Στη φάση της ολοκλήρωσής της βρίσκεται από σήμερα το πρωί η φετινή άσκηση «επί χάρτου» του Ελληνικού Στρατηγείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας το σενάριο δημιουργεί τουλάχιστον προβληματισμούς καθώς αναφέρεται σε ένα αφρικανικό κράτος το οποίο βρίσκεται σε κρίση λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών.
Στο κράτος αυτό καλούνταν να επέμβει ο ευρωπαϊκός στρατός για να φέρει ειρήνευση στην περιοχή και να αποχωρήσει ύστερα από έξι μήνες, μετά τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.
Η απορία των παρευρισκόμενων στην άσκηση δημοσιογράφων ήταν βέβαια εάν υπήρχε πιθανότητα το σενάριο να αφορά τη Λιβύη. Η διαβεβαίωση που δόθηκε από όλες τις πλευρές ήταν ότι δεν αφορούσε κάποιο συγκεκριμένο κράτος της Αφρικής, αλλά ένα φανταστικό κράτος της Κεντρικής και Ανατολικής Αφρικής και η άσκηση σχετιζόταν με τη δοκιμασία του τρόπου συνεργασίας των συνολικά 16 χωρών της Ευρώπης οι οποίες συμμετείχαν.
Πηγή, μάλιστα, του ΓΕΣ ανέφερε ότι το σενάριο βασιζόταν στην επέμβαση των γαλλικών δυνάμεων για λογαριασμό της Ε.Ε. από τον Φλεβάρη του 2014 ώς τον Μάρτιο του 2015 στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία η οποία διοικούνταν από το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας υπό τη διοίκηση Γάλλου στρατηγού και Ελληνα ταξίαρχου.
Το ενδεχόμενο, εξάλλου, αυτό απέκλεισε και ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, διοικητής του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ε.Ε. (ΕΣΕΕΕ), που έκανε χθες την ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο οποίος ανέφερε ότι εάν υπάρξει επέμβαση στη Λιβύη θα γίνει από το ΝΑΤΟ, ότι ο ευρωπαϊκός στρατός ουσιαστικά δεν υφίσταται και ότι θα χρειαζόταν πρωτίστως η πολιτική απόφαση της Ενωσης για μια τέτοια ενέργεια, αλλά και απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την πιθανότητα ελληνικής συμμετοχής.
Επειτα από αυτό και καθώς αρκετά από τα κράτη που συμμετείχαν στην άσκηση είναι ενταγμένα και στο ΝΑΤΟ ετέθη χθες ερώτημα σε στελέχη του ΓΕΕΘΑ εάν υφίσταται πιθανότητα εμπλοκής της χώρας μας σε ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Λιβύη.
Η απάντηση ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί και ότι η εμπλοκή της χώρας μας ώς τώρα έχει γίνει με την έκδοση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ΝΟΤΑΜ που απαγορεύει σε λιβυκά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν ελληνικούς αεροδιαδρόμους και να προσγειώνονται σε ελληνικά αεροδρόμια. Οι ίδιες πηγές βεβαίωναν ακόμη ότι δεν υπάρχει επίσης αίτημα για ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟϊκών σκαφών στη Σούδα.
Το σχέδιο
Κατά τα λοιπά η άσκηση του ευρωπαϊκού στρατηγείου της Λάρισας με την κωδική ονομασία «MILEX 16», η οποία ξεκίνησε στις 17 Μαΐου και ολοκληρώνεται επίσημα σήμερα, ήταν τακτική άσκηση άνευ στρατευμάτων και αφορούσε τον χειρισμό κρίσης σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και χωρίς την προσφυγή στις δυνατότητες και τα μέσα του ΝΑΤΟ.
Στόχος της ήταν η «εξάσκηση στην ενεργοποίηση και λειτουργία του ΕΣΕΕΕ», η «βελτίωση των γνώσεων του προσωπικού», η «δοκιμή των επικοινωνιακών συστημάτων μεταξύ του ΕΣΕΕΕ και άλλων φορέων της Ε.Ε.», η «εξαγωγή επιχειρησιακών διδαγμάτων, με σκοπό την πιθανή βελτίωση των σχετικών ευρωπαϊκών τακτικών, σχεδίων και διαδικασιών» και «ο εμπλουτισμός των γνώσεων των δρώντων στο πολιτικό στρατηγικό επίπεδο της Ε.Ε., πάνω στις στρατιωτικές διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας