Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του Ποταμιού. Μετά από ένα αλαλούμ αναφορικά με τη διαγραφή ή όχι του Σπύρου Δανέλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, για τη διαγραφή του από την Κ.Ο. του κόμματος. Την ίδια στιγμή υπάρχουν εισηγήσεις για επανεκτίμηση της στάσης αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ως... αντίποινα στην ψήφο υπέρ της κυβέρνησης από τον πρώην, πλέον, βουλευτή.
Μετά την απάντηση του Σπύρου Δανέλλη στο χθεσινό τελεσίγραφο του Σταύρου Θεοδωράκη, επικράτησε μεγάλη σύγχυση στο εσωτερικό του Ποταμιού για την διαγραφή του βουλευτή του κόμματος.
Από νωρίς το πρωί κορυφαία στελέχη, όπως οι Δημήτρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος Τύπου) και Γιώργος Μαυρωτάς (αντιπρόεδρος) ξεκαθάριζαν ότι ο κ. Δανέλλης θα πρέπει να θεωρείται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνοντας πως απομένουν οι τυπικές διαδικαστικές διαδικασίες. Παράλληλα, ο Γρηγόρης Ψαριανός διεμήνυε πως εάν δεν διαγραφεί ο κ. Δανέλλης, θα αποχωρήσει εκείνος από την Κ.Ο. του κόμματος, ενώ σκληρή στάση κράτησε και ο Γιώργος Αμυράς.
Λίγη ώρα αργότερα, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, έγινε γνωστό πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το... μπλέξιμο λύθηκε λίγο μετά τις 11.30, όταν ο πρόεδρος του κόμματος έστειλε επιστολή στον Νίκο Βούτση με την οποία ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής ότι ο Σπύρος Δανέλλης διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Αντίποινα με τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Θέμα, πάντως, φαίνεται πως προκύπτει και με τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα όταν έλθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Από το Ποτάμι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν θα υπάρξει κομματική γραμμή, ενώ αρκετοί βουλευτές, ανάμεσά τους και ο Σταύρος Θεοδωράκης, έχουν εκφραστεί θετικά απέναντι στη συμφωνία.
Οι εξελίξεις με τον Σπύρο Δανέλλη, όμως, φαίνεται πως βάζουν σε δεύτερες σκέψεις το επιτελείο του κόμματος, καθώς υπάρχουν ήδη δηλώσεις με υπονοούμενα πως το Ποτάμι ενδέχεται να αλλάξει θέση,
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Μαυρωτάς, αντιπρόεδρος του Ποταμιού, σχολίασε ότι το κόμμα του από την αρχή είχε θετική προδιάθεση για τη συμφωνία, παρά τα αρνητικά της σημεία, όμως χαρακτήρισε την εξέλιξη με τον κ. Δανέλλη ως «αρνητική» και για τη μελλοντική στάση του κόμματος προς τη Συμφωνία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι θετικά διακείμενος προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως «αποκλείεται να μείνει ανεπηρέαστη (σσ η απόφαση) από το γενικότερο πολιτικό κλίμα».
Θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών πήρε και ο Δημήτρης Τσιόδρας, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζοντας «Έχουμε εκφράσει άποψη, η οποία είναι σταθερή από την αρχή. Υπάρχουν κάποια πολιτικά δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε, δηλαδή το αν αυτή τη στιγμή αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία έτσι όπως συγκροτείται μπορεί να οδηγήσει την χώρα στα περαιτέρω. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε, το πώς δηλαδή δεν θα νομιμοποιηθεί πολιτικά η συγκεκριμένη κυβερνητική πλειοψηφία -δεν μπορείς να συναινέσεις σε αυτό το οποίο γίνεται- και από την άλλη τη στάση μας σε σχέση με τις Πρέσπες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας