Από την Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τα όσα εκτυλίσσονται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και επισημαίνουν ότι «πρωτεύον» ζήτημα είναι η πολιτική πτώση της συγκυβέρνησης και όχι η πτώση της με ένα κοινοβουλευτικό τερτίπι.
Ο πρωθυπουργός πολιτεύεται σαν να μην κυβερνά την Ελλάδα αλλά μια άλλη χώρα: είναι η κοινή εντύπωση που μεταφέρουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας το άρθρο του στην «Καθημερινή». Χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε χθες ότι ο κ. Σαμαράς «επιβεβαιώνει την απόλυτη πίστη του στις μνημονιακές πολιτικές», καταλόγισε στον πρωθυπουργό «προκλητικότητα», αλλά και πως επιδιώκει, μαζί με τους υπόλοιπους νεοφιλελεύθερους, τη «σταθερότητα» του μνημονιακού «καθεστώτος».
Ο δε Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε ότι «όλο το άρθρο του κ. Σαμαρά είναι ερήμην της πραγματικότητας, δηλαδή δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει φτώχεια, δεν υπάρχει διαλυμένο κράτος» και πως «είναι γεμάτο αντιφάσεις. Κατηγορεί εμάς ότι χαρακτηρίζουμε το χρέος μη βιώσιμο.
Τελικά είναι βιώσιμο το χρέος ή δεν είναι;». Αυτό το ερώτημα ανάγεται άλλωστε για την Κουμουνδούρου σε μείζον, αφού, όπως είπε ο Π. Σκουρλέτης, «ο σημερινός πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, με την τοποθέτησή του, πως το χρέος είναι βιώσιμο, παίρνει οριστικό διαζύγιο από την υπόθεση της διαπραγμάτευσης».
«Το πρόβλημα που έχουμε εδώ είναι ότι το τέλος της ύφεσης δεν σημαίνει τέλος της κρίσης» συνόψισε εξ άλλου ο Γ. Δραγασάκης μιλώντας στον «Αθήνα 984», μεταφέροντας την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πιθανή σύναψη συμφωνίας μεταξύ των κυβερνώντων και των δανειστών σε ένα διάδοχο μνημονιακό σχήμα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η «γραμμή» πίστωσης, εκτός της επιτήρησης και του «μνημονίου συνεννόησης» που θα επιφέρει, δεν δίνει το παραμικρό πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική οικονομία, με μια νέα κρίση να «επικρέμαται».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, παρακολουθεί με προσοχή και τα όσα εκτυλίσσονται αναφορικά με την προεδρική εκλογή, αν και ξεκαθαρίζουν ότι «πρωτεύον» ζήτημα αποτελεί η πολιτική πτώση της κυβέρνησης και όχι η πτώση της με ένα κοινοβουλευτικό τερτίπι. Η αποστροφή του Μανώλη Γλέζου, ότι είναι πιθανό να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή, ουσιαστικά εκφράζει την ανησυχία μιας μερίδας στελεχών για την έκβαση των παρασκηνιακών διεργασιών για την εξασφάλιση των 180. Ο ευρωβουλευτής είπε μεταξύ άλλων ότι η εκλογή Προέδρου «εξαρτάται από το οικονομικό και πολιτικό σύστημα, ελληνικό και ξένο, αν θέλει ή δεν θέλει τον Αντώνη Σαμαρά», ενώ «ειδικά οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν εκλογές».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Δρίτσας, αναφορικά με τα ρεπορτάζ για κινήσεις ανεξάρτητων βουλευτών προς μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και συγκέντρωση των 180, δήλωσε «Στο Κόκκινο» ότι «είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχουν τέτοιες κινήσεις και πάρα πολλές άλλες, αλλά δεν φαίνεται να ευδοκιμεί καμία». Επισήμανε όμως ότι «το κύριο ζήτημα είναι η πολιτική διαφάνεια», ενώ είναι «μείζονος σημασίας πολιτικό διακύβευμα να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μια Βουλή που θα εξασφαλίζει τη γνήσια εκπροσώπηση της ελληνικής κοινωνίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας