Μετά τις δικαιολογημένες αλλά και τις... όψιμες αντιδράσεις που ακολούθησαν τον διορισμό του συνταγματολόγου Πέτρου Παραρά στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, ο καθηγητής υπέβαλε την παραίτησή του.
Σημειώνουμε εδώ ότι για άγνωστο λόγο όσοι διαμαρτυρήθηκαν αναφέρθηκαν αποκλειστικά στη σχέση του με τη χούντα αλλά... παρέβλεψαν τις πολύ καίριες θέσεις που είχε κατά καιρούς αναλάβει στη δικαιοσύνη, στην παιδεία και στην πολιτική ως σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή αλλά και στενός φίλος άλλων πολιτικών.
Είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (το 2009). Επίσης είναι αρθρογράφος του Βήματος και της Καθημερινής.
Η επιλογή του συνταγματολόγου ήταν το λιγότερο ατυχής, αλλά εκείνοι που κυρίως ατύχησαν είναι όσοι υποτίθεται ότι τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν και προκειμένου να στηλιτεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να τον αδειάσουν ως χουντικό.
Ειδικά ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης που ζήτησε να ντραπούν (!) όσοι τον επέλεξαν, μιλώντας για ευτελισμό του Συντάγματος, προφανώς δεν είχε ενημερωθεί όταν διορίστηκε γ.γ.
Εσόδων της κυβέρνησης Σαμαρά για τις στενές σχέσεις του καθηγητή και πρώην προέδρου του ΣτΕ με τα επιφανή στελέχη της Ν.Δ. αλλά και με πολλά στελέχη άλλων κομμάτων.
Αναλυτικά η επιστολή του Π. Παραρά προς τον πρωθυπουργό:
Κατόπιν προτροπής του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον.
H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.
Ομως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στον χώρο του δημοσίου δικαίου.
Αλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπό μου.
Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω επιτροπή
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας