Οι πάνω από 2.800 εκλεγμένοι σύνεδροι θα συμμετάσχουν από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα κληθούν να προχωρήσουν σε απολογισμό της δράσης του κόμματος και της κυβέρνησης, να σχηματίσουν τους προγραμματικούς άξονες και να εκλέξουν τον πρόεδρο και τα συλλογικά κομματικά όργανα.
Οι προσυνεδριακές διαδικασίες δεν θύμιζαν σε τίποτα τις εντυπωσιακές αντιπαραθέσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, γεγονός λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό, την εμπειρία της διακυβέρνησης και τη διάσπαση που βρήκε, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός κόμματος το 15% των μελών του.
Οι τρεις τάσεις που αναμένεται να «κοντραριστούν» είναι η Ενωτική Κίνηση, η Πρωτοβουλία Μελών 53+ και η Πλατφόρμα 2010. Η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ μέχρι στιγμής για τη θέση του γραμματέα, άλλη διαθεσιμότητα πέραν του νυν, Πάνου Ρήγα, δεν υπάρχει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει ωστόσο η διαδικασία εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, καθώς δεν προβλεπεται να υπάρξουν ξεχωριστές λίστες.
Λόγω του γεγονότος αυτού, οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, καθώς εντός των τάσεων εμφανίζονται και ακόμα μικρότερες ομαδοποιήσεις.
Δυσδιάκριτα όρια
Η Ενωτική Κίνηση, επί παραδείγματι, φαίνεται να αποτελεί επί της ουσίας τη συνισταμένη τριών υπο-ομάδων, τα όρια των οποίων είναι δυσδιάκριτα.
Σχηματικά μιλώντας η μία αποτελείται από στελέχη της άμεσης επιρροής του Νίκου Παππά, μια δεύτερη συγκεντρώνει στις τάξεις της παλαιότερα στελέχη του κόμματος με αναφορές σε συνδικάτα, ενώ μια τρίτη έχει στις τάξεις της στελέχη προερχόμενα από τον χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Η σύσταση των «53+» φαίνεται να είναι πιο ομοιογενής. Η αποχώρηση αρκετών στελεχών της προς διάφορες κατευθύνσεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε συσπειρωτικά για όσους παρέμειναν στο κόμμα, ενώ η ανάληψη σημαντικών πόστων στην κυβέρνηση από στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ανδρέας Ξανθός, δίνει την ευχέρεια για ισχυρή παρουσία στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.
Η Πλατφόρμα 2010, στην οποία συμμετέχουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Ζαχαριάδης, επιθυμεί να έχει διακριτό, φιλοευρωπαϊκό και οικολογικό στίγμα.
Η δυναμική της, όμως, φαίνεται ότι βρίσκεται σε απόσταση από τις άλλες δύο τάσεις. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες δεν συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς, όπως έλεγαν στελέχη όλων των τάσεων, επικράτησαν λογικές σύνθεσης και όχι στείρας αντιπαράθεσης. Οι «53+» άλλωστε, που κατέθεσαν ξεχωριστό κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο, δεν ύψωσαν τους τόνους, όπως ορισμένοι -εκτός κόμματος- ήλπιζαν.
Στις εκλογές για τους συνέδρους, πάντως, υπήρξαν «στραβοπατήματα» διαφόρων ειδών και αιτιών.
Σημαντικά στελέχη είτε δεν κατάφεραν να εκλεγούν είτε εξελέγησαν οριακά. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των μελών της κυβέρνησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρη Βίτσα, που σύμφωνα με πληροφορίες εξελέγησαν οριακά στην Αγία Παρασκευή και την Ελευσίνα, αντίστοιχα.
Στον Πειραιά οι βουλευτές Ελένη Σταματάκη και Κώστας Δουζίνας δεν εξελέγησαν, όπως και ο Χρήστος Μαντάς στα Ιωάννινα. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις αιτία στάθηκε, σύμφωνα με ορισμένους, ο δυσνόητος κανόνας εκλογής συνέδρων, που μπέρδεψε τα πράγματα σε πολυπληθείς οργανώσεις. Ο δε Νίκος Καρανίκας, που έχει γίνει στόχος κριτικής της αντιπολίτευσης, δεν εξελέγη στο Παγκράτι.
Το κρας τεστ των τάσεων
Καθεμία από τις τρεις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στο συνέδριο και με ένα κείμενο συμβολής, παρατηρήσεων και προτάσεων για την πορεία της κυβέρνησης και του κόμματος. Πέρα από τις ξεχωριστές ειδικές πτυχές που επιχειρούν να αναδείξουν, υπάρχουν κοινά θέματα στα οποία η Ενωτική Κίνηση, η Πρωτοβουλία Μελών 53+ και η Πλατφόρμα 2010 τοποθετούνται και δίνουν τις δικές τους εκδοχές για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα.
Οι επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά το Μνημόνιο, ο ρόλος και η σχέση του κόμματος και της κυβέρνησης, καθώς και η πολιτική των συμμαχιών αποτελούν τρία από τα θέματα στα οποία «κονταροχτυπιούνται» οι τάσεις.
«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απειλή όχι απλώς της εξόδου από το ευρώ, αλλά της άμεσης κατάρρευσης των τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το ενδεχόμενο δεν αντιμετωπιζόταν με τυχοδιωκτισμούς» επισημαίνουν τα στελέχη της Ενωτικής Κίνησης, που δημοσιοποίησαν χθες το δικό τους κείμενο συμβολής στον εσωκομματικό διάλογο.
«Προχωράμε μπροστά, χωρίς να αποδεχόμαστε την ορθότητα ή τη νομοτέλεια των συνταγών που μας επιβλήθηκαν» αναφέρουν και συμπληρώνουν ότι στα επώδυνα μέτρα «δίνουμε τη μάχη για αναλογικότερη επιβάρυνση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων».
«Μπορεί η “συμφωνία” που υπογράφηκε “με το πιστόλι στον κρόταφο” να είναι ηπιότερη σε σχέση με όσα ήταν έτοιμη να υπογράψει η Ν.Δ. -αυτό είναι γεγονός-, ωστόσο απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα» υπογραμμίζουν τα στελέχη των 53+.
Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «η υστέρηση που υπάρχει ως προς τους βηματισμούς του παράλληλου προγράμματος συνιστά σοβαρό λάθος και μειώνει τη βάση επικοινωνίας μας με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα ή με ριζοσπαστικά τμήματα, που την περασμένη περίοδο είχαν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από το κόμμα μας».
«Μπροστά μας έχουμε έναν μακρύ και δύσβατο δρόμο. Χρειαζόμαστε τόλμη» αναφέρουν σε κείμενό τους 40 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στην Πλατφόρμα 2010.
»Προσθέτουν δε ότι απαιτούνται «μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, έτσι ώστε η Ελλάδα το 2017 και το 2018 να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταχύτερη μείωση της ανεργίας. Για να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα, να πετύχουμε μια σημαντική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και να μην υπάρξει ποτέ ξανά ανάγκη νέων μνημονίων στο μέλλον».
Οι σχέσεις κυβέρνησης - κόμματος
Η Ενωτική Κίνηση θεωρεί πως «η κατοχύρωση διακριτών ρόλων μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης σημαίνει στήριξη σε κάθε μεταρρύθμιση που υπηρετεί το πολιτικό μας σχέδιο για τις ανάγκες των πολλών, αλλά και έλεγχο και εποικοδομητική κριτική του κόμματος προς την κυβέρνηση όταν κρίνεται αναγκαίο, ως η “αριστερή συνείδησή” της».
Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους 53+, είναι «να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του Μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς». Και συμπληρώνουν ότι «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».
«Σε αυτή τη δύσκολη καμπή κι ενώ υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η οικονομία θα επιστρέψει σύντομα σε θετικό πρόσημο, δεν δικαιολογούνται η εσωστρέφεια και οι ηττοπαθείς προσεγγίσεις» υποστηρίζει η Πλατφόρμα 2010.
Θεωρεί δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα κόμμα «πολυφωνικό, με ιδεολογικά ρεύματα ιδεών, αλλά χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος που λειτούργησαν απωθητικά, αποκλείοντας και ενσωματώνοντας, χωρίς κλειστές ομάδες και προσωποπαγή καπετανάτα».
Οι συμμαχίες
«Χρειαζόμαστε συμμαχίες που να υπερβαίνουν τα παραδοσιακά μας στεγανά» εκτιμά η Ενωτική Κίνηση, ενώ αναφορικά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους επισημαίνουν ότι πρέπει να τους τεθεί το δίλημμα: «Συμμαχία με την Αριστερά στα πρότυπα της Πορτογαλίας και της ατζέντας του Τζέρεμι Κόρμπιν ή συνέχιση του “μεγάλου συνασπισμού” με την ευρωπαϊκή Δεξιά;»
Οι «53+» από τη μεριά τους ξεκαθαρίζουν: «Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για οικουμενική κυβέρνηση». Προειδοποιούν μάλιστα ότι «η συζήτηση για τις περιβόητες “προσχωρήσεις”, “διευρύνσεις”, “συμπράξεις” επανέρχεται και μάλιστα σε λάθος κατεύθυνση», επισημαίνοντας ότι «στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις “παραγόντων” που ελάχιστη σχέση είχαν με την Αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, προσέβαλαν τον κόσμο της Αριστεράς με τις θεωρίες για την “Αριστερά του τίποτα”».
Σύμφωνα με την οπτική της Πλατφόρμας 2010, «όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας –δυστυχώς όμως όχι ακόμα στη χώρα μας– άρχισαν, αντιλαμβανόμενες τον στείρο χαρακτήρα των σοσιαλφιλελεύθερων επιλογών τους, να προσεγγίζουν την Αριστερά». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να “ανοίξει” οργανωτικά και πολιτικά στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στηρίζουν».
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν σήμερα στις 17.00 με την προσέλευση των συνέδρων, ενώ μετά την εκλογή του τιμητικού προεδρείου και την εισήγηση του γραμματέα, Πάνου Ρήγα, θα ακολουθήσει στις 20.00 η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Εκ μέρους των προσκεκλημένων εκτός Ελλάδας, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λοράν, και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Υστερα στους συνέδρους θα απευθυνθούν οι εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων που έχουν προσκληθεί.
Οι διαδικασίες του συνεδρίου θα είναι αυτή τη φορά ελαφρώς διαφοροποιημένες, καθώς οι τοποθετήσεις των συνέδρων θα είναι χωρισμένες σε θεματικές ενότητες. Αύριο Παρασκευή θα συζητηθούν τα χωρία της Πολιτικής Απόφασης που αφορούν την «Αριστερά στον 21ο αιώνα» και «το Κόμμα».
Το Σάββατο το πρωί θα συζητηθούν οι «Προγραμματικές αιχμές», ενώ το απόγευμα θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες, που αφορούν την Πολιτική Απόφαση και την τροποποίηση του καταστατικού. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου, της Κεντρικής Επιτροπής και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας