Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Kυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης θα βρεθούν ξανά σήμερα πλάι πλάι στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κάνει (γαλάζια) νερά για τις Πρέσπες το Ποτάμι

Nέα δεδομένα στην κοινοβουλευτική αριθμητική για τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί η ξαφνική μεταστροφή της θετικής στάσης του Ποταμιού, το οποίο για πρώτη φορά θέτει δημοσίως όρους για τη στήριξή της.

Την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις για προεκλογική ή μετεκλογική σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη τις τροφοδοτεί έτι περαιτέρω με την αμφίσημη στάση του. Οι τοποθετήσεις της Σεβαστουπόλεως, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα έδωσαν αφορμή στην κυβέρνηση να εκδώσει χθες ανακοίνωση, ζητώντας από το Ποτάμι να ξεκαθαρίσει αν έχει μεταβάλει τη στάση του.

«Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρωθυπουργικό γραφείο.

Το Ποτάμι επέλεξε να μην απαντήσει επί της ουσίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα να παραπέμπει στην ανακοίνωση της Παρασκευής, που εκδόθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως «αλυτρωτικές αναφορές».

Η Σεβαστουπόλεως κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει από την ΠΓΔΜ «να δεσμευθεί επισήμως, με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις, ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα. Και ότι οι γείτονές μας δεν υπαναχωρούν από την παραδοχή -που αποτελεί και συμβατική τους υποχρέωση- ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών».

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, από τη Θεσσαλονίκη όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο, επίσης απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Διέψευσε ότι κάνει παζάρια με τη Ν.Δ. για θέσεις σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας και υπουργείο σε μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και με χιούμορ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ζήτησε «κάποιες θέσεις πάρκινγκ στην Πειραιώς και μερικούς ντενεκέδες λάδι».

Η ξαφνική ποταμική τρικυμία στις Πρέσπες συμπίπτει και με ένα άλλο γεγονός, ένα τριπλό ραντεβού με ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Σήμερα το απόγευμα (18.00, ξενοδοχείο Wyndham Grand Hotel) ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρουσιάσουν το βιβλίο του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη, με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» (εκδόσεις Παπαζήση).

Ο φιλελεύθερος συγγραφέας τού υπό παρουσίαση βιβλίου δεν έχει κρύψει τις προτιμήσεις του. «Η προεκλογική συνεργασία είναι θέμα του Ποταμιού. Μετεκλογικά πρέπει να συνεργαστούμε οπωσδήποτε», είπε προ ημερών ο Κ. Χατζηδάκης.

Ωστόσο, ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, έχει βάλει δημοσίως ως όρο για τη σύμπραξη την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μπορεί το συνέδριο του Ποταμιού πριν από έναν μήνα να αποφάσισε αυτόνομη πορεία, αλλά ουδείς έχει ξεχάσει ότι ο επικεφαλής, λίγο πριν από το κλείσιμο των εργασιών, σημείωσε ότι τον προσεχή Μάρτιο θα επανεξεταστεί η πορεία του κόμματος.

Οι συσχετισμοί στην Κ.Ο. του Ποταμιού

Πώς αλλάζει η αριθμητική στη Βουλή για την εξασφάλιση 151 ψήφων. Η τάση του Ποταμιού που τοποθετείται ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με τη Ν.Δ. βρήκε αφορμή να θέσει εκ νέου το ζήτημα του Μακεδονικού.

«Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα», επισήμανε ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς, δηλώνοντας ότι το κόμμα «πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη συμφωνία». Σταθερά αρνητικός παραμένει και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο προερχόμενος εξ Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα αν θα υπερψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή. «Είναι ζήτημα που θέλει πάρα πολλή σκέψη. Πώς θα έρθει, πώς θα διατυπώνεται, τι θα ισχύει την ώρα της ψηφοφορίας», σημείωσε. Δήλωσε μεν θετικός στη συμφωνία, ωστόσο πρόσθεσε ότι η διαχείριση του ζητήματος της γλώσσας και της ιθαγένειας από πλευράς της γείτονος μπορεί να γίνει προβληματική και επικίνδυνη.

«Οταν έρθει η ώρα της κύρωσης θα τα σταθμίσουμε όλα», σημείωσε με προσεκτικό τρόπο ο αντιπρόεδρος και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γιώργος Μαυρωτάς.

Την ίδια ώρα, η κεντροαριστερή τάση που απορρίπτει τη συνεργασία με τη Ν.Δ. και κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την ενόχλησή της. Ο Σπύρος Δανέλλης λέει σε συνομιλητές του ότι οι πιέσεις της Ν.Δ. και των ΜΜΕ που αυτή επηρεάζει, κλιμακώνονται με στόχο την προεκλογική ενσωμάτωση του Ποταμιού στη Ν.Δ. Ο ίδιος εμφανίζεται αταλάντευτα υπέρ της στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και στο άρθρο του στη σημερινή «Εφ.Συν.» τονίζει ότι «είναι θέμα αυτοσεβασμού, συνέπειας και σοβαρότητας» για το κόμμα.

Στη στάση του Ποταμιού αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και κάλεσε τη Σεβαστουπόλεως να μη λειτουργήσει κοντόφθαλμα και με όρους «βραχυπρόθεσμων πολιτικών σχεδιασμών».

Κατά συνέπεια, από τους έξι βουλευτές του κόμματος, ένας μόνο παραμένει θετικός (Δανέλλης), δύο παγίως αρνητικοί (Αμυράς, Ψαριανός) και τρεις αμφίσημοι (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης).

Σε επίπεδο Βουλής, οι ψήφοι του Ποταμιού εξασφάλιζαν άνετη πλειοψηφία με τις 145 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά έξι ακόμη «ναι». Τα δύο ανήκουν στους Σπ. Δανέλλη και Θ. Παπαχριστόπουλο (ΑΝ.ΕΛΛ.), ενώ από την κυβερνητική πλειοψηφία θετικές υπό προϋποθέσεις εμφανίζονται η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά (ΑΝ.ΕΛΛ.) και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα (ΝΕΟ).

Με θετική διάθεση προσεγγίζουν τη συμφωνία ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εφόσον προκηρυχτούν άμεσα εκλογές, όμως στην περίπτωση αυτή θα βρεθεί απέναντι στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ένα κρίσιμο θέμα.

Σημειώνεται πάντως ότι η κύρωση της συμφωνίας απαιτεί απλή πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή θα μπορούσε να γίνει και με λιγότερες από 151 ψήφους, αν σημειωθούν απουσίες ή αποχές.

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κάνει (γαλάζια) νερά για τις Πρέσπες το Ποτάμι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας