Τρίτη ημέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και οι 5.700 σύνεδροι θα κληθούν να αποφασίσουν για τον τρόπο εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής του κόμματος.
Η πρόταση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας επιφέρει δομικές αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος και προβλέπει μεταξύ άλλων άμεση εκλογή από τα μέλη, του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής.
Η εσωκομματική κίνηση «Ομπρέλα», με κείμενό της που υπογράφουν 14 στελέχη, κατέθεσε αντίθετη πρόταση από εκείνη του Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας εκλογή του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής από το συνέδριο και όχι από τη βάση.
Οι σύνεδροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στις δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Οι κάλπες άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι με την ψηφοφορία να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19.00. Θα ακολουθήσει η καταμέτρηση και η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.
Οι δύο προτάσεις
Εκλογές την Κυριακή 15 Μαΐου για αρχηγό και κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όπως την παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου, η πρόταση Τσίπρα αναφέρει ότι μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη που είναι ήδη εγγεγραμμένα στα μητρώα, αλλά και όσα εγγραφούν τη μέρα της ψηφοφορίας. Σε ό,τι αφορά την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής, αυτά θα ψηφιστούν απ’ όσα μέλη εγγράφηκαν στους καταλόγους του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου.
Την ευθύνη της διαδικασίας θα αναλάβει μια 11μελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η οποία και θα οριστεί από το επερχόμενο συνέδριο.
Αυτή ανακηρύσσει τους/τις υποψήφιους/ες για τη θέση του/της προέδρου και τις θέσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σε προθεσμία τεσσάρων ημερών από τη λήξη του Συνεδρίου, και καταρτίζει τα σχετικά ψηφοδέλτια, στα οποία τα ονόματα των υποψηφίων αναγράφονται με αλφαβητική σειρά των επωνύμων. Τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή είναι ενιαία και καταρτίζονται ανά περιφέρεια. Η νέα κεντρική επιτροπή που θα προκύψει θα έχει 300 μέλη (και όχι 250 που ήταν ως σήμερα), τα οποία κατανέμονται στις περιφέρειες ως εξής:
- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη,
- Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη,
- Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη,
- Ήπειρος: 10 μέλη,
- Θεσσαλία: 12 μέλη,
- Ιόνια νησιά: 6 μέλη,
- Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη,
- Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη,
- Αττική:150 μέλη,
- Πελοπόννησος: 14 μέλη,
- Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη,
- Νότιο Αιγαίο: 4 μέλη,
- Κρήτη: 16 μέλη,
- Εξωτερικό: 2 μέλη.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
- Οι υποψήφιοι/ες αναγράφονται σε ενιαίο κατάλογο ανά περιφέρεια.
- Η ποσόστωση φύλου (50-50) ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του καταστατικού, όπως αυτό θα εγκριθεί από το Συνέδριο.
- Η ποσόστωση της διεύρυνσης (αφορά τα στελέχη από ΓΕΦΥΡΑ και ΔΗΜΑΡ) ορίζεται σε 20%.
- Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών/τριών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Περιφέρεια Αττικής στο 15% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στο 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει κάθε περιφέρεια. Αν από τα παραπάνω ποσοστά προκύπτει αριθμός που δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.
- Τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν τους/τις υποψήφιους/ες για την Κεντρική Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.
- Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ορίζεται μέχρι το 30% των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής (για να αποφευχθούν οι πλειοψηφίες) που αναλογούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Αν ο αριθμός του 30% δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος. Ψηφοδέλτια με μεγαλύτερο αριθμό σταυρών είναι αυτοδικαίως άκυρα.
Τέλος, η διαδικασία των εκλογών περιλαμβάνει ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες σε δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή του/της προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιλέξουν στην περιφέρειά τους.
Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή που κατατέθηκε από την πλευρά της «Ομπρέλας» και την υπογράφουν οι: Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Ράνια Σβήγκου, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η βασική της διαφοροποίηση είναι ότι η εκλογή τόσο του προέδρου όσο και των οργάνων πρέπει να γίνεται από το συνέδριο του κόμματος, όπως δηλαδή ίσχυε έως σήμερα.
Προτεινόμενα άρθρα Καταστατικού του Κόμματος
Άρθρο … : Εκλογή των Κεντρικών Οργάνων του Κόμματος
- Ο Πρόεδρος του Κόμματος εκλέγεται από το Συνέδριο του Κόμμα-τος.Hκατάθεση υποψηφιότητας υποβάλλεται στην Κεντρική εφορευτική Επιτροπή, υπογεγραμμένη τουλάχιστον από 300 συνέδρους.
- Για να εκλεγεί κάποιος/α Πρόεδρος του Κόμματος χρειάζεται να λάβει το 50% συν μία των ψήφων των ψηφισάντων Συνέδρων. Στην περίπτωση όπου υπάρχουν περισσότερες της μίας υποψηφιότητες για την προεδρία του Κόμματος και εάν κανείς/μία εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων.
- Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος εκλέγεται από το Συνέδριο και κάθε εκλεγμένος/η Σύνεδρος έχει ίσο αριθμό ψήφων και επιλογή από όλες τις Περιφέρειες. Υποψήφιο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να είναι κάθε μέλος του Κόμματος, είτε είναι Σύνεδρος είτε όχι. Οι υποψηφιότητες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής υποβάλλονται στην Κεντρική Εφο-ρευτική Επιτροπή έως τη λήξη του Συνεδρίου.
- Για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ισχύει ο κανόνας της ποσόστωσης φύλου σε ποσοστό ίσο με 50%.
- Για την εξασφάλιση της αντιπροσώπευσης όλων των Περιφερειών στην Κεντρική Επιτροπή, ισχύουν ως προς την εκλογή των μελών της τα εξής:
Α) η πρόταση για την αναλογικότητα της αντιπροσώπευσής των περιφε-ρειών υποβάλλεται στο Συνέδριο από την απερχόμενη κεντρική Επιτροπή και εγκρίνεται από αυτό.
Β) τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που προέρχονται από Οργανώσεις Μελών της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του συνόλου (κόφτης πάνω).
Γ)Ο καταμερισμός των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής για τις υπόλοιπες Περιφέρειες είναι αναλογικός του αριθμού των μελών εκάστης περιφέρειας μέχρι τη διεξαγωγή του κάθε Συνεδρίου.
Για το Τρίτο Συνέδριο, η κατανομή σε απόλυτους αριθμούς έχει ως εξής:
α) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη
β) Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη
γ) Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη
δ) Ήπειρος: 10 μέλη
ε) Θεσσαλία: 12 μέλη
στ) Ιόνια νησιά: 6 μέλη
ζ) Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη
η) Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη
θ) Πελοπόννησος: 14 μέλη
ι) Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη
ια) Νότιο Αιγαίο:4 μέλη
ιβ) Κρήτη: 16 μέλη
ιδ) Εξωτερικό: 2 μέλη
Δ) Οι βουλευτές Επικρατείας και οι Ευρωβουλευτές που είναι υποψήφια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εντάσσονται στην Περιφέρεια όπου ανήκει η Οργάνωση τους. Οι βουλευτές που είναι υποψήφια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εντάσσονται στην Περιφέρεια στην οποία εκλέγονται ως βου-λευτές, ανεξάρτητα από το που ανήκει γεωγραφικά η Οργάνωση τους.
Κεφάλαιο 7, Τμήμα ΙΙ, άρθρο 37: Γενικοί κανόνες για τα μέλη του ΣΥΡΙ-ΖΑ-ΠΣ σε δημόσια πολιτικά αξιώματα (παράγραφος 3)
3. Τα στελέχη που κατέχουν κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου, Υφυπουργός, Γενικός/ή ή Ειδικός/ή Γραμματέας, εκτελεστικό μέ-λος ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ της γενικής κυβέρνησης ή άλλου νομικού προσώπου του δημοσίου, μέλος Διεθνούς Οργανισμού ή Ανεξάρτητης Αρχής), καθώς και οι βουλευτές/τριες και ευρωβουλευτές/τριες δεν μπορεί να υπερβαίνουν αθροιστικά το 30% των μελών της Κεντρικής Επι-τροπής, των ΝΕ, της ΠΓ και των Συντονιστικών των ΝΕ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει στην Κυβέρνηση και το 20% όταν δεν συμμετέχει.
Οι συσχετισμοί
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να δώσει με μεγάλη πλειοψηφία «πράσινο φως» στην πρόταση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.
Δεύτερη ημέρα Συνεδρίου
►Παρεμβάσεις και ομιλίες στελεχών στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
►Ζάεφ: Χτίσαμε τα θεμέλια μιας νέας σχέσης, μακράς πνοής
►ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση της «Ομπρέλας» για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
►Ο Φίλης κατονομάζει το «καρτέλ της ενέργειας»
►Νεοφιλελευθερισμός και κοινωνικές ανισότητες καθόρισαν τη διαχείριση της πανδημίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας