Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη διαχείριση των εξελίξεων στα ελληνουρκικά και την κλιμάκωση της έντασης από τη γειτονική χώρα, με αφορμή το σημερινή του δήλωση προς τους πολίτες.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι όλα επικοινωνία κ. Μητσοτάκη
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι «καλά θα κάνει στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα. Αλλιώς, κρείττον σιγάν».
«Την 3η συνεχόμενη ημέρα που το τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις» σημειώνουν οι εν λόγω πηγές, σχολιάζοντας ότι «αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα».
Οι πηγές της Κουμουνδούρου πρόσθεσαν το εξής: «Όπως και με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Έβρου, όπου το ΥΠΕΞ έκανε επίσημο διάβημα αλλά κατά τα άλλα δεν είχαμε παραβίαση, έτσι και τώρα δεν έχουμε παραβίαση απλά ανάπτυξη των στόλων. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία».
ΚΚΕ: Επικοινωνιακό παιχνίδι από Ελλάδα και Τουρκία
Για «επικοινωνιακό παιχνίδι» που παίζεται τόσο από την ελληνική όσο και την τουρκική κυβέρνηση έκανε λόγο και το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζοντας πως «είναι προφανές ότι εκτός από τις στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, παίζεται και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να προετοιμάσει τους λαούς για τα επικίνδυνα σενάρια, που εξυφαίνονται σε βάρος τους στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός.
«Μόνο που πρόκειται γι' αυτές τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την υπόθαλψη της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης. Γι' αυτό και», καταλήγει συμπερασματικά το σχόλιο του ΚΚΕ, «το τραπέζι του διαλόγου που στρώνεται για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, με βασικό μενού τη συνεκμετάλλευση, υπηρετεί τα δικά τους επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου» καταλήγει το ΚΚΕ.
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Χωρίς ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική η κυβέρνηση
Το Κίνημα Αλλαγής επανέλαβε την ανάγκη για αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, που όμως η κυβέρνηση «ως τώρα δυστυχώς αρνείται».
Το Γραφείο Τύπου του φορέα συμπλήρωσε το εξής: «είπαμε και επαναλαμβάνουμε στον κύριο πρωθυπουργό, ότι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που δεν διαθέτει, όπως αποδείχθηκε, η σημερινή Κυβέρνηση».
ΜΕΡΑ25: Δέσμευση Μητσοτάκη στις «Μεγάλες Δυνάμεις»
Το ΜΕΡΑ25 τόνισε πως «το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα ενός αμήχανου Πρωθυπουργού που δεν ενημερώνει τους πολίτες επί της ουσίας, προφανώς ούτε τους καθησυχάζει. Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις του στις "Μεγάλες Δυνάμεις". Ο καθαρός λόγος δυστυχώς υποκαταστάθηκε από επικοινωνιακά υπονοούμενα. Εμείς στο ΜέΡΑ25 πάντως επαναλαμβάνουμε την καθαρή θέση μας: Ως πατριώτες, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε. Επιλέγουμε προσεκτικά τις Θερμοπύλες μας, απορρίπτοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κραυγές που (η Ιστορία μας δίδαξε) είναι ο προπομπός της ενδοτικότητας».
Το κόμμα σημείωσε πως «ο ελληνικός κι ο τουρκικός λαός μόνο να χάσουμε έχουμε τόσο από τον Πόλεμο όσο και από την Συνεκμετάλλευση που απαιτούν οι ολιγάρχες και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές. Παράλληλα, δεν θεωρούμε διεθνισμό την συνθηκολόγηση στις εθνικιστικές απαιτήσεις ενός Ερντογάν.
»Ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε από φόβο. Αλλά, παράλληλα, δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε. Γνωρίζουμε ότι βέλτιστη λύση είναι η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μέσω ακηδεμόνευτου, πολυμερούς διαλόγου. Για αυτό εναντιωνόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την επιδιαιτησία "Μεγάλων Δυνάμεων" που στόχο έχουν μια συμφωνία υπέρ των ολιγαρχών, των εμπόρων όπλων και των πετρελαϊκών πολυεθνικών»
«Καθώς ο αποδεκατισμένος λαός μας θα συσπειρώνεται εναντίον της λαίλαπας του επερχόμενου 5ου Μνημονίου, κι ο τουρκικός λαός θα βυθίζεται καθημερινά στη φτώχεια, είναι μονόδρομος για τις προοδευτικές ελληνίδες και τους προοδευτικούς έλληνες η πατριωτική-διεθνιστική πρόταση του ΜέΡΑ25 για Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο που στόχο έχει να την μετατρέψουμε σε θάλασσα Ειρήνης, Συνεργασίας και Βιώσιμης Κοινής Ευημερίας» καταλήγει το σχόλιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας