Στη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την ένατη στο ελληνικό κοινοβούλιο, προχωρούν οι βουλευτές, που ανεξαρτητοποιήθηκαν χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μαζί με ακόμα 48 στελέχη της ομάδας των «6+6» εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη και στην Κουμουνδούρου, η οποία απάντησε εκτιμώντας ότι η διαφωνία δεν είχε «πολιτικό επίδικο».
Αυτό επανέλαβε σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, τονίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος λοιδορήθηκε από την πρώτη μέρα. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ» είπε προσθέτοντας ότι το κόμμα προχωρά, «με τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά και μια μεγάλη προσφορά στην ελληνική κοινωνία». «Θέλω να δω τι διαφορετικό θα πουν στην φορολογία, στην ανάπτυξη» είπε.
Η διάσπαση του κόμματος εγείρει σοβαρά ερωτήματα, όπως αν οι διαφωνούντες θα καλύψουν ουσιαστικό πολιτικό κενό στην κοινωνία και αν θα παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που έχει μείνει μένει με 36 βουλευτές και σε περίπτωση νέων αποχωρήσεων κινδυνεύει να βρεθεί τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, καθώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αριθμεί 32. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον βουλευτή στην Α' Αθήνας και σε πέντε ακόμα περιφέρειες.
Το Σαββατοκύριακο αναμένονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους έντεκα συνολικά αποχωρήσαντες από την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και την «Ομπρέλα» για την οριστικοποίηση του σχήματος και τους ρόλους στη Βουλή.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Φερχάτ Οζγκιούρ, που ήδη άνοιξε την πόρτα της εξόδου, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ την άποψη ότι και άλλοι βουλευτές «θα εισχωρήσουν στο νέο σχήμα στο κοινοβούλιο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία εντός των συναδέλφων λόγω του ότι αυτή τη στιγμή μέσα στο κοινοβουλίου υπάρχει μεγάλο κενό από την αριστερά μέχρι το κέντρο».
«Δεν φταίει μόνο ο κ. Κασσελάκης, φταίμε και εμείς και τα ηγετικά στελέχη. Έπρεπε να έχουμε δικλίδες ασφαλείας ως κόμμα και δεν εννοώ την εκλογή του κ. Κασσελάκη, δεν την αμφισβητώ» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
Σ. Φάμελλος: Οι δηλώσεις Κασσελάκη δεν διαφέρουν από τη «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε πολύ άσχημη εξέλιξη την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και πολύ μεγάλο λάθος την αποχώρηση των στελεχών. «Δεν κατανοώ γιατί δεν θέλησαν να μείνουν έστω μέχρι το Συνέδριο ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλες και όλοι, ακόμη και να διαφωνήσουμε πολιτικά για την ταυτότητα και την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η πολιτική συζήτηση όμως αυτή δεν έγινε με ευθύνη αυτών που έχουν αποχωρήσει» δήλωσε σε συνέντευξη το πρωί στην ΕΡΤ.
«Οι αποχωρήσεις όμως "αφαιρούν" δύναμη από την Αξιωματική Αντιπολίτευση στο να ασκεί αντιπολίτευση και "άμυνα" έναντι των καταστροφικών για την κοινωνία πολιτικών της κυβέρνησης αλλά, και "αφαιρούν" από τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου για τους πολίτες. Δεν θέλω όμως να γίνει "σήριαλ" ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει» πρόσθεσε.
Ιδιαίτερα προβληματικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο σχηματισμού Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους αποχωρήσαντες βουλευτές αφού: «αυτή θα σχηματιστεί με ψήφους πολιτών που ήθελαν έναν ισχυρό και ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έθεσε και ζήτημα δεοντολογίας, πολιτικής και ηθικής που τούς υποχρεώνει, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών, να παραδώσουν τις έδρες τους».
Σε ερώτημα αν οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη διαφέρουν από τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Κασσελάκης απάντησε με δύο παραδείγματα. «Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψή μας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την καθυστέρηση στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών δήλωσε ότι στηρίζουμε τη δικαιοσύνη, ότι υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο παραβίασης δημοκρατικών αρχών και ότι θέλουμε απαντήσεις γρήγορα. Αυτό δεν είναι "γραμμή" ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
»Στην επίσκεψή μας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είπαμε για τα καρτέλ, για την ακραία ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα, στο ρεύμα, στα καύσιμα, παντού. Αυτός είναι αριστερός λόγος και λόγος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι κατανοητό ότι κάποιες εκφράσεις και κάποια θέματα πολιτικών δηλώσεων δεν έχουν "κατασταλάξει" επειδή δεν έχει γίνει ακόμη το Συνέδριό μας. Αλλά δεν μπορούμε να αναδεικνύουμε αυτά μόνο για να δημιουργούμε αντιθέσεις ή εντυπώσεις"».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας