίς να αποφύγουν την αυτοκριτική. Η μαζική συμμετοχή στη συνδιάσκεψη και κυρίως το υψηλό επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του νέου κόμματος μαρτυρούν ότι το πρώτο βήμα ήταν επιτυχημένο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας