Τελικά, το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω! Οπως δήλωσε χθες ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης «το Ποτάμι είναι εδώ»... Αυτόνομο πλέον και εκτός Κινήματος Αλλαγής, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του να συνηγορεί υπέρ της εισήγησης που είχε κάνει ο επικεφαλής του για αποχώρηση (97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά επί των παρόντων μελών της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων ή ΜΕΣΥΑ όπως ονομάζεται συντομογραφικά το ανώτατο κομματικό όργανο).
«Η απόφαση να απεμπλακούμε από το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτή τη στιγμή η αναγκαία επιλογή», εξήγησε αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αφήνοντας βαριές αιχμές για τους μέχρι πρότινος συνοδοιπόρους του. «Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιμένει σε πολιτικές του παρελθόντος. Η μεταρρυθμιστική άπνοια δεν ταιριάζει σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε στο εγχείρημα», τόνισε ο Στ. Θεοδωράκης, φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιχείρησε να αποδώσει την εξέλιξη στη συντηρητική οπτική του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από θέματα, στην απόπειρα ανασυγκρότησης της Χαριλάου Τρικούπη μέσα από το κοινό σχήμα αλλά και στον αρχηγισμό της προέδρου του. «Η σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά στο Κίνημα Αλλαγής είναι συνταγή αποτυχίας. Εμείς οι Ποταμίσιοι έχουμε έναν στόχο. Να επικρατήσουν οι προοδευτικές πολιτικές», πρόσθεσε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κομβικά περιστατικά του τελευταίου διαστήματος που έφεραν το αδιέξοδο.
Ειδικότερα, υποστήριξε ότι μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ποταμιού και «κάποιοι αποφάσισαν εντελώς ξαφνικά και έξω από αυτά που είχαν συμφωνηθεί να μετατρέψουν το Πολιτικό Συμβούλιο σε συμβουλευτικό όργανο, καλώντας την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να ταυτιστεί απολύτως με την Κ.Ο. της ΔΗΣΥ».
Η απάντηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήρθε σχεδόν ακαριαία, δίνοντας την εντύπωση σε πολλούς ότι οι εξελίξεις στο σχήμα ήταν προδιαγεγραμμένες.
Μήνυμα ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Το Κίνημα Αλλαγής είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο. Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και τη συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό. Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση.
Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο», τόνιζε η ανακοίνωση που επιχειρούσε να περάσει το σαφές μήνυμα ότι η ομοσπονδιακή παράταξη συνεχίζει και χωρίς το Ποτάμι.
«Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν», υποστήριζαν από το Κίνημα Αλλαγής, προειδοποιώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι «όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης».
Στις πλάτες του ΠΑΣΟΚ
Η απόφαση για το διαζύγιο με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε έναν γάμο που δεν ευδοκίμησε κρατώντας μόνο ελάχιστους μήνες, δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στον χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Η συμμαχία των δυνάμεων που συγκροτήθηκε επισήμως τον περασμένο Μάρτιο μέσω του ιδρυτικού συνεδρίου του φορέα υφίσταται σοβαρότατο πλήγμα με την οικειοθελή έξοδο από την κοίτη, του Ποταμιού, το οποίο ήταν ένα εκ των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων που μετείχαν στο εγχείρημα (το άλλο είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη την οποία αποτελούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ).
Η προσπάθεια απομένει στο εξής και κατά κύριο λόγο στα χέρια και τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, τα οποία εξαρχής, όταν ξεκινούσε η μάχη της διεύρυνσης, έδιναν μεγάλη σημασία στην προσέλκυση δυνάμεων πέρα από τον δικό τους χώρο, ακριβώς διότι πίστευαν ότι ναι μεν το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός αλλά χωρίς νέους συμμάχους δεν θα μπορέσει να ανακάμψει.
Το γεγονός ότι τώρα το Ποτάμι αποχωρεί και μάλιστα καταγγέλλοντας ότι το εγχείρημα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η απόπειρα αναστήλωσης του ΠΑΣΟΚ με καινούριο όνομα, είναι μια παράμετρος που ενδέχεται να κοστίσει πολιτικά και εκλογικά στο Κίνημα Αλλαγής. Αν πάντως η συγκυρία καθίσταται δυσκολότερη για τον πολυκομματικό κεντροαριστερό φορέα, τα πράγματα είναι εμφανώς δυσκολότερα για το κόμμα της οδού Σεβαστουπόλεως.
Ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε Ν.Δ.
Δείχνοντας να έχει επίγνωση της κατάστασης, ο κ. Θεοδωράκης θέλησε να φανεί αισιόδοξος, περιγράφοντας σε τίτλους τα βήματα της επόμενης ημέρας:
▪ Απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής.
▪ Οργανωτική ανασυγκρότηση, «σε συμμαχία και συνεχή συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις». Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι διατηρεί διαύλους με το «ευρωπαϊκό ρεύμα Μακρόν», το οποίο, όπως είπε, πρέπει να εκφραστεί δυνατά και στην Ελλάδα.
▪ Κάλεσμα επιστροφής σε όσους απομακρύνθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν.
▪ Συνέδριο τον Οκτώβριο «με όλους αυτούς που έχουν παράλληλες σκέψεις με εμάς», στο οποίο θα τεθεί και το θέμα της ηγεσίας.
▪ Συγκρότηση -μέσα στον Ιούλιο- ομάδων εργασίας για αποσαφήνιση πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε, τέλος, αιχμηρά σε φήμες και σενάρια περί «αριστερής στροφής» του κόμματός του, κάνοντας λόγο για ψέματα ορισμένων στο Κίνημα Αλλαγής περί μυστικών συμφωνιών με την κυβέρνηση σε περίπτωση που εγκαταλείψουν οι ΑΝ.ΕΛΛ. «Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της Ν.Δ.», σχολίασε απευθυνόμενος και στις δύο κατευθύνσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας