Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ως εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής αναγκαστικά να απουσίαζε από το κάδρο της αντιπαράθεσης που είχαν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, παραδόξως όμως από τη Χαριλάου Τρικούπη προσδίδουν στο θεωρητικό αυτό μειονέκτημα θετική χροιά.
Κι αυτό, διότι, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, σε μια τοξική σύγκρουση –όπως αυτή που είχαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης– ήταν πολύ περισσότερο εποικοδομητική και επωφελής η εικόνα που εξέπεμψε ο πρόεδρός του, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, με ήπιο λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις για μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Στην ανάλυση αυτή που κάνει το ηγετικό επιτελείο του κεντροαριστερού φορέα εμπεριέχεται ο πυρήνας του πολιτικού απολογισμού του τριημέρου, σύμφωνα με τον οποίο η διαδικασία εξελίχθηκε σε μια ανούσια δικομματική «κοκορομαχία» μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.
Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη δήλωναν μέσω της «Εφ.Συν.» δικαιωμένοι για τη γραμμή που υιοθέτησαν υπέρ της «αυτονόητης» καταψήφισης της κυβέρνησης, «που αποτυγχάνει σε όλα τα πεδία», αλλά και της διαφοροποίησης από τους «τακτικισμούς και τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενώ γνώριζε ότι η πρωτοβουλία του δεν θα έχει θεσμικό αποτέλεσμα ζήτησε εκλογές με 100 νεκρούς καθημερινά, όταν θεωρούσε ανεύθυνο να συμβεί αυτό με τους μισούς, πριν από κάποιους μήνες». Ειδικά για το θέμα της πρόωρης κάλπης, επαναλάμβαναν ότι το κριτήριό τους δεν είναι μικροκομματικό για να προτείνουν τώρα τη διεξαγωγή εκλογών, παρότι πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα έβγαινε ενισχυμένο.
Σε αυτό το πνεύμα, από το Γραφείο Τύπου έκαναν λόγο για «άλλη μια κοκορομαχία μεταξύ δυο πρωθυπουργών που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών» και οι οποίοι δεν είπαν ούτε κουβέντα για όσα πρέπει να αλλάξουν στην πολιτική προστασία «ούτε για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Συμπλήρωναν, δε, ότι «ξοδεύτηκε άλλη μια κοινοβουλευτική διαδικασία από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι καλύτερος συνομιλητής του Φουρθιώτη από τους δυο και ποιος είχε προνομιακές σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Αττικής Οδού».
Ενδεικτική της «ποιοτικής ανωτερότητας» στην οποία επιθυμούν να επενδύσουν είναι η παρέμβαση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη. «Η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη θέση στην ανεργία των νέων στις ηλικίες 17-24, οι μισθοί στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε. και οι τιμές των ενοικίων παραμένουν απλησίαστες για τα νέα ζευγάρια. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν απασχόλησαν τους κ. Μητσοτάκη και κ. Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή», έγραψε ο κ. Σπυρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για αυτά αναζητούν λύσεις».
Τέλος, στο προεδρικό περιβάλλον δεν πέρασε απαρατήρητη η επίθεση που εξαπέλυσε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια στάση που θεωρούν συνέχεια των ενοχλημένων αντιδράσεων της Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες, ως απότοκο των απωλειών που φαίνεται να καταγράφει το κυβερνών κόμμα στο πεδίο των κεντρώων μετριοπαθών ψηφοφόρων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας