Τη γνωστή θέση του Βερολίνου ότι το ζήτημα ρύθμισης του ελληνικού χρέους δεν είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί τώρα εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν. Παράλληλα, στη γερμανική πρωτεύουσα εκθειάζουν τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, αλλά τη διαχωρίζουν απόλυτα από την οικονομική κρίση και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας χθες στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι «οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι δευτερεύουσες, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελεί το πιεστικότερο πρόβλημα της Ελλάδας. Εκείνο που προέχει για την Ελλάδα είναι η τήρηση κατά γράμμα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της».
Να θυμίσουμε πως μέχρι στιγμής το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνει το 2018 και εφόσον έχει προηγηθεί με επιτυχία η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Πάντως, παράλληλα στο Βερολίνο ανώτεροι αξιωματούχοι εκθείαζαν τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με το προσφυγικό, τονίζοντας πως δεν ήταν το Βερολίνο που ήθελε το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών.
Εκτιμούν ότι έτσι –δηλαδή με το κλείσιμο των συνόρων– η Ελλάδα σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος στο προσφυγικό ζήτημα, γεγονός που δεν είναι δίκαιο και ότι θα έπρεπε το βάρος αυτό να το σηκώσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., όπως έχει συμφωνηθεί. Η καγκελάριος Μέρκελ –λένε οι Γερμανοί αξιωματούχοι– στο θέμα του προσφυγικού θα είναι συμπαραστάτης και συνήγορος των ελληνικών θέσεων. Ομως το ζήτημα αυτό το διαχωρίζουν απόλυτα από την οικονομική κρίση και την ελάφρυνση του χρέους για τη χώρα μας.
Στη γερμανική πρωτεύουσα πιστεύουν ότι αυτά τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συγχέονται, ότι τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα τις λάβει το Γιούρογκρουπ, καθώς υπάρχουν συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν από την Ελλάδα, ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι στο Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου θα υπάρξει τελικώς συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επίσης, Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ.
Μια καλή συνεργασία που δεν εμποδίζεται από το γεγονός ότι οι δυο τους ανήκουν σε αντίθετα πολιτικά στρατόπεδα. Αλλωστε, λένε, η δομή της Ε.Ε. είναι τέτοια, που επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ πολιτικών αντιπάλων. Εκτιμούν το γεγονός ότι στις μέχρι τώρα συνομιλίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός τηρεί την αρχή της εμπιστευτικότητας, ενώ καλά λόγια έχουν και για άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Για παράδειγμα, για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που, όπως λένε στο Βερολίνο, με τη σοβαρότητά του –παρά το γεγονός ότι είναι μαρξιστής– έχει καταφέρει να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια σχέση που είχε διαταραχθεί κατά την περίοδο που υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ετσι, πολλά από τα ζητήματα που προέκυπταν από την προβληματική σχέση Βαρουφάκη-Σόιμπλε έχουν μπει στο περιθώριο και στη γερμανική πρωτεύουσα πιστοποιούν πως η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά θετικά βήματα, παρά το γεγονός ότι υπολείπονται ακόμη πολλά να γίνουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας