Υπάρχει και ποια είναι η επόμενη ημέρα για το Ποτάμι; Μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή του χωρίς νέες απώλειες; Θα επιλέξει τελικά τη «γαλάζια» πλευρά του σημερινού διπολικού πολιτικού συστήματος;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω κρίσιμα και υπαρξιακά ερωτήματα θα αναζητήσει το Ποτάμι το Σαββατοκύριακο αυτό, στο τρίτο συνέδριό του, λίγο πριν συμπληρώσει πέντε χρόνια από την ίδρυσή του.
Ηταν Φεβρουάριος του 2014 όταν ένας από τους πιο δημοφιλείς και επιτυχημένους Ελληνες δημοσιογράφους, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εγκατέλειπε στα 51 του μια λαμπρή καριέρα στα ΜΜΕ, αποφασίζοντας να δημιουργήσει από το μηδέν ένα νέο πολιτικό κόμμα.
Το προοδευτικό σοσιαλφιλελεύθερο προφίλ του Ποταμιού ξεχώρισε από τις υπόλοιπες κομματικές προσπάθειες της ίδιας περιόδου και για το ότι δεν προήλθε από κάποια διάσπαση, όπως π.χ. οι ΑΝ.ΕΛΛ. από τη Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με τολμηρό νεωτερικό λόγο, έμφαση στην επικοινωνιακή πολιτική, αλλά συχνά σε βάρος της ουσίας, με σχετικά απολίτικα και απλοϊκά ρητορικά σχήματα, π.χ. «νέο εναντίον παλιού, καλό εναντίον κακού», κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να καταγράψει ποσοστό 6% και 17 έδρες στη Βουλή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Το αρχικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείφθηκε μετά τα γεγονότα του α΄ εξαμήνου του 2015. Ακολούθησε ένα διακριτικό φλερτ με τη Ν.Δ. μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια αποτυχημένη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής που οδηγήθηκε σε «διαζύγιο» και πλέον η Ν.Δ. φαντάζει ως ο μοναδικός πιθανός εταίρος του μικρού κόμματος.
Σήμερα το Ποτάμι έχει απομείνει με έξι βουλευτές από τους 11 που εξελέγησαν τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ οι φυγόκεντρες τάσεις είναι εμφανείς.
Μόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο πιθανότατα νέος αντιπρόεδρος του κόμματος, επιμένουν –για την ώρα– στην αυτόνομη πορεία.
Ο Σπύρος Δανέλλης, όπως και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λυκούδης τηρεί στάση αναμονής και οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός επιθυμούν ακόμη και προεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.
Ο Γ. Αμυράς έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση στο συνέδριο, χωρίς να έχει διευκρινίσει τι θα συμβεί αν δεν γίνει αποδεκτή.
Οι περισσότεροι από τους βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναγνωρίζουν πως τα πράγματα, δημοσκοπικά και πολιτικά, για το Ποτάμι είναι δύσκολα αναστρέψιμα.
Η πιο τολμηρή τοποθέτηση προέρχεται από το παλιό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος έχει πει δημοσίως ότι το κόμμα «έκλεισε τον κύκλο του». Αλλωστε ο κ. Λυκούδης έχει την εμπειρία της ΔΗΜΑΡ, η πορεία της οποίας έχει κοινά στοιχεία με το Ποτάμι, ενώ η κίνηση της οποίας ηγείται (ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς) δεν θα μετάσχει στο συνέδριο ούτε ως συνεργαζόμενη.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στην αυτόνομη πορεία του κόμματος, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πολιτικό χρόνο εν όψει των επικείμενων εξελίξεων. Αλλωστε, παρά τη μικρή κοινοβουλευτική δύναμή του, το κόμμα θα έχει σημαντικό ρόλο σε δύο κορυφαίες διαδικασίες της τρέχουσας περιόδου: τη συνταγματική αναθεώρηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.
Για το Σύνταγμα έχει καταθέσει πρόταση επτά σημείων (π.χ. ποινική ευθύνη υπουργών, διακριτές σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, μη κρατικά ΑΕΙ κ.λπ.), ενώ για το Μακεδονικό έχει ταχθεί υπέρ της λύσης, παρά τη διαφωνία των Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανού.
«Ποτάμι και ξερό ψωμί», συνηθίζει να λέει τον τελευταίο καιρό ο επικεφαλής του και επιχειρεί να πείσει για τους λόγους που το κόμμα του θα είναι χρήσιμο και στην επόμενη Βουλή.
«Ο προοδευτισμός και η νεωτερικότητα του Ποταμιού θα πρέπει να σημαδέψουν την επόμενη διακυβέρνηση και αυτό που συζητάμε είναι πώς εμείς θα συμβάλουμε σε μια φιλελεύθερη, σύγχρονη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση», υπογράμμισε πρόσφατα ο Στ. Θεοδωράκης.
Πάντως, η συμπίεση του Ποταμιού από τις μυλόπετρες του νέου διπολισμού αντικατοπτρίζεται και στη σημερινή απουσία των πολιτικών αρχηγών. Παρ’ όλο που στο προηγούμενο συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Ν.Δ.) και η Φώφη Γεννηματά (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) παραβρέθηκαν και μίλησαν, αυτή τη φορά επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από άλλους (Κωστή Χατζηδάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλο).
Οι σημαντικοί ομιλητές και οι εναλλακτικές καινοτομίες
Μπορεί τα πολιτικά ζητήματα να αντιμετωπίζονται από το Ποτάμι με έναν εναλλακτικό τρόπο, πάντως στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα το πρωί με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στο Cine Κεραμεικός, δίνουν έμφαση σε δύο σημεία. Αρχικά, τους προσκεκλημένους ομιλητές, αυτούς που στο κόμμα συνηθίζουν να αποκαλούν «ξεχωριστές προσωπικότητες»:
Νίκος Αλιβιζάτος, Ελένη Αρβελέρ, Δημήτρης Βαγιανός, Θάνος Βερέμης, Ματθαίος Γιωσαφάτ, Νίκος Δήμου, Αρίστος Δοξιάδης, Στέλιος Μάινας, Σώτη Τριανταφύλλου, Γιάννης Χαραλαμπίδης.
Παράλληλα, το συνέδριο θα έχει αρκετές «πράσινες» καινοτομίες. Πλήρης απουσία πλαστικού. Ανακυκλώσιμες συσκευασίες, πάνινες τσάντες, ποτήρια από μπαμπού, καλαμάκια από σιτάρι, κυλικείο vegetarian, απαγόρευση καπνίσματος, τραπέζια πινγκ πονγκ και μπάλες για γιόγκα-πιλάτες.
Σημειώνεται ότι όλες οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά, ενώ θα συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στελέχη του κόμματος από επτά χώρες. Επίσης, ένας στους τρεις συνέδρους θα είναι νέος φίλος και εκπρόσωπος συνεργαζόμενων κινήσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας