Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο της τριήμερης διαδικασίας του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και τα όσα συνέβησαν μέσα στο κτίριο της ΓΓΕΕ. Το ενδιαφέρον μετατοπίζει πλέον στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των προσωρινών υπερθεματιστών και κυβερνητικών στελεχών καθώς και στο πώς θα μοιραστεί η πίτα της τηλεοπτικής αγοράς. Την ίδια ώρα αναζητούνται οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στις πρόσφατες πορείες προς το «μαύρο», της ΕΡΤ και του MEGA.
Η στρατηγική των νικητών
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας νικητές ήταν ο ΣΚΑΪ και ο Κώστας Κιμπουρόπουλος που, όπως αποδείχτηκε, είχαν μακράν την πιο σοφή τακτική (και πήραν γρήγορα και φτηνά την 1η άδεια). Και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ακολούθησε παρόμοια μεθοδολογία, αλλά έχασε στα σημεία από τον ΣΚΑΪ (γι’ αυτό και πήρε τη 2η άδεια λίγο πιο ακριβά).
Οι άλλοι δύο υπερθεματιστές, Κυριακού (3η άδεια) και Μαρινάκης (4η) φοβήθηκαν μη μείνουν στο τέλος εκτός, οπότε ανέβασαν το τίμημα στα ύψη.
Στο μεταξύ, το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δεύτεροι έλεγχοι «πόθεν έσχες» ώστε να υπάρξει η οριστική απόφαση για τους υπερθεματιστές και μέσα στο επόμενο 15ήμερο να κατατεθεί και η πρώτη δόση από τους τέσσερις.
Κάτι που σημαίνει ότι ο Θ. Κυριακού θα πρέπει να καταβάλει 25,3 εκατ. ευρώ, ο Β. Μαρινάκης 24,63 εκατ. ευρώ, ο Ι. Β. Καλογρίτσας 17,43 εκατ. ευρώ και ο Γ. Αλαφούζος 14,53 εκατ. ευρώ. Συνολικά περίπου 82 εκατ. ευρώ.
240 εκατ. ευρώ
Οι «αδειούχοι» καναλάρχες έχουν να κάνουν με μια αγορά που με τα σημερινά δεδομένα τζιράρει ετησίως περίπου 240 εκατ. ευρώ και δημιουργεί ετησίως ζημιές 50-60 εκατ. ευρώ στους υφιστάμενους σταθμούς.
Τα 246 εκατ. ευρώ που έπεσαν στο τραπέζι για την αγορά μιας άδειας πανελλαδικής εμβέλειας από τους δύο υφιστάμενους (Αλαφούζο, Κυριακού) και τους δύο υποψήφιους (Καλογρίτσα, Μαρινάκη) καναλάρχες είναι αντικειμενικά πάρα πολλά λεφτά για τα δεδομένα της φθίνουσας τηλεοπτικής αγοράς και εύλογα ανακύπτουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις πραγματικές δυνατότητες παλαιών και νέων παικτών της τηλεόρασης όχι μόνο να επιβιώσουν επιχειρηματικά ξεπληρώνοντας παλιά και νέα χρέη, αλλά και να παράγουν κέρδη και ταυτόχρονα να παρέχουν αξιοπρεπές τηλεοπτικό περιεχόμενο στο μέλλον.
Το τελικό κόστος απόκτησης και λειτουργίας των σταθμών από τους τέσσερις επιχειρηματίες που αδειοδοτήθηκαν ενδεχομένως να αποδειχτεί τελικά πολύ υψηλότερο από το ονομαστικό των 246 εκατ. ευρώ.
Υπό το πρίσμα των μεγάλων απαιτήσεων σε κεφάλαια δεν αποκλείεται να έχουμε ηχηρές επιχειρηματικές συμφωνίες και καραμπόλες τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τέσσερις «έτοιμοι» τηλεοπτικοί σταθμοί μένουν ορφανοί από άδειες πανελλαδικής εμβέλειας (Mega, Star, Alpha και E TV) και δύο επίδοξοι καναλάρχες δεν έχουν τίποτα στα χέρια τους, εκτός από τα λεφτά που έχουν υπολογίσει ότι μπορούν να επενδύσουν.
Η πορεία προς το «μαύρο»
Τέλος, έχοντας σχεδόν όλα τα δεδομένα διαμορφωμένα θα ανατρέξουμε στις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις πρόσφατες πορείες της ΕΡΤ και του MEGA προς το «μαύρο».
Γεγονός είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις τις ζοφερές συνέπειες βίωσαν και βιώνουν οι εργαζόμενοι. Στην περίπτωση της ΕΡΤ το «μαύρο» για τους 2.500 εργαζόμενους της ΕΡΤ συνετελέσθη διά χειρός Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ στο MEGA προδιαγράφεται διά χειρός των μετόχων του.
Οι 452 εργαζόμενοι του Μεγάλου Καναλιού, απλήρωτοι και αφημένοι στην τύχη τους, ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει ό,τι δεν έκανε η προηγούμενη με τους 700 απλήρωτους απολυμένους του ΑΛΤΕΡ, τους 800 της «Ελευθεροτυπίας» κ.λπ.
Θυμίζουμε ότι το 2013 μόνοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) είχαν καταγγείλει το παράνομο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης ενώ καμία απόφαση, ούτε καν μία ανακοίνωση, δεν είχε θελήσει να πάρει η... ανεξάρτητη αρχή επιλέγοντας τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, πλην των λιγοστών φωνών που ακούστηκαν από κάποια μέλη της.
Αναλυτικό τετρασέλιδο ρεπορτάζ για το νέο τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 2016.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας