Η Λίτσα Αλεξάκη και ο Κώστας Ντάσκας εξελέγησαν ως το νέο συντονιστικό δίδυμο της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, όπως αυτή προέκυψε από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του κόμματος. Οπως έχουμε καταλάβει έως τώρα, το ΜέΡΑ25 -και συγκεκριμένα ο γραμματέας του- «δημιουργεί» πολλούς νέους όρους όσον αφορά και τα όργανα του κόμματος.
Οπότε λέγοντας «διαβουλευτικό συνέδριο» εννοεί το συνέδριο του κόμματος και ως «συντονιστικό» αυτό που σε όλα τα άλλα κόμματα (εκτός του ΚΚΕ) ονομάζεται «γραμματέας». Η άλλη καινοτομία του ΜέΡΑ25 είναι πως στα συντονιστικά και όλων των άλλων οργάνων του κόμματος (συνδικαλιστικό και νεολαία), πάλι υπάρχει ένα αντίστοιχο «δίδυμο» και πάντα αυτό αποτελείται από έναν άνδρα και μία γυναίκα.
«Πρόκειται για έναν συνειδητό πολιτικό συμβολισμό» μάς λέει ο Κώστας Ντάσκας. «Σε μια εποχή όπου η ισότητα των φύλων και ο νέος φεμινισμός αποτελούν διακύβευμα, εμείς στο ΜέΡΑ25 θέλουμε να θέσουμε αυτά τα ζητήματα και να τα στηρίξουμε ακόμα και στον τρόπο οργάνωσής μας».
Ο ίδιος είναι ένα νέο παιδί, έχει σπουδάσει χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ και έχει εργαστεί κυρίως στον γεωργικό κλάδο, στην παραγωγή και τη διανομή λαχανικών. Εχει εργαστεί και στον τομέα της βιομηχανίας (κλωστοϋφαντουργία), έχει κάνει μεταφράσεις και πλέον εργάζεται ουσιαστικά για (και στο) ΜέΡΑ25. Ξεκίνησε ως μέλος του DiEM Ελλάδας το 2017 και μετά πέρασε στο ΜέΡΑ25 με την ίδρυσή του το 2018. Εως τότε ανήκε στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (στα ΕΑΑΚ στο Πανεπιστήμιο και μετά στα κινήματα και στο κόμμα).
«Στο ΜέΡΑ25 μπήκα εξαιτίας κυρίως του ίδιου του Γ. Βαρουφάκη, αλλά και γιατί ένιωθα πως το κόμμα αυτό φέρει πολλά νέα στοιχεία (όπως ο διεθνισμός) που λείπουν από τον χώρο της Αριστεράς. Επίσης, η καθαρότητα της στάσης του Γ. Βαρουφάκη το 2015 ήταν μια εγγύηση για μένα». Ο ίδιος, μετά την εκλογή του στο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 είχε δηλώσει: «Θα παλέψουμε για να αξιοποιηθεί κάθε συνοδοιπόρος και κάθε συνοδοιπόρισσα για την προγραμματική ρήξη».
Τον ρωτάμε πώς αντιλαμβάνεται αυτή τη «ρήξη»: «Την αντιλαμβανόμαστε σε πολλαπλά επίπεδα. Στο οικονομικό αρχικά, η ρήξη έχει να κάνει με την ανάκτηση της κυριαρχίας στο τραπεζικό επίπεδο και τον κρατικό μηχανισμό. Τα έσοδα του κράτους δεν ανήκουν έως σήμερα στο κράτος, αλλά στην τρόικα. Το ότι ανήκουμε στην Ε.Ε. δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπακούμε τον μηχανισμό των Βρυξελλών».
Καθώς η κουβέντα μας ξεκίνησε από τον φεμινισμό, τον ρωτήσαμε πώς σχολιάζει τις παραιτήσεις και απομακρύνσεις από το κόμμα, κυρίως των δύο βουλευτριών του, που είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς την αιτιολογία τους και αυτές αφορούσαν συγκεκριμένες εξουσιαστικές, ναρκισσιστικές, συγκεντρωτικές και πατριαρχικές δομές και συμπεριφορές και εκ μέρους του ίδιου του κ. Βαρουφάκη.
«Το ότι η κ. Αδάμου προσχώρησε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αυτό φανερώνει ότι η αρχική μας εκτίμηση πως ψάχνουν να βρουν μια δικαιολογία για να μπουν σε έναν άλλο πολιτικό χώρο είναι σωστή. Από κει και πέρα, θέλω να τονίσω πως μόλις βγήκαμε από ένα συνέδριο, που μετά από ένα χρόνο προσυνεδριακού διαλόγου και ενώ κατατέθησαν εκατοντάδες προτάσεις και γίναμε περίπου 30 ψηφοφορίες, ψηφίσαμε το τελικό μας πρόγραμμα μέσα από πανευρωπαϊκή ψηφοφορία. Τα δικά μας μέλη “διαμαρτύρονται” γιατί όλοι μαζί ψηφίζουμε για όλα τα πράγματα. Η πορεία ενός κόμματος σαν το δικό μας είναι ότι ανήκει στην κοινωνία».
Η Λίτσα (Ευαγγελία) Αλεξάκη έχει καταγωγή από τη Λέσβο (εκεί γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε), μα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της έζησε στην Κέρκυρα. Εχει δύο γιους, που έχουν σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και η ίδια άνηκε πάντα στον αριστερό χώρο. Υπήρξε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και το 2015, όταν και αποχώρησε. Συμμετείχε για λίγο στη ΛΑΕ και στο ΜέΡΑ25 προσχώρησε το 2019. Εργάστηκε έξι χρόνια ως βιομηχανική εργάτρια στην «Πεταλούδα» και από το 1997 εργάζεται στον Τομέα Καθαριότητας του υπουργείου Οικονομικών.
Αστυνομική βία
Το 2016 αναγκάστηκε να κάνει ένα σημαντικό χειρουργείο έπειτα από χτύπημα αστυνομικού, κατά τη διάρκεια του αγώνα των καθαριστριών (2014), όταν με απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταργήθηκαν συνολικά 595 οργανικές θέσεις καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Εν τέλει, ύστερα από δύο χρόνια αγώνων, οι γυναίκες αυτές πήραν πίσω τις θέσεις εργασίας τους, ωστόσο η κ. Αλεξάκη τραυματίστηκε σοβαρά (ακόμη έχει προβλήματα) και ακόμη εκκρεμεί το δικαστήριο.
«Ο αγώνας μας ήταν δίκαιος και δικαιώθηκε από την επιμονή μας και την αλληλεγγύη του κόσμου. Ακόμη έως σήμερα πάντως οι γυναίκες αυτές κάνουν αγώνα για να κρατήσουν τις θέσεις τους, καθώς ακόμη εργάζονται ως συμβασιούχες!». Στο ΜέΡΑ25 μπήκε αφού γνώρισε τον Γ. Βαρουφάκη: «Εκτίμησα τη στάση του Γ. Βαρουφάκη το 2015 και θεωρώ ότι το κόμμα του είναι το μόνο που μπορεί να κρατήσει ζωντανό το “Οχι” του ελληνικού λαού. Δυστυχώς, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε τον Γ. Βαρουφάκη να κάνει αυτά που πίστευε τότε. Πλέον όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού, που μόνο λίγα δεν είναι».
Νέα αποχώρηση με καταγγελίες για «νεποτισμό»
Ο Νικόλαος Τσακαρδάνος, συντονιστής της Νεολαίας Δυτικής Ελλάδας του ΜέΡΑ25 και ένα από τα πρώτα στελέχη του κόμματος, αποχώρησε πριν από λίγες ημέρες από το κόμμα κάνοντας λόγο για «ιδιάζουσα μετάλλαξη», «παραβίαση του καταστατικού», «ανυπαρξία στρατηγικής και κεντρικού προτάγματος». «Οι προσωπικές φιλίες, οι “ημέτεροι”, η “οργάνωση” βάσει των εντολών ενός συγκεκριμένου ατόμου και η ανυπαρξία στρατηγικής και κεντρικού προτάγματος, καθιστούν τη Νεολαία του κόμματος “μη Νεολαία”... η οποία τείνει να μετατραπεί σε ένα ακόμη εκκολαπτήριο κομματικών παραγόντων» καταγγέλλει.
«Η τελευταία ελπίδα που είχα για το αναστρέψιμο της κατάστασης κατακρημνίστηκε, όταν άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά τον άνθρωπο που το α΄εξάμηνο του 2015 είχε σηκώσει τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού στους ώμους του, να διαγράφει με το έτσι θέλω και παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και καταστατικών διατάξεων, ανθρώπους που δεν έδωσαν ποτέ δικαίωμα εντός και εκτός κόμματος και να επιβεβαιώνει, δυστυχώς, πολλά από αυτά που του καταλογίζουν εδώ και χρόνια διάφοροι της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, περί ναρκισσισμού, νεποτισμού, συγκεντρωτισμού και δογματισμού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας