Μετά την ολοκλήρωση του α' γύρου και το σαφές προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά (41,38%), έναντι του δεύτερου Νίκου Ανδρουλάκη (24,81%), όλοι στρέφουν το βλέμμα στην ερχόμενη Κυριακή. Συνάντηση με τον Γιώργο Καμίνη, που ήρθε τρίτος (13,69%), θα έχει το απόγευμα της Τρίτης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ξεκινά η προσπάθεια σύμπηξης συμμαχιών για τον δεύτερο γύρο.
Οι δύο νικητές του α' γύρου έστειλαν μηνύματα ενότητας για την επόμενη ημέρα της παράταξης, ενώ παράλληλα μίλησαν για ανάγκη ανατροπής του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και ανανέωση.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ενώ υπογράμμισε την εντολή για ενότητα και αλλαγή που έδωσαν οι ψηφοφόροι.
Στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως οι 212.000 ψηφοφόροι «δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα».
Όπως είπε «βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά νέο στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για τη χώρα».
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν και να του δώσουν ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς.
«Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους», είπε.
«Τώρα χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου», πρόσθεσε.
Μηνύματα ενότητα έστειλα και οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι αναγνωρίζοντας τις ήττες τους, αλλά και τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής.
Το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε σε δυσμενή θέση τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τα εσωκομματικά του μέτωπα, καθώς 59 στελέχη του Ποταμιού, σε ανακοίνωσή τους, έβαλαν ξεκάθαρα θέμα αλλαγής πλεύσης, ανοίγοντας και ζήτημα ηγεσίας του κόμματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας