Με στόχο τη δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές της Κεντροαριστεράς, αλλά και ενός εκλογικού συνασπισμού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο συνεχίζει να κινείται συστηματικά η ομάδα των πέντε βουλευτών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ (Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Πέτρος Τατσόπουλος).
Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις τόσο από το σημερινό ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πέντε θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το κατάλληλο momentum, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση που θα στεγάσει πολιτικά στελέχη και ψηφοφόρους που δεν μπορούν να βρουν έκφραση ούτε στο σημερινό δίπολο Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ ούτε στις «αοριστίες» του Ποταμιού ή τις «παλινωδίες» της ΔΗΜΑΡ.
Στην κατεύθυνση αυτή -όπως έχει ήδη γράψει η «Εφ.Συν.»- υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και διεξάγονται επαφές με πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ στους συνομιλητές θα μπορούσαν να προστεθούν και οι Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης και Θόδωρος Παπαθεοδώρου (πρώην υφυπουργός Παιδείας επί τρικομματικής).
Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά εις εκ των πέντε, «ο Καμμένος σε δύο μήνες έφτασε το 10% και ο Θεοδωράκης σε τρεις μήνες το 6%. Εμείς γιατί να μη στοχεύσουμε ένα 5%;»
Η μέχρι σήμερα κοινή δράση των πέντε εντοπίζεται σε τρεις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, στις οποίες ζητούν εθνική συναίνεση για το ζήτημα του χρέους, άμεση αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και λύση στο πρόβλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας χρειάζονται 10 βουλευτές. Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι –αλλά με αρκετά ερωτήματα- για να στελεχώσουν τη νέα ομάδα είναι οι Μάρκος Μπόλαρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Φούντα, Πάρις Μουτσινάς.
Ο κ. Μπόλαρης έχει κλείσει εδώ και καιρό την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ και «φλερτάρει» από σχετική απόσταση με την Κουμουνδούρου. Ωστόσο, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην τον στηρίξει στη μάχη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν βοήθησε την περαιτέρω προσέγγιση των δύο πλευρών. Ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να προτιμά την πολιτική αυτονομία του, όπως έχει δηλώσει, ωστόσο οι θέσεις του πρακτικά είναι πιο κοντά στους «πέντε» παρά στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ και την παρουσία της στις εκδηλώσεις και τις επιτροπές του Ποταμιού, η κ. Μάρκου φέρεται για την ώρα να έχει διαλέξει στρατόπεδο, όμως θα κληθεί σύντομα να ξεκαθαρίσει αν θα επιμείνει στη σύμπλευση με τον Στ. Θεοδωράκη ή θα συμπράξει στην «κεντροαριστερή ανασύνθεση».
Στο κόμμα αλλά με διαφωνίες
Οσον αφορά τη Νίκη Φούντα, παραμένει στο κόμμα του Φ. Κουβέλη διατηρώντας τις διαφωνίες της. Υπενθυμίζεται ότι έχει πάρει αποστάσεις από την απόφαση του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ για άνευ όρων καταψήφιση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι θα κρίνει με βάση το πρόσωπο που θα προταθεί, ενώ το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκε φημολογία για ανεξαρτητοποίησή της, που δεν επιβεβαιώθηκε.
Από την πλευρά του ο Π. Μουτσινάς, αν και συμπορευόταν μέχρι πρότινος με τον Οδ. Βουδούρη τόσο στην έξοδο από τη ΔΗΜΑΡ όσο και στην αυτόνομη πολιτική τους κίνηση (Κοινωνία Πρώτα) και τελικά στην πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι το «προξενιό» με την Κουμουνδούρου δεν προχωράει.
Για την ώρα ο βουλευτής Μαγνησίας απολαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ετερόκλητης κοινοβουλευτικής ομάδας των «ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών», ωστόσο οι απόψεις που εκφράζει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλούν αντιδράσεις από ορισμένους συναδέλφους του (ρεπορτάζ επάνω).
Εκτός κεντροαριστερού παιχνιδιού θεωρούνται οι βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά φέρονται να έχουν ήδη συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα, Θόδωρο Παραστατίδη στο Κιλκίς και Οδυσσέα Βουδούρη –πιθανόν- στη Β’ Αθήνας.
Ακόμη και αν αποτύχουν τελικά οι προσπάθειες για επίσημη συλλογική κοινοβουλευτική παρουσία, η ομάδα των πέντε φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της «και όσοι πιστοί ας προσέλθουν». Κοινή τους πεποίθηση αποτελεί ότι το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και η Δημοκρατική Παράταξη όπως προχωρά η ίδρυσή της, δεν μπορούν να αποτελέσουν το καινούργιο στοιχείο που έχει ανάγκη ο χώρος για την ανασυγκρότησή του, θεωρούν επίσης ότι το νέο σχήμα θα πρέπει να παίζει ρυθμιστικό ρόλο σε συνεργατικά κυβερνητικά σχήματα και τρίτον ότι οι εκλογές στην παρούσα φάση δεν βοηθούν την προσπάθεια ασφαλούς εξόδου από την κρίση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας