Με μπαράζ χθεσινών δημοσιευμάτων και ταυτόσημη «γραμμή», ο Τύπος και τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με ξαναφορεμένο πλέον το κοστούμι του συνταγματολόγου, αλλά και ολόκληρη η αντιπολίτευση (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) έσπευσαν να αποδώσουν στον πρωθυπουργό και στους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων άλλη μία σκοτεινή συναλλαγή.
Ενώ λοιπόν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο της αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστών, ένα θέμα που έθεσαν στον πρωθυπουργό, η γνωστή «χορωδία» απέδωσε την «ιδέα» στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα καταλογίστηκε αμέσως σκοπιμότητα και πρόθεση παραβίασης του Συντάγματος με αφορμή μια σκέψη και μια διαφορετική εκτίμηση ανώτατων δικαστικών.
Με τη γνωστή έκφραση του «θεσμικού τρόμου» επανήλθε ο Ε. Βενιζέλος, κι από κοντά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό, αλλά και κυρίως όσους δικαστές πιθανά βλέπουν θετικά μια τέτοια σκέψη ότι θέτουν αυτομάτως εαυτόν εκτός Συντάγματος!
Πήραν θέση
Στο θέμα που δημιουργήθηκε τοποθετήθηκαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι τέσσερις Δικαστικές Ενώσεις:
Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, Υπενθυμίζουμε και Επισημαίνουμε:
1. Τη σαφή συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5, σύμφωνα με την οποία “Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και τον βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους”.
Η συνταγματική αυτή διάταξη, η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα, δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
2. Οτι ο πρωθυπουργός, ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.
Οι πρόεδροι των Ενώσεων: Ευθύμιος Αντωνόπουλος, σύμβουλος του ΣτΕ, Ειρήνη Γιανναδάκη, πρόεδρος Εφετών, Ασημίνα Σαντοριναίου, σύμβουλος Ε.Σ, Χρήστος Μητκίδης, σύμβουλος του ΝΣΚ
Αμεσα και σε υψηλούς τόνους απάντησε στα δημοσιεύματα και στις πολιτικές ανακοινώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, που ήταν φυσικά παρών και στη συνάντηση των προέδρων με τον Αλέξη Τσίπρα και είχε ακούσει τις σκέψεις των ανώτατων δικαστικών για το θέμα.
«Πολιτικοί εξέφρασαν “τον θεσμικό τους τρόμο” ύστερα από δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε “τρόμο” εξαιτίας της “ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος” στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών.
Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου της συνταγματικότητας.
Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».
Ακολούθησε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που έκρινε τη δήλωση του υπουργού ασαφή και γενικόλογη, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα ότι αν εξαρχής είχαν δοθεί οι εξηγήσεις, δεν θα υπήρχε λόγος να προβεί ο υπουργός σε διευκρινίσεις.
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι κάποιοι επιμένουν να πυροδοτούν το κλίμα στη Δικαιοσύνη με υποθετικές αντισυνταγματικές παρεμβάσεις ακριβώς την ώρα που αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Και ο νοών νοείτω...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας