ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην Κεντροαριστερά προκαλούν ήδη ερωτήματα για το πώς θα μπορέσουν να βρουν κοινό βηματισμό οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΣΥ και Ποταμιού, μετά την εκλογή ηγεσίας τον Νοέμβριο

Αντάρτικο για την ταυτότητα φύλου

Διάσταση απόψεων στην Κεντροαριστερά προέκυψε με αφορμή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει προς την κυβέρνηση ότι από εδώ και στο εξής θα καταψηφίζει στη Βουλή οποιαδήποτε διάταξη δεν έχει και τη σύμφωνη γνώμη των συγκυβερνώντων ΑΝ.ΕΛΛ.

Με τη θέση αυτή που ανακοίνωσαν την Τρίτη ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου και ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου διαφώνησαν τόσο το Ποτάμι όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμφώνησε με το να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ΔΗΣΥ δεν μπορεί να είναι δεκανίκι της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., τόνισε ωστόσο προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι η Κεντροαριστερά δεν θα έπρεπε να καταψηφίσει την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά να δηλώσει «παρών».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρόπουλος θεωρεί αδιαπραγμάτευτα τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως π.χ. το επερχόμενο νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, και τάσσεται ανοιχτά υπέρ της υπερψήφισής του ανεξαρτήτως της στάσης των ΑΝ.ΕΛΛ.

Ουσιαστικά συμφώνησε με τη θέση που εξέφρασε δημοσίως το Ποτάμι του –υποψήφιου για την ηγεσία του ενιαίου φορέα– Σταύρου Θεοδωράκη. Η Σεβαστουπόλεως εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη για μικροκομματικά παιχνίδια και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου.

«Τα δικαιώματα για μας δεν μπαίνουν σε μικροκομματική ζυγαριά. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την υποκρισία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά παράλληλα δεν θα αφήσουμε να διαιωνίζονται στη χώρα μας ανισότητες και διακρίσεις», επισημαίνει το Ποτάμι, καλώντας «τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην παρασυρθούν σε μια λογική «όχι σε όλα», στερώντας από συνανθρώπους μας δικαιώματα κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις προκαλούν πάντως ήδη ερωτήματα για το πώς θα μπορέσουν να βρουν κοινό βηματισμό οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (ΔΗΣΥ και Ποταμιού) μετά την εκλογή ηγεσίας τον Νοέμβριο.

«Εθνικοί κίνδυνοι»...

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χθες στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση για την τροπολογία που απέσυρε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και αφορούσε τη δυνατότητα εκ νέου προσφυγής στα ελληνικά δικαστήρια σε περιπτώσεις δικαίωσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το συντηρητικό τόξο (Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛΛ., Χ.Α., Ε.Κ.) με ένα ρεσιτάλ πατριδοκαπηλίας διαφώνησε, επικαλούμενο «εθνικούς» κινδύνους, καθώς υπονοούσαν ή έλεγαν ξεκάθαρα ότι ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης».

Ο μειονοτικός βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν (ΔΗΣΥ) κατηγόρησε τον υπουργό ότι έφερε μια ρύθμιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που από τη μία πλευρά κινδύνευε να καταψηφιστεί και από την άλλη είναι «προσχηματική, γιατί ρίχνει απλά στάχτη στα μάτια των ευρωπαϊκών θεσμών».

Από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛΛ. ο Γ. Λαζαρίδης επέκρινε τη ΔΗΣΥ για την τακτική «συμφωνώ αλλά καταψηφίζω», ενώ νωρίτερα ο Σάκης Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποίησε τους συγκυβερνώντες ΑΝ.ΕΛΛ. ότι «αυτό με τα τερτίπια δεν πάει πολύ, χρειάζονται καθαρές κουβέντες».

Απαντώντας στα κόμματα που αντιδρούν στην τροπολογία, ο Στ. Κοντονής έκανε λόγο για «κωμικές» συμπεριφορές με επίκληση τάχα εθνικών θεμάτων και επανέλαβε ότι ούτως ή άλλως τα ελληνικά δικαστήρια θα κληθούν και πάλι κυρίαρχα να αποφασίσουν.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που πέρασε χθες από τη Βουλή, εγκρίθηκαν και αρκετές τροπολογίες.

Η τροπολογία για την αξιολόγηση στο Δημόσιο ψηφίστηκε από τη συμπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν η ΔΗΣΥ, η Ενωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και η Χ.Α., ενώ «παρών» ψήφισε το Ποτάμι.

Η τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών ψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν, εκτός του ΚΚΕ που ψήφισε «παρών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αντάρτικο για την ταυτότητα φύλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας