Με επιθέσεις φιλίας τόσο από όσο και προς τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικό «κλείσιμο του ματιού» στη συντηρητική παράταξη, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το τρίτο συνέδριο του Ποταμιού.
Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου δείχνει καθαρά την επόμενη ημέρα για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς και τους όρους για επερχόμενη σύμπραξη ή συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. απέτυχε. Χρειαζόμαστε μια άλλη κυβέρνηση. Θα χρειαστεί μια συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας, που θέλει φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις. Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμι, οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά στείρες και συντηρητικές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση που εγκρίθηκε με ποσοστό 90,33%.
Ταυτόχρονα, το κόμμα έθεσε και τις επτά προτεραιότητές του: Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παιδεία χωρίς ιδεοληψίες και μη κρατικά ΑΕΙ, ατομικά δικαιώματα χωρίς εκπτώσεις, προστασία περιβάλλοντος, διαγενεακή δικαιοσύνη σε εργασία – ασφαλιστικό, αταλάντευτη πορεία με στόχο μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
«Είμαστε η πολιτική συμμαχία τού ΑΛΛΙΩΣ. Το Ποτάμι ποτέ δεν βολεύτηκε με την ακινησία, τον λαϊκισμό, τον συντηρητισμό. Οι πολίτες που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα να στηρίξουν αυτούς που τους ταιριάζουν στην πολιτική», τόνισε στο κλείσιμο των εργασιών ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι «με αυτούς το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή».
Απολύτως ξεκάθαρος για την επόμενη ημέρα ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος επεσήμανε ότι «πρέπει να δηλώσουμε καθαρά ότι θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., που θα είναι πρώτο κόμμα, θέτοντας τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ζήτησε επισήμως προγραμματική συμφωνία με τη Ν.Δ., είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς κατέθεσε τη δική του πρόταση, με το βλέμμα στη Ν.Δ., ονομάζοντάς τη «φιλελεύθερο τάνγκο». Πρόκειται για έναν δεκάλογο προτάσεων ως βάση για μια συμμαχία: Μη κρατικά πανεπιστήμια, ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού, επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, ψηφιακό Δημόσιο, ψήφος στους Ελληνες του εξωτερικού, διαχωρισμός κράτους – κομμάτων, διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, ενίσχυση ατομικών δικαιωμάτων.
Οι ψηφοφορίες
Σημειώνεται ότι η πρόταση Αμυρά τέθηκε σε ψηφοφορία και έλαβε το εντυπωσιακό 34,47% υπέρ, 23,86% λευκό και 41,67% κατά. Διαφωνώντας με τον Γ. Αμυρά, ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος αναρωτήθηκε αν ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας θα γίνει με τη Ν.Δ., η ανεξάρτητη δικαιοσύνη με τον Χαρ. Αθανασίου, η επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου από τη Ν.Δ. που τον κατάργησε το 2012 και κατέληξε με νόημα: «Βήματα ενός φιλελεύθερου τανγκό ή του χορού του Ζαλόγγου του Ποταμιού;».
Εκτός του Μ. Κύρκου, που προκρίνει μια συνεργασία υπό προϋποθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο Σπύρος Δανέλλης, που διατηρεί αντίστοιχες απόψεις, προειδοποίησε στην ομιλία του ότι «συνεχώς διολισθαίνουμε προς τη Ν.Δ. και εμένα δεν με αφορά μια συμπόρευση με τη δεξιά συντήρηση».
Στις ψηφοφορίες εξελέγησαν ως επικεφαλής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, με ποσοστό 93,59%. Γραμματέας Οργανωτικού ο Γιώργος Γκαρής και γραμματέας Στρατηγικών Δράσεων η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου (72,82% υπέρ και 27,18% λευκά). Επικεφαλής Νεολαίας, το δίδυμο Μαρία Δαμανάκη και Αναστάσιος Παππάς με 78,57% υπέρ και 21,43% λευκά.
Τοποθετήσεις προσκεκλημένων που ξεχώρισαν
Γιάννης Δραγασάκης
(ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
«Πρέπει, αντί ενός νέου δικομματισμού, να δούμε το μέλλον με τους όρους ενός διπολισμού ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων. Σας καλώ, αναγνωρίζοντας τις διαφορές μας, να διαμορφώσουμε έναν χώρο διαλόγου, που θα διεκδικεί συνθέσεις και συναινέσεις σε ορισμένα κεντρικά ζητήματα».
Κωστής Χατζηδάκης (αντιπρόεδρος της Ν.Δ.)
«Εβλεπα και βλέπω με συμπάθεια την προσπάθεια που κάνει το Ποτάμι τα τελευταία χρόνια. Οι πορείες μας είναι παράλληλες. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας. Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές».
Γιώργος Παπανδρέου
(ΚΙΔΗΣΟ, πρώην πρωθυπουργός)
«Ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, αποτελεί συλλογική μας ευθύνη να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Να μην επιτρέψουμε ο φόβος και το μίσος να κυριεύσουν τον χώρο της πολιτικής».
Θανάσης Θεοχαρόπουλος
(Κίνημα Αλλαγής, πρόεδρος ΔΗΜΑΡ)
«Η χώρα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., απέναντι στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό, «αριστερό» και «δεξιό».
Κώστας Χρυσόγονος
(ανεξάρτητος ευρωβουλευτής)
«Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης δεν τέμνει κάθετα το πολιτικό φάσμα, αλλά εγκάρσια. Συντηρητικές και προοδευτικές δυνάμεις συνυπάρχουν παντού».
Νίκος Δήμου
«Το Ποτάμι μπορεί να μην έγινε μεγάλο κόμμα, αλλά κράτησε ψηλά τη σημαία του ορθολογισμού. Εγινε Μέτωπο Λογικής».
Νίκος Αλιβιζάτος
(ομότιμος καθηγητής)
«Η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι προσωρινή, γιατί η ανάγκη επιτάσσει τη συμπόρευση». Για Σημίτη - Παπαντωνίου: «Σταύρο, το να ζητάς, την ώρα που γίνεται αυτός ο πόλεμος, από τον Σημίτη την κρίσιμη στιγμή να πάρει θέση, φοβάμαι ότι ενδίδεις σε μεθόδους τις οποίες το Ποτάμι δεν εγκρίνει».
Θάνος Βερέμης
(ομότιμος καθηγητής)
«Συμπλέω με το Ποτάμι στην απόφασή του να θεωρήσει αποδεκτή τη λύση που δόθηκε στο Μακεδονικό».
Σώτη Τριανταφύλλου
«Βασική αιτία ανόδου της εθνικιστικής Δεξιάς ανά τον κόσμο είναι η αριστερή ηγεμονία στο εποικοδόμημα και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής λόγω του εξισλαμισμού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας