Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες και πιο συγκεκριμένα την καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού, το μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υποψήφια στο Επικρατείας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία είχε διαχειριστεί στο παρελθόν το προσφυγικό, τον διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Καλογήρου, τον βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση κ.ά.
Η πρώτη του στάση ήταν όταν συναντήθηκε με στελέχη του Λιμενικού Σώματος παρόντος του υπηρεσιακού υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ευάγγελου Τουρνά, με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε και μια λεκτική αντιπαράθεση. Πιο συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ο κ. Τουρνάς επεσήμανε ότι «το να επέμβεις σε ένα τέτοιο πλοίο που έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει 2-3 ημέρες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα, 4 ημέρες, και είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει υψηλά το κέντρο βάρους, νομίζω, με την κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης».
Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα: «Δηλαδή θέλετε να μας πείτε, κύριε υπουργέ, ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει στη θάλασσα υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επέμβασης; Τι είναι αυτό τώρα; Κάντε ερωτήσεις για να βγάλουμε κάποιες απαντήσεις. Τι ρωτάτε ακριβώς;», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και πρόσθεσε ότι «εμείς εδώ δεν ήρθαμε να αποδώσουμε ευθύνες, ήρθαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα και να πάρουμε απαντήσεις».
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την αποθήκη στο λιμάνι της πόλης όπου έχουν τοποθετηθεί οι επιζώντες του ναυαγίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κάποιους απ’ αυτούς. Οι επιζήσαντες ανέφεραν ότι το ελληνικό λιμενικό έβαλε σκοινί στο πλοιάριο και επιχείρησε να το ρυμουλκήσει, αλλά λόγω της διαφοράς ταχύτητας μεταξύ των δύο πλωτών μέσων η βάρκα άρχισε να πηγαίνει δεξιά-αριστερά και στη συνέχεια ανατράπηκε. Οι ίδιοι άνθρωποι του ανέφεραν πως έφυγαν από τη χώρα τους γιατί ήταν αντιμέτωποι με τον πόλεμο και αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στη συνέχεια μια ανάρτηση σχετικά με τη συνάντηση που είχε με ένα 15χρονο αγόρι που στο ναυάγιο έχασε τον αδελφό του. «Επισκέφθηκα τους επιζώντες, ρώτησα επίμονα να μάθω τι συνέβη, πώς, γιατί δεν αποφεύχθηκε μία προαναγγελθείσα τραγωδία. Εχω κάνει δηλώσεις που αφορούν τις ευθύνες της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό αλλά και την απογοητευτική και αδιέξοδη στρατηγική που έχει επιλέξει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ομως, πέρα και πάνω από το πολιτικό κομμάτι, χάσκει πλέον με τρόπο συντριπτικό η ίδια η αλήθεια. Δυστυχώς, η αξία της ζωής δεν είναι ίδια σήμερα για όλους τους ανθρώπους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίος σταθμός του στην πόλη ήταν το νοσοκομείο, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των 35 ναυαγών που νοσηλεύονται εκεί.
Χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια επίτροπο Εσωτερικών και Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον, την οποία και ενημέρωσε για τα όσα είδε στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας είπε στην επίτροπο ότι είναι «ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα, ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες να παρουσιάζεται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ως “πολυτέλεια” και να γίνεται συζήτηση για το αντίτιμο που θα καταβάλλουν κράτη-μέλη ώστε να μη φιλοξενούν πρόσφυγες». Υπογράμμισε επίσης ότι η υπόθεση αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της Ε.Ε. να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων επανεγκατάστασης προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. με δίκαιο τρόπο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας