ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή κάτι άλλο; Στο ερώτημα αυτό ενδεχομένως να κληθούν να απαντήσουν τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία ψηφοφορίας πριν από το συνέδριο του Μαΐου.
Το θέμα της ονομασίας συζητήθηκε μεταξύ άλλων το Σάββατο σε μια συνάντηση που έγινε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και τα στελέχη πρώτης γραμμής Αλέκος Φλαμπουράρης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Παππάς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την πρόταση να ανοίξει η συζήτηση για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο την έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να τονιστεί περισσότερο η διεύρυνση στον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων και να κλείσει -μέσω της ψηφοφορίας- θετικά ή αρνητικά ένα θέμα που για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ενώ για κάποιους άλλους δεν είναι μείζονος σημασίας.
Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η διαδικασία δεν έχουν καθοριστεί αφού η συζήτηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Πιθανολογείται πάντως πως θα περιλαμβάνει τα εξής: Θα οριστεί μια ημερομηνία πριν από το συνέδριο, στην οποία οι συμμετέχοντες -τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- θα κληθούν να αποφανθούν εάν συμφωνούν στο να παραμείνει η ονομασία του κόμματος ως έχει ή αν προτιμούν άλλη (χωρίς να προτείνεται συγκεκριμένο όνομα), που, όμως, θα περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που θα είναι αντιπροσωπευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, «της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης», όπως δηλαδή τον χαρακτήρισε το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.
Δικαίωμα στην ψηφοφορία, η οποία δεν έχει αποφασιστεί ακριβώς πώς θα διεξαχθεί (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας i-syriza ή με κάλπες), θα έχουν όλα τα μέλη που θα έχουν εγγραφεί στο κόμμα έως και 10 μέρες πριν από τη διαδικασία.
Θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει και διπλή ανάγνωση. Πέραν δηλαδή της πολιτικής σημασίας που έχει μια τέτοια κίνηση, καθώς αλλάζει άρδην το σκηνικό στο οποίο ήταν συνηθισμένη ώς σήμερα η Κουμουνδούρου, ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για ένα νέο κύμα εγγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ, μια διαδικασία η οποία φαίνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πλατφόρμα i-syriza έχουν εγγραφεί έως σήμερα περίπου 30.000 άνθρωποι, αριθμός που δεν κρίνεται ικανοποιητικός έξι μήνες μετά τις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που είχε βάλει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αφορούσε 180.000 μέλη (το 10 με 15% των ψηφοφόρων των τελευταίων εκλογών), ένας στόχος που με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Ερωτήματα και αντιδράσεις
Εάν η πρόταση αυτή γίνει πράξη, θα είναι η πρώτη φορά που τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να αποφασίσουν για κάτι τόσο έντονα πολιτικό -το θέμα της ονομασίας- σε μια διαδικασία που θα λάβει χώρα εκτός συνεδρίου. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσο «δεσμευτικά» θα λειτουργήσει το όποιο αποτέλεσμα για το συνέδριο της άνοιξης, ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία να δει κανείς πώς θα αντιδράσουν σε αυτή την πρόταση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ψηφοφόροι.
Οι πρώτες πληροφορίες από στελέχη που δεν βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου λένε πως αυτή η πρόταση δεν έχει κάποιο νόημα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καθώς μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει κάλλιστα στο συνέδριο και όχι μέσω ξεχωριστής διαδικασίας. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως το όνομα δεν είναι το μείζον αυτή τη στιγμή και ότι σε μια προσυνεδριακή διαδικασία προέχουν άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η αποτίμηση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλα στελέχη σημειώνουν πως θα μπορούσε να ζητηθεί η άποψη των μελών προσυνεδριακά για καίρια ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα (θέματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής, ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα), υπό τη μορφή ερωτημάτων, ώστε να λειτουργήσουν γνωμοδοτικά ενόψει του συνεδρίου.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από παλιά στελέχη (Βούτσης, Φίλης, Δραγασάκης) όσο και από την ομάδα των 53+, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση που άνοιξε τώρα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα τα οποία «αποκάλυπταν» το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα δήλωναν πως όχι μόνο δεν θα είχαν πρόβλημα να αλλάξει το όνομα, αλλά θεωρούσαν επιβεβλημένη μια τέτοια αλλαγή.
Συνομιλητές πάντως του προέδρου του κόμματος ισχυρίζονται πως ο Τσίπρας δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών στην υπόθεση της διεύρυνσης, λέγοντας ότι κάποιοι παράγοντες κωλυσιεργούν σκοπίμως επικαλούμενοι τον κίνδυνο της πασοκοποίησης.
Οσοι πάντως παρακολουθούν ή και συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες γνωρίζουν πως το όνομα είναι η αφορμή για την απαρχή εξελίξεων που θα αφορούν τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Απομένει να τις δούμε...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας