«Κανείς δεν πιστεύει πια στα σοβαρά στην ένταξη της Τουρκίας», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τονίζει ωστόσο ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους
«Χωρίς οίκτο» είχε τίτλο στο εντιτόριαλ η Liberation. «Μετά το πραξικόπημα, οι εκκαθαρίσεις» έγραφε η Monde.
«Ο Ερντογάν βάζει μπροστά τις εκκαθαρίσεις», η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ο Ερντογάν εξοργίζει τη Δύση με το κυνήγι μαγισσών μετά το πραξικόπημα», η ισπανική La Vanguardia.
Μετά τους πρώτους αναστεναγμούς ανακούφισης για την αποτυχία του πραξικοπήματος, το συναίσθημα που κυριαρχεί τώρα στη διεθνή κοινότητα είναι ο προβληματισμός για το πόσο θα τραβήξει το σκοινί ο «σουλτάνος».
Οι χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτικών, οι ομαδικές απολύσεις δημόσιων λειτουργών, οι εικόνες με τους γυμνούς στρατιώτες, τα εμφανή σημάδια από ξυλοδαρμό στα πρόσωπα των συλληφθέντων, καθώς και το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για αντιδημοκρατική εκτροπή στην Τουρκία, από τον νόμιμο πρόεδρο αυτή τη φορά, καθώς και για τις επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Σύσσωμη η Ευρώπη των 28 διαμηνύει ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν επαναφέρει τη θανατική ποινή».
Ανάλογο μήνυμα εξέπεμψε και η γερμανική Καγκελαρία διά στόματος του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, δηλώνοντας όμως παράλληλα ότι η ιστορία με το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι η Ενωση, από την πλευρά της, θα εξακολουθήσει να κάνει αυτό που της αναλογεί, συνεχίζοντας δηλαδή την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.
Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, εκφράζουν τους φόβους τους για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα.
Ο αρμόδιος αξιωματούχος για την ένταξη της Τουρκίας Γιοχάνες Χαν εξέφρασε ανοιχτά τη σκέψη ότι η Αγκυρα είχε έτοιμη λίστα προγραφών πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος.
«Ανησυχώ πολύ», είπε ο Χαν. «Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμαστε».
Διάφοροι αρθρογράφοι ανά τον κόσμο, πάντως, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να εκφράσουν ανοιχτά τις υποψίες τους γι' αυτό το χρήσιμο, όπως αποδεικνύεται, πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιεί αυτό το επεισόδιο ως αφορμή για να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο της χώρας και να επεκτείνει την εξουσία του. Κάποιοι μάλιστα εικάζουν ότι το πραξικόπημα το ενορχήστρωσε η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν», έγραφε η γερμανική Die Welt.
O ανταποκριτής της βρετανικής Independent στην Κωνσταντινούπολη Πάτρικ Κόκμπερν σχολιάζει ότι «ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα για να εκκαθαρίσει τους δημόσιους λειτουργούς και τους στρατιωτικούς που δεν του επιδεικνύουν απόλυτη υπακοή, ανοίγοντας τον δρόμο για την εγκαθίδρυση ενός πανίσχυρου προεδρικού καθεστώτος με τον παράλληλο εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας, ο οποίος ποτέ δεν είχε εκδηλωθεί σε τέτοιο βαθμό μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Το Der Spiegel εικάζει ότι τα περί θανατικής ποινής δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.
«Κανείς δεν πιστεύει πια στα σοβαρά στην ένταξη της Τουρκίας», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, τονίζει ωστόσο ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους.
«Αντί όμως να αντιδράσουν σοβαρά για τα πραγματικά αντιδημοκρατικά βήματα του Ερντογάν -συνεχίζει- στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο οχυρώνονται γύρω από τη φούσκα για επαναφορά της θανατικής ποινής».
Πάντως, τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι για τον τουρκικό λαό.
«Θα ήταν σοβαρό λάθος να θεωρήσουμε δύο πράγματα: Οτι η καταστολή ενός πραξικοπήματος είναι ένα στιγμιαίο περιστατικό μετά το οποίο ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει πιστός στον “σουλτάνο” του και ότι οι εκατοντάδες θάνατοι και οι χιλιάδες συλλήψεις είναι κάτι μεμονωμένο από τη γενικότερη κατάρρευση των εθνών-κρατών στη Μέση Ανατολή», έγραφε σε ένα εξαιρετικό άρθρο του στην Independent o Ρόμπερτ Φισκ καταλήγοντας: «Το πραξικόπημα που δεν έγινε στην Αγκυρα θα πρέπει να το δούμε μέσα στο ζοφερό ιστορικό πλαίσιο της περιοχής. Να περιμένετε άλλο ένα τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας