Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέρασε με επιτυχία το πρώτο αντιπολιτευτικό τεστ στην ψηφοφορία για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, προχθές, δίχως να κουραστεί ιδιαίτερα. | EUROKINISSI

Το ενδεχόμενο εκλογών απομακρύνει το συνέδριο

Μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία-δοκιμασία για την κυβέρνηση, την επόμενη Τετάρτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγ. Μεϊμαράκης, θα κληθεί να πάρει αποφάσεις και για το κόμμα του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την πλήρη συμπαράσταση των πρώην προέδρων, Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, όπως και του κομματικού μηχανισμού, αλλά θεωρείται μεταβατικός καθώς έχει αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέρασε με επιτυχία το πρώτο αντιπολιτευτικό τεστ στην ψηφοφορία για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, προχθές, δίχως να κουραστεί ιδιαίτερα. Η κρισιμότητα των περιστάσεων κατέστησε μονόδρομο την κοινοβουλευτική στήριξη στον Αλ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά μέτρα χαρακτηρίζονται βαριά και είναι αμφίβολο εάν θα αποδώσουν τα προβλεπόμενα.

Πλην όμως, απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο της ρήξης και ο πρωθυπουργός είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να υποστηρίξει με κάθε κόστος και το επόμενο νομοσχέδιο. Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι οι εκλογές μετά το ρήγμα που προκλήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατές, εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απομακρύνει, όπως είναι επόμενο, τη διενέργεια συνεδρίου στη Ν.Δ. με διαδικασίες βάσης, που απαιτούν κατ’ ελάχιστον δύο μήνες, και καθώς ο Αύγουστος δεν προσφέρεται, ως χρόνος εκκίνησης θεωρείται ο Σεπτέμβριος. Το ρίσκο, όμως, θεωρείται μεγάλο και ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης προσανατολίζεται να καλέσει τα όργανα του κόμματος και να θέσει το ζήτημα αυτό και αν δεν εκδηλωθούν σοβαρές αντιρρήσεις, να ζητήσει τον ορισμό συνεδρίου σε ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με το επιτελείο του έχει πρώτο στόχο να κρατήσει την κυβέρνηση όρθια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αν και η γκρίνια στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μεγάλη. Χθες συνάντησε τους βουλευτές της περιφέρειας και κατέγραψε τις ενστάσεις τους για τις επικείμενες αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, που θα περιληφθούν στο επόμενο ν/σ. Το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις και ισοδύναμα, καθώς οι αγρότες και γενικά οι ψηφοφόροι της περιφέρειας ήταν κάποτε προνομιακό ακροατήριο του συντηρητικού κόμματος.

Πολιτικό κόστος

Τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και αυτά που υποχρεούται να νομοθετήσει για τη συμφωνία έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος, όμως πολύ μεγαλύτερο εκτιμάται ότι είναι το κόστος, που ήδη μετράει, από τα ρήγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως η γραμμή της Ν.Δ. είναι να μην υποδαυλίζεται η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κλιμακωθεί η αντιπολιτευτική κριτική για το κόστος πράξεων και κυρίως των παραλείψεων της κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ., πάντως, συνεχίζουν τις βολές στο πρόσωπο του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, τον οποίο θεωρούν αρνητικό πρωταγωνιστή των διαπραγματεύσεων, αλλά και στην πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου. Ντ. Μπακογιάννη, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Πλακιωτάκης σε δηλώσεις τους κάλεσαν την κυβέρνηση να ακολουθήσει την οδό της συνεννόησης σε όλα τα νομοσχέδια που προγραμματίζει να προωθήσει και όχι να ποντάρει στη στήριξη της αντιπολίτευσης μόνον στα προαπαιτούμενα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ενδεχόμενο εκλογών απομακρύνει το συνέδριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας