Ως προσπάθεια πίεσης από το ΔΝΤ της Επιτροπής και της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών ερμηνεύει η κυβέρνηση το κείμενο των 21 σελίδων που έχει παραδοθεί στην «επιτροπή σοφών» η οποία έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει επί των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες για τις εργασιακές σχέσεις.
Το θέμα αποκάλυψε η κυριακάτικη εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και επέφερε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη, το εν λόγω κείμενο των 21 σελίδων δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την επιτροπή ειδικών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας, το κείμενο, το οποίο συνυπογράφεται απ’ όλους τους θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα, φέρνει ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τα όρια των απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, την κήρυξη απεργιών, τα προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία.
Αναλυτικότερα, όπως αναγράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», από την πλευρά των δανειστών ισχύουν οι εξής προτάσεις:
● ΜΙΣΘΟΙ: Από την 1-1-2017 να δίνεται ο κατώτατος χωρίς προσαυξήσεις, ενώ προτείνεται επίσης να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
● ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Προτείνεται να καταργηθούν όλες (Εθνική, Κλαδική, Ομοιοεπαγγελματική) και να ισχύουν μόνο οι επιχειρησιακές.
● ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Προτείνονται η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% (σήμερα ισχύει η ποσόστωση του 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους) και η άρση άλλων περιορισμών.
● ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Προτείνονται η κήρυξη απεργιών να γίνεται με τη θετική ψήφο του 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων (και όχι των παρισταμένων) ενός σωματείου και η άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lock out) από την πλευρά των εργοδοτών.
Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι «το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στη διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στη διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνησή του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις».
Η κυβέρνηση πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι τόσο η Επιτροπή στη γνωμοδότησή της όσο και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας του ΟΗΕ (ILO), που θα κληθεί να αξιολογήσει τη γνωμοδότηση, θα σταθούν στο πλευρό της.
Οπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να δεχθεί καμία συζήτηση για θέμα που είναι εκτός των όσων αναγράφονται στο 3ο Μνημόνιο. Ετσι η κυβέρνηση συζητά τα εξής:
■ Την επανεξέταση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων: Στόχος είναι να παραμείνει το όριο των ομαδικών απολύσεων στο 5%. Ωστόσο αυτό που θα δοθεί στους δανειστές είναι να μην αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας ή ο περιφερειάρχης.
■ Τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο: Εδώ έχουμε ως δεδομένο ότι ο αρμόδιος υπουργός τάσσεται υπέρ των αλλαγών, που σημαίνει ότι η ισχύς του υπάρχοντος καθεστώτος τίθεται εν αμφιβόλω μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.
■ Την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ): Ουσιαστικά το θέμα επικεντρώνεται στο αν η διαιτησία του ΟΜΕΔ θα μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς προσκόμματα από το ένα εκ των δύο μερών (εργοδότες ή εργαζόμενοι).
■ Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις: Η κυβέρνηση θέλει να ξαναδοθεί ο ρόλος στους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας