Ευρύτερες συζητήσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής πυροδοτεί το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Στον απόηχο της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, κορυφαία στελέχη και από τις δύο πλευρές ανοίγουν ατύπως έναν διερευνητικό διάλογο προσέγγισης, καταθέτοντας σκέψεις, προβληματισμούς και προϋποθέσεις.
Παρά το γεγονός ότι η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς, δεν περνούν απαρατήρητες ορισμένες ιδιαίτερα προωθημένες δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ μιας μετεκλογικής συμπόρευσης Αριστεράς - Κεντροαριστεράς.
Τον τόνο για το ενδεχόμενο μελλοντικής σύγκλισης έδωσαν οι δηλώσεις του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος με ευθύτητα απάντησε καταφατικά και διευκρίνισε ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει με βάση μια προγραμματική συμφωνία και με ιδεολογικό περιεχόμενο. «Ασφαλώς “ναι”, είναι φυσικό να υπάρχει σύμπλευση μεταξύ κομμάτων που έχουν περίπου τον ίδιο πολιτικό προσανατολισμό», σημείωσε ο κ. Κρεμαστινός (Πρώτο Πρόγραμμα), χωρίς να αποκλείει ακόμη και προεκλογική συμμαχία.
«Αν υπάρξει πρόταση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, λογικό είναι να εξεταστεί και να δοθεί απάντηση», τόνισε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, διακρίνοντας ανάμεσα στους δύο χώρους «πολύ περισσότερα κοινά σημεία απ’ ό,τι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ.». Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης, χαρακτήρισε ορθή την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, προβλέποντας ότι επαρκούν οι συσχετισμοί έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία από την παρούσα Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι τη διαμόρφωση προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα, σε αντιστοιχία με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, είχε στηρίξει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.
Την ίδια στιγμή, πιάνοντας το νήμα από το θέμα των αλλαγών στο Σύνταγμα, διαύλους επικοινωνίας με την Κεντροαριστερά επιχείρησαν να δημιουργήσουν σημαίνοντα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου με κομβικό ρόλο στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.
Ενδεικτική ήταν η θέση που εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συζητά με όμορους πολιτικά χώρους, «αναζητώντας προϋποθέσεις για μόνιμες συνεργασίες χωρίς σκοπιμότητες» (Ρ/Σ 24/7). Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο έκανε λόγο για «βαρίδια του παρελθόντος», ενώ την ίδια ώρα χαρακτήριζε θετική εξέλιξη την επιστολή της Φώφης Γεννηματά.
Για «απολύτως καλοδεχούμενη» πρόταση εκ μέρους της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, και σε παρόμοιο πνεύμα ικανοποίησης ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε ότι πρόκειται για «σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία» (Ρ/Σ Στο Κόκκινο).
Μήνυμα προς Μαξίμου και Ν.Δ.: «Ιστορική ευκαιρία»
Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής θέλησαν να δώσουν έμφαση αποκλειστικά στη σημασία της πρωτοβουλίας τους, θέτοντας προ των ευθυνών τους τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να χαθεί ακόμη μία «ιστορική ευκαιρία», καλώντας τους να αντιληφθούν ότι τυχόν επικράτηση μικροπολιτικών τους στοχεύσεων θα παραπέμψει το θέμα στις καλένδες.
«Τα προβλήματα της χώρας και του πολιτικού συστήματος δεν μπορούν να περιμένουν πότε ο πρωθυπουργός θα κρίνει ότι τον εξυπηρετεί επικοινωνιακά να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ούτε μπορεί να εντάσσονται στις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ενώ μέχρι πριν λίγο εμφανιζόταν να πιέζει με άρθρα του κ. Μητσοτάκη για την αναθεώρηση, τώρα φαίνεται ότι “κάνει πίσω”», τόνιζαν με ενημερωτικό σημείωμα πηγές από τον κεντροαριστερό φορέα και έδειχναν ως πεδίο γόνιμης αντιπαράθεσης το Κοινοβούλιο, ώστε να αναδειχθεί «ποιες προτάσεις έχουν πραγματικά προοδευτικό προσανατολισμό και περιεχόμενο».
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι η ενέργεια του Κινήματος Αλλαγής πέτυχε τον αρχικό στόχο της, κρίνοντας από την «αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ και την άρνηση της Ν.Δ.», ενώ ζήτησε να γίνει αμέσως συζήτηση στη Βουλή «χωρίς τακτικισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια» (Ρ/Σ Αθήνα 984).
Τέλος, τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής έσπευσε να υπενθυμίσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μέσω ανάρτησης στο facebook: «Βρε παιδιά, πάλι τα ίδια, δεν βαρεθήκατε! Την προηγούμενη εβδομάδα λόγω Συνεδρίου & χειροκροτήματος στο Μητσοτάκη “κλείσαμε” με Ν.Δ.! Χθες λόγω επιστολής για συνταγματική αναθεώρηση στον Τσίπρα “κλείσαμε” με ΣΥΡΙΖΑ! Σας το ξαναλέω η στρατηγική ήττα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περνάει μέσα από εμάς!»
Αντι-ΣΥΡΙΖΑ «δίδυμο» Λοβέρδου - Βενιζέλου
Στη γραμμή Βενιζέλου, κατά της έναρξης οποιασδήποτε συζήτησης που θα καθιστά συνομιλητή του Κινήματος Αλλαγής τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, φανερώνοντας την απόσταση που τον χωρίζει με το κόμμα του στο επίμαχο ζήτημα, αλλά και την ενόχλησή του για τη στάση της Φώφης Γεννηματά. «Η διαχείριση του θέματος, η συνταγματική πολιτική δηλαδή, δεν μπορεί να περιλαμβάνει στο πλαίσιό της, τους βιαστές της δημοκρατίας, των θεσμών και του Συντάγματος.
»Δεν αναθεωρείς το Σύνταγμα μ’ αυτόν που το παραβιάζει εκ συστήματος, όπως είναι η ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Θέμα FM), εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου περί θεσμών με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος προκειμένου να υπερτονίσει τη δυσαρέσκειά του προς τη Χαριλάου Τρικούπη και να στείλει μήνυμα -με χιούμορ- στην ηγεσία ότι παραμένει... ετοιμοπόλεμος, ανέβασε στο twitter φωτογραφία του με αθλητική περιβολή από το γήπεδο της Καλλιθέας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται «κοντά στην Πάντειο, όπου είμαι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου».
Την ύπαρξη διαφορετικών φωνών στο εσωτερικό του νέου φορέα παραδέχτηκε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας ωστόσο ότι «ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση της αναθεωρητικής διαδικασίας στη Βουλή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας