Καταιγιστικές εξελίξεις φέρνει στο Κίνημα Αλλαγής η Συμφωνία των Πρεσπών, οδηγώντας επί της ουσίας στην περαιτέρω συρρίκνωση του κεντροαριστερού πολυκομματικού φορέα.
Ελάχιστα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη ΔΗΜΑΡ, η οποία αποφάσισε να υπερψηφίσει τη Συμφωνία, η Φώφη Γεννηματά, ενεργοποιώντας την απειλή της ότι όποιος διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή θα υποστεί τις συνέπειες, ανακοίνωσε τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επίσης με απόφαση της προέδρου, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση. Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα», ανέφερε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Περί εκβιασμού
Ακολούθησε το αιχμηρό σχόλιο εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, στο οποίο από το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς εξέφραζαν τη λύπη τους και σημείωναν: «Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ναι σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα. Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από το βράδυ του Σαββάτου η Χαριλάου Τρικούπη είχε προειδοποιήσει για τις κινήσεις της, με την πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου να απαντά ότι δεν κάνει αποδεκτούς τους εκβιασμούς.
Στην πραγματικότητα, η παραπάνω εξέλιξη συνιστά την προαναγγελία λήξης της συμπόρευσης των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς η διαγραφή Θεοχαρόπουλου και η προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ισοδυναμεί με το τέλος της περίπου τετράχρονης κοινής τους πορείας (είχαν συμμαχήσει τον Σεπτέμβριο του 2015 κατεβαίνοντας στις εκλογές ως Δημοκρατική Συμπαράταξη). Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι από την κεντροαριστερή συμμαχία έχει αποχωρήσει το καλοκαίρι -και πάλι για το ίδιο θέμα- το Ποτάμι, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Μακεδονικό διαλύει το Κίνημα Αλλαγής, αφού μοναδικοί εταίροι που απέμειναν πλέον είναι το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και οι μικρές πολιτικές κινήσεις ΕΔΕΜ του Απόστολου Πόντα και Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.
Τι προηγήθηκε
Είχε προηγηθεί η απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ υπέρ του «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, με 29 ψήφους υπέρ έναντι 22 ψήφων κατά (αποχή από την ψηφοφορία), 1 παρών και 1 λευκό. Ειδικότερα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι σε θετική κατεύθυνση και πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η χώρα μας πρέπει «να ασκεί εξωτερική πολιτική με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί έναν συμβιβασμό και η ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. «Για εμάς αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο», ανέφερε θυμίζοντας τα λόγια του Λεωνίδα Κύρκου το 1993 και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά και τη θετική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη με το Ποτάμι, των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη, καθώς και του Γιώργου Παπανδρέου, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να στηλιτεύσει τη στάση της κυβέρνησης και της Ν.Δ., που -όπως είπε- υπονομεύουν τη συζήτηση και διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα πόλωσης. Τέλος, στη δευτερολογία του αποκάλυψε ότι από το ΠΑΣΟΚ τού προτάθηκε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αρκεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εμείς δεν κάνουμε παζάρια», σχολίασαν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη. Επισημαίνεται ότι τη γραμμή της μειοψηφίας είχε εκφράσει ο Θόδωρος Μαργαρίτης, εκτιμώντας ότι «η επιλογή για παρών ή αποχή εξασφαλίζει την ενότητα της ΔΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής».
Η παρέμβαση Παπανδρέου
Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην «Εφ.Συν.», με την οποία εξέφρασε διακριτικά τη στήριξή του στη λύση του Μακεδονικού, προκάλεσε αρχικά αιφνιδιασμό και ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη, κυρίως λόγω της χρονικής συγκυρίας.
Το γεγονός όμως ότι ο πρώην πρωθυπουργός άφησε ταυτόχρονα αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που -όπως ανέφερε- εργαλειοποίησε το θέμα, κάλυψε πλήρως το επιτελείο της κ. Γεννηματά, το οποίο στη συνέχεια κατέβασε αισθητά τους τόνους.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διατυπώσει την άποψή του και στο παρελθόν. Επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι αν είχε μεσολαβήσει η εθνική συνεννόηση το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο και το δεύτερο το οποίο επισημαίνει είναι ότι η εργαλειοποίηση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική για τον τόπο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια δεν είναι προοδευτική δύναμη», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ενώ κομματικές πηγές χαρακτήριζαν ξεκάθαρη τη θέση του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ και εντός πλαισίου Κινήματος Αλλαγής. Πάντως, ως αντιπερισπασμός εκ μέρους της ηγεσίας ερμηνεύεται η δήλωση του Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού και προαλειφόμενου υποψήφιου ευρωβουλευτή με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και συμμερίζεται απολύτως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας