Με χαιρετισμούς εκπροσώπων των κομμάτων συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες του τρίτου συνεδρίου του Ποταμιού, το οποίο στόχο έχει την ανάκαμψη και την υπέρβαση των φυγόκεντρων τάσεων στο κόμμα. Σημειώνεται ότι όλες οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν στελέχη εξ αποστάσεως.
Χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του διακήρυξε την αυτόνομη πορεία του κόμματος με στόχο να συμβάλλει και να επικρατήσει ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός και η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας απέναντι στον λαϊκισμό, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Διαμόρφωση ενός χώρου διαλόγου για συναινέσεις ζήτησε ο Γ. Δραγασάκης
Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η αντιπαράθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» ανήκει στο παρελθόν και τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν από εδώ και πέρα, στην περίοδο των επιλογών και διλημμάτων που ξεκινάει, είναι το μέλλον των δικαιωμάτων, η τύχη της Ευρώπης και η επιλογή για μια περίκλειστη ή όχι χώρα.
«Προοδευτική Ελλάδα είναι μια Ελλάδα που σέβεται τα δικαιώματα όλων. Είναι ακριβώς εκείνο το καθήκον, εκείνος ο ρόλος που έπαιζε στο παρελθόν και παίζει σήμερα ο πολιτικός φιλελευθερισμός» είπε και πρόσθεσε: «όμως για να παίξει ο φιλελευθερισμός τον προοδευτικό του ρόλο θα πρέπει όχι απλώς να διαχωριστεί αλλά και να αντιπαρατεθεί στον νεοφιλελευθερισμό, στον νεοφιλελεύθερο οικονομισμό, ο οποίος ανάγει τα πάντα στην παντοδυναμία των αγορών».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι «συμμαχία με τον νεοφιλελευθερισμό και κόμματα που εμπνέονται από αυτόν σημαίνει ακύρωση του προοδευτικού ρόλου και τούτο γιατί οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές διευρύνουν τις ανισότητες και έτσι ανοίγουν το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς».
«Χωρίς να αρνούμαστε την ταυτότητά μας ως ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ακριβώς για να υπάρξουν αναχώματα στις ακροδεξιές δυνάμεις και σε κάθε δύναμη που θέλει να γυρίσει την Ευρώπη στις μαύρες εποχές του μεσοπολέμου, αλλά και για να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες δυνάμεις ώστε να προχωρήσουν οι θετικές αλλαγές που απαιτούνται» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο μέλλον του πολιτικού συστήματος ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «σε μια προοδευτική Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που εμπιστεύονται οι πολίτες και άρα πρέπει να είναι ανοιχτό στην ανανέωση, πλουραλιστικό στη σύνθεσή του και που θα επιτρέπει κινήσεις όπως η δική σας να διεκδικεί την ψήφο του λαού και να μπορούν να μπαίνουν στο κοινοβούλιο».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΟΤΑΜΙ αρκετές φορές στη βουλή ψήφισαν από κοινού νομοσχέδια που αφορούσαν στα δικαιώματα ή συμπίπτουν σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και του ευρύτερου διεθνούς ρόλου της χώρας μας και κάλεσε το ΠΟΤΑΜΙ να διαμορφώσουν ένα χώρο διαλόγου που θα διεκδικεί συνθέσεις και συναινέσεις σε ορισμένα κεντρικά ζητήματα. «Άλλωστε αν έχει μείνει κάτι ελκυστικό και γοητευτικό στην πολιτική αυτό είναι το απροσδόκητο, το αλλιώς που λέει και το σύνθημά σας» είπε.
Κ. Χατζηδάκης: Η Ν.Δ. πιστεύει στην ανάγκη ευρείας συμμαχίας
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι το κόμμα του «πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας».
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σκοτώνει την πραγματική οικονομία, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έρθουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες δουλειές και κυρίως έχει ταυτιστεί με το ψέμα, τη δημαγωγία, και πάνω από όλα τον κυνισμό. «Θεωρούμε ότι η ήττα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογικό και πολιτικό, αλλά και θέμα αξιακό» είπε.
Αναφερόμενος στο Ποτάμι μίλησε για μια δύναμη που στάθηκε ενάντια στον λαϊκισμό, μια δύναμη που έμεινε μακριά από τα τετριμμένα και τις εύκολες αοριστολογίες και μια δύναμη που τοποθετήθηκε με θάρρος απέναντι σε όλα τα μείζονα θέματα. "Δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να μη σας πιστώσει, για παράδειγμα, ότι ήσασταν ενάντια στην απλή αναλογική, παρ’ όλο που πιθανώς αυτή σας συνέφερε" σημείωσε.
«Εμπνεόμενος από την καμπάνια για το συνέδριό σας- πιστεύω πως πρέπει να συμπορευτούν οι δυνάμεις που μοιράζονται πολλά ίδια «θέλω» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι «εκείνοι που θέλουν,την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, εκείνοι που θέλουν μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η οικονομία, η δημόσια διοίκηση και η παιδεία, εκείνοι που θέλουν στην πολιτική ζωή του τόπου να κυριαρχεί η κοινή λογική, όχι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας ότι «όλοι όσοι πιστεύουμε πως αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα σύγχρονη και ευρωπαϊκή, έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ένα μέτωπο ευθύνης και κοινής λογικής. Για να βγούμε από το τέλμα της κρίσης και να φυσήξει ένας άνεμος αισιοδοξίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Το Ποτάμι έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή την προσπάθεια».
Ισχυρό προοδευτικό πόλο απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. θέλει ο Θ. Θεοχαρόπουλος
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «η χώρα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, απέναντι στον συντηρητισμό και το λαϊκισμό, "αριστερό" και "δεξιό"»
Επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όπως είπε «έχει περάσει από τον αντιπολιτευτικό στον κυβερνητικό λαϊκισμό. Με μια υποσχεσιολογία προεκλογικού τύπου επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα που οδηγεί στην υπερφορολόγηση και στην περικοπή κοινωνικών δαπανών και δημοσίων επενδύσεων» αλλά και στη ΝΔ που όπως σημείωσε, «υπόσχεται πολλά, αλλά με μηδενικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παραμένει βαθιά συντηρητικό κόμμα και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία».
Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Θεοχαρόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», τη θεσμοθέτηση ασυμβίβαστων θέσεων των στελεχών των κομμάτων σε σχέση με το κράτος και την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και μη κρατικών ΑΕΙ. Επίσης υπογράμμισε ότι «είναι επιβεβλημένος ο διαχωρισμός των σχέσεων εκκλησίας - κράτους. Από την μία πλευρά η ΝΔ δεν το διανοείται και από την άλλη, η δειλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής, δεν τολμά να προτείνει τον διαχωρισμό και προτείνει γενικές και αόριστες αλλαγές» είπε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέληξε λέγοντας ότι «η ανασυγκρότησή της προοδευτικής παράταξης που ξεκίνησε το 2015 με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη συνέχεια το 2018 με το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται τόλμη για υπερβάσεις χωρίς μπρος – πίσω ώστε να υπάρχει προοπτική. Χρειάζεται καθημερινή μάχη και κυρίως χρειάζεται η συνειδητοποίηση ότι στην ιστορία και στην πολιτική δεν υπάρχει παρθενογένεση. Παλιό και καινούργιο συνυπάρχουν και αντιμάχονται συνεχώς με στόχο την υπέρβαση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας