Σχεδόν έτοιμο είναι το νέο πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής το οποίο, έπειτα από διαβούλευση που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, θα κληθούν να εγκρίνουν οι περίπου 5.000 αντιπρόσωποι του ιδρυτικού συνεδρίου στα μέσα Μαρτίου.
Το «Πρόγραμμα Ελλάδα», όπως ονομάζεται το κείμενο πολιτικών θέσεων που καταρτίστηκε υπό την πολιτική ευθύνη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, κωδικοποιεί τις προτάσεις του νέου φορέα για την ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση, δίνοντας έμφαση σε ένα εθνικό σχέδιο προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Προϋπόθεση για την επιτυχημένη εφαρμογή του είναι η κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και η διαμόρφωση των κατάλληλων εκείνων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών που θα επιτρέψουν την υλοποίησή του με συναίνεση.
«Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, πέρα από αυτές που επιβάλλει η ανάγκη για τον σχηματισμό μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το πρόγραμμα οφείλει να παρουσιάζει με τρόπο αναλυτικό στους πολίτες τι σημαίνουν για τον καθένα οι προτεινόμενες αλλαγές και πώς θα επηρεαστεί από αυτές. Μόνον έτσι θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες, ώστε οι προτάσεις αυτές να βρουν στήριξη στην κοινωνία και να προχωρήσουν», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Οι συντάκτες του προγράμματος εκτιμούν ότι η έξοδος από τα μνημόνια «δεν οδηγεί αυτομάτως σε ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση» και για τον λόγο αυτό παραθέτουν οκτώ καθοριστικές παραμέτρους για να μπορέσει η χώρα να σταθεί πραγματικά στα πόδια της μετά τα μνημόνια:
1. Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το καλοκαίρι του 2018, με πλήρη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως έχουν προσδιοριστεί από το Eurogroup του Μαΐου 2016. Μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% στο 2% περίπου του ΑΕΠ. Αλλαγή στο μείγμα πολιτικής, η οποία θα επιτρέψει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί ώστε να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη.
2. Ενα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για την εφαρμογή του οποίου θα δεσμευτεί το σύνολο των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Πρόγραμμα που θα επιταχύνει την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας και θα βελτιώσει δραστικά τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, αποκαθιστώντας παράλληλα την ανεξαρτησία της τελευταίας.
3. Ενα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 100 δισ., που θα προσελκύσει κυρίως μακροχρόνια ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια εγχώρια και ξένα για την επόμενη τετραετία, ώστε να αναπληρωθεί ο κατεστραμμένος παραγωγικός ιστός.
4. Τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το ιδιωτικό χρέος. Με έναν νέο οδικό χάρτη για τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο.
5. Ενα σχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
6. Εναν συμφωνημένο οδικό χάρτη μακροχρόνιας σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία, που θα ξεκινά από τον βρεφικό σταθμό για να καταλήξει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην έρευνα και όχι αντίστροφα. Στο κέντρο του οδικού χάρτη θα βρίσκονται οι προκλήσεις του νέου παγκόσμιου περιβάλλοντος που δεν περιορίζεται στα πτυχία, αλλά απαιτεί δεξιότητες, φαντασία, δημιουργικότητα και συνεργασία.
7. Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα κατοχυρώνει βασικά κοινωνικά δικαιώματα και θα ανακουφίζει όλους όσοι έχουν χτυπηθεί από τη μακρόχρονη κρίση και την παγκοσμιοποίηση.
8. Ενα κοινωνικό συμβόλαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κοινωνία ανοιχτή, προοδευτική και συμμετοχική.
Εργασιακά και ανάπτυξη
Ειδικότερα, για τα ζητήματα της αναπτυξιακής πολιτικής το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι πιστεύει σε:
● Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
● Ανάπτυξη που θα δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αμοιβή που θα σέβεται τον εργαζόμενο, θα είναι ανάλογη της αποδοτικότητας και του έργου του και θα του εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.
● Ανάπτυξη που θα δημιουργήσει πόρους για να ενισχυθούν οι πολιτικές στην Παιδεία, την Υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Η στήριξη όσων βγήκαν από την κρίση αλλά και εκείνων που υπέστησαν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης θα αποτελέσει προτεραιότητα.
Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική και το ασφαλιστικό το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι χρειάζεται επειγόντως ένα νέο αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας των πολιτών, με κυρίαρχο τον ρόλο του Δημοσίου με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει ανάγκη από ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, προκειμένου να μετασχηματιστεί στο αντίθετό του, δηλαδή σε ένα όργανο αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. «Κριτήριο για κάθε αλλαγή πρέπει να είναι και η διαγενεακή δικαιοσύνη», αναφέρεται στο πρόγραμμα, ενώ σχετικά με το προσφυγικό σημειώνεται ότι η χώρα χρειάζεται πολιτικές ένταξης και συμμετοχής για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και χαρακτηρίζει αποφασιστικό τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αλλα θέματα που χαρακτηρίζονται πρώτης προτεραιότητας είναι η άνιση κατανομή των οφελών της παγκοσμιοποίησης, οι φορολογικοί παράδεισοι, τα φαινόμενα φοροαποφυγής, η γενικευμένη εκποίηση, εξάντληση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, των ενεργειακών πόρων και των δημόσιων αγαθών και η αντιμετώπιση των αιτιών για τις μεταναστευτικές προσφυγικές κρίσεις.
Στο κείμενο θέσεων ασκείται κριτική στη Ν.Δ. για τον «πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία», αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις «τυχοδιωκτικές» επιλογές του το 2015, ενώ «μεγαλύτερη αστοχία» των μνημονιακών χρόνων τονίζεται ότι υπήρξε «η αποτυχία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων καθώς και του πνευματικού κόσμου της χώρας να συμφωνήσουν πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Να σημειωθεί ότι στην αρμόδια Γραμματεία με επικεφαλής τον κ. Καμίνη λαμβάνουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι: Χρήστος Πρωτόπαπας, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημήτρης Τσιόδρας, Αφροδίτη Παπαθανάση και Κωνσταντίνος Γάτσιος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας