Τη συναίνεση για τη συνταγματική αναθεώρηση που αναζητά η Φώφη Γεννηματά στα υπόλοιπα κόμματα δεν τη βρίσκει ούτε στο ίδιο της το κόμμα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε εκφράσει από τη Δευτέρα την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής, προχώρησε χθες ένα βήμα παραπάνω, αμφισβητώντας τη στρατηγική της ηγεσίας του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς με επίκεντρο τις επιστολές για το Σύνταγμα.
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εξέφρασε απλώς την εντονότατη δυσφορία του προς την κίνηση της κ. Γεννηματά, δηλώνοντας μάλιστα ότι ουδέποτε ενημερώθηκε είτε εκείνος είτε ο Ανδρέας Λοβέρδος, καίτοι συνταγματολόγοι και οι δύο.
Η σφοδρή διαφωνία του είχε διαφανεί από την αρχική παρέμβασή του και άρα δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η επιμονή στη θέση του.
Το βασικό επιχείρημα του κ. Βενιζέλου είναι ότι δεν μπορεί να ανοίξει διάλογος (και) με τον ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα, τη στιγμή που η κυβέρνηση εγκαλείται από μέρος της αντιπολίτευσης ότι το παραβιάζει.
Μάλιστα, έκανε λόγο για «πρωτοβουλία που προκαλεί σύγχυση στρατηγικής στο Κίνημα Αλλαγής» (ΣΚΑΪ), υπογραμμίζοντας ότι αντιφάσκει με τη στρατηγική επιλογή του χώρου να δημιουργήσει ένα «μέτωπο δημοκρατίας», εννοώντας μέτωπο κατά της κυβέρνησης.
Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος αποδόμησε συνολικά τη γραμμή της κ. Γεννηματά, υπαινισσόμενος ευθέως ότι δεν είναι «καθαρή», ενώ διαφωνώντας με τις ίσες αποστάσεις, τάχθηκε υπέρ της μελλοντικής κυβερνητικής συμπόρευσης με τη Ν.Δ., αφού προεξόφλησε ότι θα κερδίσει τις εκλογές. «Συνεργασία χωρίς το πρώτο κόμμα δεν υπάρχει αριθμητικά, εκτός εάν θέλεις να οδηγήσεις τη χώρα ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική», ήταν η επίμαχη φράση του.
Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά σχολίαζαν ότι το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης συζητήθηκε αναλυτικά και εγκρίθηκε ομόφωνα στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής κι αν επιθυμούσε, ο κ. Βενιζέλος μπορούσε εκεί να εκφράσει τις ενστάσεις του. «Εμείς υλοποιούμε τις αποφάσεις του συνεδρίου», κατέληγαν οι ίδιες πηγές.
«Η χώρα έχει ανάγκη από μια γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε σε δική του παρέμβαση ο Σταύρος Θεοδωράκης, προτείνοντας 11 αλλαγές, μεταξύ των οποίων η διενέργεια εκλογών σταθερά ανά τετραετία, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που υπερασπίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, που προκαλεί εσωτερικές αντιδράσεις στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο μιλά για διακριτούς ρόλους.
Η παρέμβαση του επικεφαλής του Ποταμιού εκλαμβάνεται ως έμμεση απάντηση στις διαφωνίες Βενιζέλου και ως ένα μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά να μη φοβηθεί τολμηρά βήματα που θα αναδεικνύουν την προοδευτική κατεύθυνση του νεοσύστατου εγχειρήματος.
Απάντηση Αλ. Τσίπρα
Θετικός για μια «γενναία» συνταγματική αναθεώρηση, αρκεί να έχει σαφές προοδευτικό πρόσημο και να μην είναι «πολιτικά ουδέτερη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην επιστολή που του είχε αποστείλει η Φώφη Γεννηματά.
Σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε ως όρο οι αλλαγές να αποτελούν «προοδευτική τομή», ενώ εκτίμησε ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί «επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας».
Κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής σχολίασαν για τη δήλωση Τσίπρα: «Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές που χρησιμοποιούσε ώς τώρα» και «τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας