Να ξεκαθαρίσει οριστικά τη στάση του στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών καλείται πλέον το Ποτάμι, εν όψει της επίσπευσης της κύρωσής της από τη Βουλή.
Παρά τη δημοσίως διακηρυγμένη θέση του υπέρ της λύσης του Μακεδονικού, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να ανακοινώσει το τι θα ψηφίσει η –ούτως ή άλλως διαιρεμένη– κοινοβουλευτική του ομάδα.
Με τις πιέσεις εντός και εκτός κόμματος να αυξάνονται διαμετρικά τις τελευταίες ημέρες, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, σήμερα στις 6 το απόγευμα θα γίνει ευρεία σύσκεψη του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των ευρωβουλευτών. Ο στόχος είναι να ληφθεί οριστική απόφαση, εάν αυτό καταστεί τελικά δυνατόν.
Επισήμως δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, καθώς από τους πέντε βουλευτές οι τρεις είναι ακόμη στο «ίσως» (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης), ενώ δύο παραμένουν σταθερά αρνητικοί (Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς).
Πέραν του Σπύρου Δανέλλη που διαγράφηκε, εμφατικά υπέρ της συμφωνίας είναι οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης.
Το Ποτάμι καλείται να αποφασίσει ανάμεσα σε τέσσερις επιλογές. Το «όχι» δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Υποστηρίζεται μόνο από τους δύο βουλευτές και θα αναιρέσει συνολικά όλη τη ρητορική του κόμματος, ακόμη και το γιατί αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής.
Το «παρών» έχει ακουστεί ως επιλογή, ωστόσο επί της ουσίας είναι αρνητική ψήφος. Αν τα τρία ή πέντε «παρών» του Ποταμιού προστεθούν στις αρνητικές ψήφους της Ολομέλειας, τότε μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η κύρωση των Πρεσπών.
Περισσότερο έδαφος κερδίζει τις τελευταίες ημέρες η επιλογή της αποχής. Η μη συμμετοχή στην ψηφοφορία στην πράξη διευκολύνει το να περάσει η συμφωνία, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Αν όμως τα «ναι» είναι λιγότερα από 151 σε μια ιστορική συμφωνία, τότε δημιουργείται πολιτικό –και όχι κοινοβουλευτικό– πρόβλημα, κυρίως για την κυβέρνηση που θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οξεία κριτική της αντιπολίτευσης. Το σενάριο της αποχής θα στήριζαν υπό προϋποθέσεις και οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς.
Η τέταρτη επιλογή του καθαρού «ναι» έχει θολώσει τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μετά τη διαγραφή Δανέλλη. Το «ναι» θεωρείται η πιο λογική ψήφος για ένα κόμμα που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της λύσης του Μακεδονικού κόντρα στον εθνολαϊκισμό των κάθε λογής «μακεδονομάχων», ενώ θα αντιπροσωπεύει και τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Στα ερωτηματολόγια των μελών που συμπληρώθηκαν με αφορμή το συνέδριο του Νοεμβρίου, περίπου το 75% είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.
«Στηρίζουμε τη συμφωνία, η γνώμη μας δεν έχει αλλάξει, εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει», είπε χθες ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς (Αlpha 989).
«Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία», δήλωσε ο Γ. Αμυράς (ΑΝΤ1), ενώ στην ομιλία του στη Βουλή εκτίμησε ότι δεν θα βρεθούν 151 για τις Πρέσπες.
«Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να αλλάξει άποψη, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει», επισήμανε ο Μ. Κύρκος (Πρακτορείο FM, 104,9). «Το Ποτάμι από παλιά είχε τη θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και όσο και αν έχει εσωτερικές αναταράξεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει στάση», πρόσθεσε ο Γ. Γραμματικάκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας