Mαύρα σύννεφα βλέπουν από το ΠΑΣΟΚ στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντίμιτροφ, η αίσθηση σκλήρυνσης της στάσης της FYROM, αλλά και το σχέδιο λύσης εκ μέρους του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ που διέρρευσε στον Τύπο προκαλούν έντονη ανησυχία στη Χαριλάου Τρικούπη.
Επειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να χτυπήσει καμπανάκι, προειδοποιώντας για εξελίξεις που απομακρύνουν τη λύση από τον ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά εισηγήθηκε δημοσίως την απόρριψη των προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς, επαναλαμβάνοντας την ιδέα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να χαραχτεί εθνική γραμμή για το θέμα.
«Είναι σαφές ότι προτάσεις όπως αυτές του κ. Νίμιτς, που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να απορριφθούν γιατί δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για συνολική λύση. Είναι θέσεις που ενθαρρύνουν την αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς.
Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια διαμόρφωσης της αναγκαίας εθνικής γραμμής με τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών», τόνισε με δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια πρόταση υποστήριξε για πρώτη φορά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ζητώντας μάλιστα τη συμμετοχή όλων των πρώην πρωθυπουργών, «ώστε να ξεκαθαρίσει και να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στην εθνική γραμμή για την ονομασία της ΠΓΔΜ» (Ρ/Σ Alpha 98,9).
Να σημειωθεί πάντως ότι δεν συμφωνούν όλες οι πλευρές και όλα τα στελέχη στο Κίνημα Αλλαγής. Ειδικότερα, ο Γιώργος Καμίνης τάσσεται υπέρ του επίμαχου αιτήματος μόνο στην περίπτωση που έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί συναίνεση, ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν θα βοηθούσε η διεξαγωγή του.
Θεοχαρόπουλος: «Υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση»
Διαφορετική οπτική είχε πάντως η ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ να απορριφθεί το σχέδιο Νίμιτς. Πηγές τής Αγίου Κωνσταντίνου έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ότι «δεν απορρίπτουμε ούτε αποδεχόμαστε προτάσεις εν μέσω διαπραγμάτευσης». Επιπλέον, ο Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση τη χρονιά που μιλάμε», αρκεί να αξιοποιηθούν (Πρακτορείο FM), ενώ για τα συλλαλητήρια είπε ότι πρόκειται για μείξη ετερόκλητων δυνάμεων «που οδηγεί σε εθνικολαϊκιστικά μηνύματα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να προβούν σε αυτή την παρέμβαση με σκοπό να ασκήσουν πίεση τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, καθώς διαπιστώνουν ότι τα πράγματα λαμβάνουν αρνητική τροπή. «Υποστηρίζουμε την εξεύρεση λύσης, δεν μας καλύπτει όμως η λογική "λύση να ’ναι κι ό,τι να ’ναι"», συμπλήρωναν.
Προς αυτή την κατεύθυνση η κ. Γεννηματά καταλόγισε διγλωσσία και άστοχους χειρισμούς στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ. διολίσθηση σε ακροδεξιές λογικές και μικροκομματικά κριτήρια. Επισήμανε δε, στον απόηχο του συλλαλητηρίου στο οποίο έλαβαν μέρος και ορισμένα μεσαία -κατά βάση- στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι το κόμμα της σέβεται και ακούει τις γνήσιες εκφράσεις πατριωτισμού και τις ευαισθησίες των Ελλήνων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας