Απορρίπτει την αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματός του ο Νίκος Δένδιας, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει τη διακρατική σύμβαση με τις ΗΠΑ για την επανενεργοποίηση της συμφωνίας των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε πως επί των ημερών του προκατόχου του, Δημήτρη Αβραμόπουλου, «είχε περάσει από το ΚΥΣΕΑ και αυτή ήταν και η απόφασή του ΚΥΣΕΑ...».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατία στον «ΑΘΗΝΑ 9.84». Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα τόνισε μεταξύ άλλων:
«Για εμένα θα ήταν εύκολο να αρχίσουμε τις αντιπολιτευτικές κορώνες. Δεν είναι του χαρακτήρα μου και δεν πρέπει να γίνεται. Πράγματι, αυτή ήταν η εισήγηση την οποία είχε κάνει το ΓΕΝ -και μάλιστα έντονα-, θεωρώντας το θέμα εξαιρετικής προτεραιότητας. Πράγματι, αυτό επί των ημερών του προκατόχου μου, του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου -εάν θυμάμαι καλά-, είχε περάσει από το ΚΥΣΕΑ και αυτή ήταν και η απόφασή του ΚΥΣΕΑ... Δεν είμαι φωτεινός παντογνώστης, για να μπορώ να γνωρίζω σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα τι είναι συμφέρον και τι μη συμφέρον. Υπάρχουν αρμόδιοι γι' αυτό. Εγώ ξέρω ότι επί των ημερών μου, οι αρμόδιοι να κρίνουν, μου είχαν εισηγηθεί ότι αυτή είναι η επιβαλλόμενη λύση για την εθνική ασφάλεια. Προφανώς -λέω προφανώς, γιατί έτσι φαίνεται-, αυτό συνέβη και επί των ημερών του διαδόχου μου, του κ. Καμμένου. Από εκεί και πέρα, έχει τους φακέλους, γνωρίζει τα θέματα και νομίζω επαρκώς ότι μπορεί να απαντήσει».
Σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές, ο πρώην υπουργός είπε:
«Πρώτον, δεν πιστεύω σε εξεταστικές επιτροπές. Θεωρώ ότι είναι ένα πνευματικό δημιούργημα της δημοκρατίας της Βαϊμάρης και μάλιστα έχω την εντύπωση ότι αυτός που πρώτος εισηγήθηκε τον θεσμό, είναι ο Μαρξ Βέμπερ, καθώς έχει να κάνει με δικαιώματα ελέγχου της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο θεσμός των εξεταστικών επιτροπών έχει μετατραπεί σε τρόπο με τον οποίο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιχειρεί να βγάλει ωφέλιμα πολιτικά -για αυτήν-, συμπεράσματα, αδιαφορώντας για την αλήθεια, εις βάρος της πλειοψηφίας. Αυτό είναι το πρώτο. Επί της αρχής, δεν συμφωνώ με τον θεσμό, όπως υλοποιείται στην Ελλάδα.
Δεύτερον, στο συγκεκριμένο θέμα, η πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία -και την οποία διατύπωσε ο κ. Σαμαράς-, ήταν ορθή. Εάν πρέπει να συζητήσουμε, πρέπει να συζητήσουμε από την αρχή. Πότε είναι η αρχή; Το 1981. Γιατί το 1981, θα μου πείτε, και όχι το 1951 ή το 1821;
Εάν λοιπόν πρέπει κάπου να το ψάξουμε, ας αρχίσουμε από εκεί, όχι για να τιμωρήσουμε την μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν ζει πια -ο ιστορικός του μέλλοντος θα ασχοληθεί με τον ρόλο του-, αλλά για να συνάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το ποια είναι η αιτία... Το μνημόνιο δεν είναι αιτία του κακού, είναι συνέπειά του. Αιτία του κακού είναι ότι επί χρόνια ο ελληνικός δημόσιος τομέας, κυρίως, ξόδευε χρήματα που δεν είχαμε. Και, επίσης, δεν κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε ένα δίκαιο και τίμιο φορολογικό σύστημα».
Τέλος, αναφερόμενος στα εσωκομματικά τόνισε:
«Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και όταν υπολείπεται έστω και 30%, αυτό δεν το ονομάζω ήττα, αλλά συντριβή...
Η Νέα Δημοκρατία νομίζω ότι έχει ένα βασικότερο πρόβλημα. Το πρόβλημα ηγεσίας δεν είναι το κύριο. Έχει πρόβλημα φυσιογνωμίας, όπως κάθε μεγάλο κόμμα που χάνει μια πολύ μεγάλη εκλογή και, στην πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία έχει τρεις κακές εκλογικές επιδόσεις. Πέσαμε στο 18, πήγαμε στο 28, στο 27, είμαστε πολύ κάτω από τον ιστορικό, όχι μέσον όρο μας, αλλά κάτω από το ιστορικό όριό μας. Πρέπει να δούμε τη φυσιογνωμία μας λίγο...
Δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκην η απόφαση θα είναι θετική. Μπορούμε να καταλήξουμε ότι έχουμε κλείσει τον ιστορικό μας κύκλο. Προσωπικά, ελπίζω πως όχι. Πιστεύω ότι η κεντροδεξιά έχει ρόλο, όταν παραμείνει κεντροδεξιά. Δηλαδή, πρέπει να διευρυνθεί αμφίπλευρα, να διατηρήσει σαφή όρια μέσα στην δημοκρατία και επίσης έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει μια καινούργια αφήγηση προς την κοινωνία. Καινούργια αφήγηση -για να μην λέμε μεγάλες κουβέντες-, είναι το πώς θα κάνει τον τόπο καλύτερο για την επόμενη γενιά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας