Επειτα από ένα διάστημα όπου η διαδικασία εκλογής αρχηγού βρισκόταν -εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη- στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, φαίνεται πως άπασες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν αυτού του είδους τη σεναριολογία, η οποία ανακυκλώνει την εσωστρέφεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ανανεωτική Αριστερά, εσωκομματική τάση του Κινήματος Αλλαγής, πραγματοποίησε παρέμβαση με αποδέκτη τους επίδοξους αρχηγούς, ζητώντας τους να βάλουν οριστικό τέρμα σε παραγοντισμούς και προσωπικά σχέδια και να επικεντρωθούν σε ζητήματα που παράγουν πολιτική και ενισχύουν τη θέση του κόμματος έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στο κείμενο απόφασης της Ανανεωτικής Αριστεράς, έπειτα από τηλεδιάσκεψη της συντονιστικής της επιτροπής, όπου στηλιτεύεται ως «σοβαρό υποκειμενικό ατόπημα» ένας κύκλος «υφέρπουσας εσωστρέφειας» στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο, όπως επισημαίνεται, «δίνει μία πολύ δύσκολη μάχη απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης και την ισοπεδωτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Σύμφωνα με τα μέλη της τάσης, «η εσωστρέφεια σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής επικεφαλής -σε ένα χρόνο από τώρα- χωρίς να κατατίθενται και εναλλακτικές ιδεολογικές αφηγήσεις για την πορεία του κόμματος και της χώρας δεν είναι χρήσιμη. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη στη συνοχή και στην εξωστρεφή δράση», ενώ συμπερασματικά και με μορφή μομφής προς όσους πρωταγωνιστούν σε τέτοιες διαδικασίες, εκτιμάται ότι «οι προσωπικοί παραγοντισμοί, τα προσωπικά σχέδια, οι μηχανισμοί χωρίς αρχές και ιδέες διευκολύνουν αντικειμενικά τη διατήρηση του υπάρχοντος “μικρού δικομματισμού” και όχι την αλλαγή των συσχετισμών, με την ενίσχυση της Κεντροαριστεράς».
Τα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, τα οποία προέρχονται από τη διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, ένα τμήμα της οποίας πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο έμεινε στο Κίνημα Αλλαγής, διαφωνούν κατηγορηματικά με μια προοπτική ο κεντροαριστερός φορέας να επιστρέψει στην πρότερη ονομασία του, έστω κι αν πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που το ίδιο το συνέδριο του κόμματος έχει αποκλείσει. Παρ’ όλα αυτά, από την πλευρά τους σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι «ακόμα και η συζήτηση για τη λεγομένη “επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ” δεν αποτελεί απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες της Σοσιαλδημοκρατίας».
Το εμβόλιο
Στο μεταξύ, απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της Κ.Ο. του κόμματός του περί των θετικών οιωνών που δημιουργεί η έλευση του εμβολίου, από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολίαζαν ότι μέχρι να συμβεί αυτό και ο εμβολιασμός να βάλει τέρμα στην πανδημία, «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» και επίσης ότι η «ανεμελιά του καλοκαιριού δεν πρέπει να επαναληφθεί».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, χρειάζεται οδικός χάρτης για την προστασία της υγείας των πολιτών και για ασφαλές άνοιγμα, θέματα στα οποία ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου, όπως επίσης δεν είπε κουβέντα «για τη στήριξη του ΕΣΥ και των υγειονομικών, για την αποκατάσταση της υγείας των πολιτών με επιπλοκές από τον ιό και για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δοκιμάζονται από την καραντίνα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας