Σε προσυνεδριακούς ρυθμούς έχουν εισέλθει άπαντες στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς στις 16 Μαρτίου ξεκινά το ιδρυτικό συνέδριο που θα αποτελέσει τη γενέθλια πράξη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Παράλληλα με τις εσωτερικές οργανωτικές και πολιτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το τελευταίο διάστημα φουντώνει και η ονοματολογία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επιτελικό ρόλο την επόμενη μέρα του νέου συλλογικού εγχειρήματος.
Δύσκολη εξίσωση
Οπως πάντοτε σε παρόμοιες περιπτώσεις, η επιλογή των στελεχών για τις θέσεις ευθύνης και τα πόστα από τα οποία θα προκύπτει η κεντρική γραμμή του κόμματος αποτελεί για την εκάστοτε ηγεσία μια δύσκολη εξίσωση. Κι αυτό διότι θα πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι πιο ικανοί και ταυτόχρονα να μην υπάρξουν γκρίνιες ή καταγγελίες για αποκλεισμούς και προώθηση μόνο των αρεστών.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το «πείραμα» του Κινήματος Αλλαγής, ο πονοκέφαλος για την επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, εντείνεται από το γεγονός ότι η υπό δημιουργία παράταξη είναι πολυκομματική-ομοσπονδιακή και άρα όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει αναλογικά να εκπροσωπούνται στα κορυφαία όργανα.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εκπλήξεις ή ανατροπές από την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πρακτική, που σημαίνει ότι οι επιλογές των προσώπων θα γίνουν σύμφωνα με την παραπάνω αρχή και σε συντονισμό με όλα τα εμπλεκόμενα επιτελεία των κομμάτων και των κινήσεων που συμπράττουν στο σχήμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το νέο καταστατικό, προβλέπονται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή 251 μελών (126 εκλεγμένοι από το συνέδριο και 125 θα υποδειχθούν από τα κόμματα και τις κινήσεις) και 15μελής Εκτελεστική Πολιτική Γραμματεία, με επικεφαλής την πρόεδρο και συμμετοχή του γραμματέα του φορέα, καθώς και έως τεσσάρων το ανώτερο βουλευτών ή ευρωβουλευτών.
Στο πλαίσιο αυτό, για τη συγκρότηση της Πολιτικής Γραμματείας ένα από τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζονται στη Χαριλάου Τρικούπη και συζητούν με τους υπόλοιπους εταίρους στο Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ είναι την κύρια δεξαμενή στελεχών να αποτελέσει η Συντονιστική Γραμματεία, που έχει συγκροτηθεί για το προσεχές ιδρυτικό συνέδριο και από την οποία θα αναζητηθούν 13 άτομα.
Θα μπορούν φυσικά να θέσουν υποψηφιότητα και όποια άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θελήσουν, εκτός αν αποφασιστεί το όργανο να είναι διορισμένο αντί να εκλεγεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια λύση που θεωρείται ενδεδειγμένη και ασφαλής για το ξεκίνημα της προσπάθειας, αφού όταν είχε ανακοινωθεί η Συντονιστική Γραμματεία -πλην ορισμένων αντιδράσεων- οι περισσότεροι είχαν κάνει αποδεκτή τη σύνθεση του οργάνου.
Η λίστα
Εφόσον λοιπόν κλειδώσει και οριστικοποιηθεί η πρόταση, τα στελέχη της νέας Εκτελεστικής Πολιτικής Γραμματείας που θα προταθούν θα προκύψουν από την εξής λίστα ονομάτων:
- ▪ ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Οθωνας, Τόνια Αντωνίου, Κώστας Ασκούνης, Νίκος Σαλαγιάννης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μιχάλης Κατρίνης, Θάνος Μωραΐτης, Χαράλαμπος Βαρδίκος και Ανδρέας Σπυρόπουλος (πλευρά Ν. Ανδρουλάκη).
- ▪ Ποτάμι: Παναγιώτης Καρκατσούλης, Γρηγόρης Ψαριανός, Δημήτρης Τσιόδρας, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Αθηνά Δρέττα, Ολυμπία Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Γκαρής και Βασίλης Καπετανγιάννης (εκ μέρους της κίνησης Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη).
- ▪ ΚΙΔΗΣΟ: Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Ελενόπουλος, Αφροδίτη Παπαθανάση και Πωλίνα Λάμψα.
- ▪ ΔΗΜΑΡ: Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γιάννης Αργυρός.
- ▪ Από την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη: Νίκος Διακουλάκης και Οδυσσέας Κορακίδης.
- ▪ Από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία: Μιχάλης Χάλαρης.
- ▪ Από την ΕΔΕΜ: Νίκος Ιωσήφ.
- ▪ Από την πλευρά του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση: Γιώργος Πίτσος.
- ▪ Ως «αυτόνομο» μέλος συμμετέχει στη Συντονιστική Γραμματεία συνεδρίου ο Νίκος Μπίστης.
Ο Καμίνης φέρνει την «Ανανέωση»
Η πρώτη τάση στο Κίνημα Αλλαγής ανακοινώθηκε το Σάββατο και έχει επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη. Πρόκειται για το δίκτυο «Ανανέωση», που θα λειτουργεί με ευδιάκριτο τρόπο στο πλαίσιο του νέου φορέα, όπως άλλωστε προβλέπει το καινούργιο καταστατικό. Μιλώντας σε πανελλαδική συνάντηση υποστηρικτών του στο Σεράφειο Κολυμβητήριο, ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το πολιτικό και αξιακό στίγμα της «Ανανέωσης» τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Στόχος μας είναι ένα κόμμα που θα προτείνει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, που θα συνδυάζει την παραγωγή πλούτου με την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ποιότητα ζωής, την ενσωμάτωση πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, την αποκέντρωση, τις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές.
Αλλά και ένα κόμμα που θα υπερασπίζεται ταυτόχρονα τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνολογία και την πληροφορία. Ενα κόμμα που ο πυρήνας της πολιτικής του θα υπηρετεί την ανάγκη να ξεκινούν οι άνθρωποι με ίσες ευκαιρίες τη ζωή τους. Αυτές οι αρχές αποτελούν την πεμπτουσία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και αυτές τις αρχές θα υπηρετήσουμε ως «Ανανέωση» μέσα στον νέο φορέα».
Ο κ. Καμίνης θέλησε επίσης να στείλει ένα μήνυμα με εσωτερικούς αποδέκτες, υπογραμμίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ένα νέο ενιαίο κόμμα και όχι ομοσπονδία των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας