Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Η Εξεταστική (με τον Αν. Λοβέρδο που βοήθησε αυτοβούλως τον εκδότη), ο Θ. Αλαφούζος και το επίμαχο δημοσίευμα | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

O Θέμης είχε νεύρα

Η χθεσινή παρουσία του ιδιοκτήτη της «Καθημερινής» Θέμη Αλαφούζου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, χαρακτηρίστηκε από την κατάθεση άγνωστων στο ευρύ κοινό στοιχείων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (και ιδίως από την Αν. Καββαδία), με τα οποία ραγίζει η εικόνα της σοβαρής, αξιόπιστης αστικής δημοσιογραφίας.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε παλιότερο δημοσίευμα της «Καθημερινής» στο οποίο από παραδρομή είχε τυπωθεί μέσα σε κείμενο και η επισήμανση του συντάκτη προς τον αρχισυντάκτη του, να ελεγχθεί αν πρέπει να κρυφτεί μέρος της είδησης γιατί θα έθιγε φιλικό προς την εφημερίδα επιχειρηματία.

Αυτό έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Θέμη Αλαφούζο, που στην αρχή προσπάθησε να αμφισβητήσει το γεγονός, αλλά ύστερα από λίγο, όταν του ήρθε SMS στο κινητό του από συνεργάτες του, υποχρεώθηκε να το παραδεχθεί προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του.

Παρομοίως εκνευρίστηκε όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να απασχολεί σε μια σοβαρή και ανεξάρτητη, όπως ισχυρίζεται, εφημερίδα -που επηρεάζει την επιχειρηματική και πολιτική ζωή της χώρας- δημοσιογράφους και έγκυρους αρθρογράφους οικονομικών θεμάτων οι οποίοι ταυτόχρονα είναι επικεφαλής γραφείων Τύπου μεγάλων τραπεζών ή άλλων οικονομικών κέντρων του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα και των υπουργείων.

Ο κ. Αλαφούζος -με την αυθόρμητη βοήθεια των βουλευτών Αν. Λοβέρδου και Δ. Σταμάτη- επιδίωξε να διασκεδάσει αυτή την καταγγελία λέγοντας: «Εμείς στην ‘‘Καθημερινή’’ προτιμούμε να ξέρουμε τις παράλληλες δουλειές που κάνουν οι συντάκτες μας.

Σεβόμαστε τα δημοσιογραφικά ασυμβίβαστα και όχι όπως αλλού που κρύβονται ή δεν παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται με τα γραφεία Τύπου». Πρόσθεσε με έμφαση ότι ούτως ή άλλως «εμείς δεν έχουμε, για λόγους αρχής, καμία σχέση με το ελληνικό Δημόσιο».

Ωστόσο και τα δύο αυτά παραδείγματα που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν έμμεσα την επιρροή που έχουν οι τραπεζικοί όμιλοι και άλλα οικονομικά συμφέροντα στη διαμόρφωση του περιεχομένου των ΜΜΕ. Οπως είπε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλος: «Εμάς εδώ στην επιτροπή της Βουλής μάς ενδιαφέρουν εκτός από τον έλεγχο των τραπεζικών δανείων και η διαφάνεια και η δημοκρατία και η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Μας ενδιαφέρει να μάθουμε πώς χάνονται ή αν συσκοτίζονται ειδήσεις, αν ασκείται κριτική σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και τράπεζες. Μας ενδιαφέρει ο διάλογος πάνω σε θέματα της πραγματικότητας και όχι η απόκρυψή της ή η διαστροφή της».

Κατά τα άλλα, η κατάθεση στην Εξεταστική της Βουλής του Θέμη Αλαφούζου (ιδιοκτήτη της «Καθημερινής») κράτησε τεσσερισήμισι ώρες, στη διάρκεια των οποίων ο κ. Αλαφούζος επαναλάμβανε ότι όλα έγιναν καλά με τα δάνεια και τις άλλες οικονομικές κινήσεις του ομίλου - όπως λ.χ. η αποχώρηση από το Χρηματιστήριο Αθηνών πέρσι τον Ιούνιο της μητρικής εταιρείας holding «Καθημερινή Α.Ε.».

Παραδέχθηκε όμως ότι η «Καθημερινή», δηλαδή η θυγατρική εταιρεία «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» που την εκδίδει, δεν είναι κερδοφόρος και ζει τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης -όπως άλλωστε είπε και ο αδελφός του για τον συγγενή οργανισμό του ΣΚΑΪ- μόνο επειδή στηρίζεται με λεφτά από τις άλλες, τις κερδοφόρες δραστηριότητες της μητρικής εταιρείας holding (διεθνής ναυτιλία, τουρισμός, εκτυπώσεις-συσκευασίες κ.λπ.) και γι’ αυτό μπόρεσε να πάρει εύκολα και σύννομα και το γνωστό ομολογιακό δάνειο (με εγγυήσεις τα ακίνητα, το τυπογραφείο, τα σήματα, τα έσοδα από τις πωλήσεις κ.λπ.) από τέσσερις ελληνικές τράπεζες των 36.000.000 ευρώ το 2015 ώστε να εξοφλήσει τα προηγούμενα δάνεια (που δεν είχαν και τόσο σοβαρές εγγυήσεις στο παρελθόν).

Πρόσθεσε ότι έχει βάλει στην «Καθημερινή» πάνω από 20.000.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματίες. Επέμεινε επίσης, έστω και σε χαμηλούς τόνους, στη γνωστή ιδεολογική θέση που κρατούν και τα μέσα της ιδιοκτησίας του, ο ΣΕΒ και η Δεξιά ότι «στην Ελλάδα της υπερβολής αδίκως έχει ποινικοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και η τραπεζική δραστηριότητα».

Σε αντίθεση με την επιθετική και στρατευμένη στον αντι-ΣΥΡΙΖΑ αγώνα στάση του αδελφού του Γιάννη (ιδιοκτήτη του Ομίλου ΣΚΑΪ και συνεταίρου του στην «Καθημερινή», στη ναυτιλία κ.λπ.), ο Θέμης Αλαφούζος προσπάθησε να εξηγήσει ότι κάτι βεβαίως έχει ακούσει πως τα άλλα ΜΜΕ έχουν ίσως πάρει «θαλασσοδάνεια» και κλέβουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς, αλλά εκείνος δεν μιλάει χωρίς στοιχεία. Και κυρίως ασκεί δημοσιογραφικό έργο «χωρίς πολιτική σκοπιμότητα», με «καθαρό και αξιοπρεπή τρόπο».

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η διαφοροποίησή του από τον Γιάννη Αλαφούζο στην εκτίμησή του ότι είναι πολύ καλύτερα να δίνεις εμπράγματες εγγυήσεις στις τράπεζες για να πάρεις δάνειο, ιδίως σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, παρά να παρέχεις απλώς την καλή σου φήμη ως προσωπική εγγύηση, όπως είχε αναλύσει εκτεταμένα ο αδελφός του στην ίδια Εξεταστική στη Βουλή, στις 2.8.2016.

Χωρίς να είναι σε θέση να καταθέσει στοιχεία για τους ανταγωνιστές του, τόνισε ότι πράγματι υπάρχουν στον κλάδο των επιχειρήσεων αθέμιτες πρακτικές.

«Το μόνο που θεωρώ ότι είναι αθέμιτο στις επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων και των μέσων ενημέρωσης- είναι η μη απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και όλων των οικονομικών τους υποχρεώσεων, πληρωμή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ΦΠΑ, μισθοδοσίας κ.λπ. Να μη χρησιμοποιούν τη ρευστότητα που προκύπτει από τη φοροδιαφυγή ή από τους απλήρωτους εργαζομένους τους».

Πάντως, σε σχέση με τα προχθεσινά του Πάνου Ψυχάρη, δήλωσε ότι «δεν καταλαβαίνει τι θα πει εγγύηση τραπεζικού δανείου με ‘‘αέρα’’». Ούτε ξέρει κάτι γι’ αυτό ούτε το σχολιάζει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
O Θέμης είχε νεύρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας