Αναφορά κατέθεσαν στη Βουλή οι τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός και Θεανώ Φωτίου για την άδικη αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στη χώρα.
Με το κείμενο της αναφοράς τονίζουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης θετικών μέτρων για τη διασφάλιση των αναγκών όλων των παιδιών, κάτι που αποτελεί απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας.
Η Αναφορά συνοδεύεται από Δελτίο Τύπου 44 οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταναστών και προσφύγων οι οποίες ζητούν τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση του υποστηρικτικού και προστατευτικού πλαισίου για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα ως αιτούντες άσυλο ή ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης παρέμβασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να επανέλθει η άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, ως ένα πρώτο βήμα προς την ασφαλή διαβίωση των προσφυγόπουλων στην Ελλάδα, αλλά και όλων όσα έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, προσπάθεια που εντάθηκε σημαντικά με αφορμή την περίπτωση του Σαϊντού.
Παρακάτω, παρατίθεται το κείμενο της αναφοράς
Η αναφορά
Οι βουλευτές Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός και Νοτίου τομέα Αθηνών Θεανώ Φωτίου, καταθέτουν ως Αναφορά την ανακοίνωση 44 οργανώσεων, για την ανάγκη καθορισμού ενός πλαισίου προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών έως τουλάχιστον την ηλικία των 21, στα πρότυπα και άλλων χωρών της Ένωσης.
Οι οργανώσεις με την ανακοίνωσή τους ζητούν τη λήψη θετικών μέτρων για τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του κάθε παιδιού είναι απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας. Το θέμα είχε άλλωστε αναδειχθεί και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν με αφορμή την υπόθεση του νεαρού μαθητή Σαϊντού Καμαρά είχαμε καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά της δυνατότητας των Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να παραπέμπουν σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η τήρηση της αρχής μη επαναπροώθησης (non refoulement), σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης πρέπει να θωρακίζεται με την τήρηση υπέρτερων υποχρεώσεων από την κίνηση της διαδικασίας επιστροφής, όπως είναι το βέλτιστο συμφέρον παιδιού, η προστασία οικογενειακής ζωής, η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών με την χώρα, η πρόληψη κακοποιητικής μεταχείρισης και η κατάσταση της υγείας.
Είχαμε και τότε επισημάνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη παροχή «συμπληρωματικής προστασίας» σε όσους, αν και δεν μπορούν να υπαχθούν τυπικά σε καθεστώς διεθνούς ή επικουρικής προστασίας, συντρέχουν λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει ή δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη χώρα και παραπέμπονται ώστε να λάβουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η απόρριψη της τροπολογίας αλλά και η αδράνεια που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση παραμένοντας πιστή στο δόγμα ενεργητικής και παθητικής αποτροπής, δείχνουν ότι ο χειρισμός της υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Καθώς για εκατοντάδες άλλους που σαν κι εκείνον, η ασκούμενη πολιτική αφήνει στο περιθώριο, δεν φαίνεται να υπάρχει παρόμοια ευαισθησία. Άλλωστε είναι η ίδια η Κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει τον επαίσχυντο διαχωρισμό των ανηλίκων με ηλικιακό όριο τα 15 χρόνια.
Επισυνάπτεται η σχετική Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου των 44 Οργανώσεων.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.
Αθήνα, 08 Ιουλίου 2022
ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ψυχογιός Γεώργιος Φωτίου Θεανώ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας