Σε κανονικούς ρυθμούς εισέρχεται και πάλι από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά και την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από το εξωτερικό. Ο πρόεδρος του κόμματος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τα Θεοφάνια, ενώ χθες είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι έχει ρίζες από την Πόλη (από τον παππού και τη γιαγιά του), δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είμαστε, ως αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά, υπέρ του θετικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Φεύγω γεμάτος από τις αγκαλιές και τη θέρμη των Ελλήνων και των Τούρκων της Κωνσταντινούπολης. Με την πεποίθηση ότι η ειρήνη είναι κοινό ζητούμενο των δύο λαών».
Η εβδομάδα θα είναι γεμάτη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με αντικείμενο το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθεί και η Πολιτική Γραμματεία, επανερχόμενη στο εβδομαδιαίο, σταθερό πρόγραμμά της, όπως είχε αποφασιστεί πριν από τις γιορτές. Τα ζητούμενα είναι πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το διάστημα, την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν λείπουν και οι γκρίνιες για κάποιες από τις πρωτοβουλίες του προέδρου του κόμματος. Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Πολιτική Γραμματεία να ανοίξει το θέμα των Σπετσών, όπως επίσης και εκείνο της συνέντευξης στην εφημερίδα «Documento» του Μανόλη Καπνισάκη, διευθυντή του γραφείου του κ. Κασσελάκη στην οποία αποκάλυψε ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν προτείνει υπουργική θέση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019, μέσω του εκδότη της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» –και μετέπειτα υπουργού στην κυβέρνηση της Ν.Δ.– Αντώνη Διαματάρη.
Υπουργείο Ναυτιλίας
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε ένα πινγκ πονγκ διαρροών μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Τόσο η κυβέρνηση όσο κι ο κ. Διαματάρης διέψευσαν πως συνέβη κάτι τέτοιο, με διαρροές από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη να κάνουν λόγο ακόμα και για συγκεκριμένο υπουργείο που του προτάθηκε, αυτό της Ναυτιλίας, λόγω των γνώσεων που έχει στα συγκεκριμένα θέματα. Μάλιστα, οι διαρροές επέμεναν προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας επίσης λόγο για βοήθεια που είχε ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα, και απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε για fake news, οι πηγές ανέφεραν: «Επειδή μιλά αβίαστα για “fake news” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι έχει σωστή ενημέρωση από τον Προϊσταμενό του; Ο κ. Μαρινάκης επιχειρεί να εμφανίσει τον κ. Κασσελάκη ως “αρθρογράφο υποστηρικτή” του κ. Μητσοτάκη. Μάλλον αγνοεί ότι ο τελευταίος είχε ζητήσει προσωπικά τη βοήθεια του κ. Κασσελάκη για οικογενειακά του ζητήματα, εκφράζοντάς του επανειλημμένως την εκτίμησή του».
Βέβαια, εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μόλις λίγους μήνες πριν, και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι, ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης σε άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής» έγραφε για τον κ. Μητσοτάκη: «Από το 2012 και μετά, δημιούργησα μια εξαιρετική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο ήταν ακόμα μέλος του Κοινοβουλίου, μετά ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα στήριξα την υποψηφιότητά του στη National Herald, όσο ακόμα ήταν υποψήφιος αρχηγός και έτρεχε την καμπάνια του. Είχα και έχω ακόμα μεγάλο σεβασμό για το πρόσωπό του».
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι για ποιο λόγο ο κ. Καπνισάκης προχώρησε σε αυτή την αποκάλυψη στην τρέχουσα συγκυρία. Για να αποδείξει ότι ο κ. Κασσελάκης αρνήθηκε τις τιμές της Δεξιάς προκειμένου να στρατευτεί με την Αριστερά; Μα όλα αυτά, κι αν ισχύουν, έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άγνωστο στην Ελλάδα και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία επικοινωνήσαμε χθες δεν έκρυβαν την απορία τους για όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε με τις διαρροές, ενώ κάποιοι εκτιμούσαν ότι έκανε κακό στην εικόνα του κόμματος. Μια εικόνα που θεωρείται επιπλέον τραυματισμένη έπειτα από όσα συνέβησαν μετά την πρόσκληση για τις Σπέτσες.
Απόντες και παρόντες
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν μέιλ από τη γραμματέα της Κ.Ο., Θεοδώρα Τζάκρη, με το οποίο τους ενημέρωνε για την απόφαση Κασσελάκη για τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, όπου και θα φιλοξενούνταν στο σπίτι που διατηρεί εκεί ο πρόεδρος του κόμματος. Η πρόταση προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις, με τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη να κάνει σχετική ανάρτηση και να υποστηρίζει την επιλογή του.
Οταν άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες και μουρμούρες για το επικοινωνιακό κόστος του συμβάντος, κύκλοι του προέδρου άφηναν να διαρρεύσει πως το προεδρείο της Κ.Ο. γνώριζε πέντε μέρες πριν από την αποστολή του μέιλ την πρόταση για τις Σπέτσες και συμπλήρωναν ότι κανείς δεν είχε φέρει αντίρρηση. Από την πλευρά τους, στελέχη του κόμματος ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» πως πρόταση υπήρξε, αλλά δεν εγκρίθηκε από κανέναν, δεν υπήρξε δηλαδή συμφωνία για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο νησί. Την ίδια ώρα, κύκλοι πέριξ του Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν την πρόθεση του πρώην προέδρου να μην πάει στο τριήμερο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και η βουλεύτρια Κυριακή Μάλαμα, η οποία σχολίασε μάλλον ειρωνικά ότι... την πειράζει το καράβι.
Δημόσια τοποθέτηση έκανε και η βουλεύτρια Επικρατείας, Ελενα Ακρίτα, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Γιατί να μην πάμε σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή πλημμύρες; Καρδίτσα, Εβρο, Ρόδο, Εύβοια, Βόλο. Να γυρίσουμε τα χωριά, να μιλήσουμε με τους κατοίκους, να διαπιστώσουμε τι έχει (ή ΔΕΝ) έχει κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό. Αυτή είναι η άποψή μου».
ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά
Η συνέντευξη Καπνισάκη και οι διαρροές που ακολούθησαν προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Αριστεράς. Η Χ. Τρικούπη έκανε λόγο για «θυμηδία που προκαλεί η ιλαροτραγωδία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.», ζητώντας παράλληλα «απαντήσεις για να μην υπάρχουν σκιές». Πηγές της Νέας Αριστεράς ανέφεραν με τη σειρά τους «τι παραπάνω να σχολιάσεις όταν ο διευθυντής του γραφείου του κ. Κασσελάκη δηλώνει με περηφάνια ότι ήταν εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη το 2019;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας