Η επικοινωνιακή «αρρυθμία» που εμφάνισε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο με αφορμή τη σύναψη της συμφωνίας με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά δεν φαίνεται να απειλεί τη συνοχή της. Και αυτό, επειδή οι δηλώσεις των υπουργών Ναυτιλίας και Υποδομών μπορεί να εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές πτυχές εντός της κυβέρνησης, έχουν όμως κοινές βαθιές ρίζες, που φτάνουν μέχρι τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, τα ακόμα ανοιχτά ζητήματα της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης και τις άλλες επερχόμενες παραχωρήσεις στοιχείων της δημόσιας περιουσίας.
Ξεκινώντας από το αμιγώς επικοινωνιακό σκέλος της υπόθεσης, κορυφαία στελέχη του Μαξίμου εκφράζουν δυσφορία, επισημαίνοντας ότι δημόσιες δηλώσεις και «ξεσπάσματα» σαν του Θοδωρή Δρίτσα «θα μπορούσαν να λείπουν».
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι τα ζητήματα που επισημάνθηκαν από τον υπουργό Ναυτιλίας «έχουν βάση», προσθέτοντας παράλληλα πως «το γεγονός ότι επίκειται η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ήταν γνωστό σε όλους πριν από τις εκλογές και είχε επισημανθεί αρμοδίως». Παρ’ όλα αυτά, «όσοι ανέλαβαν τις συγκεκριμένες πολιτικές υποχρεώσεις φέρουν και την ευθύνη των λεγομένων και των πράξεών τους» προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Ας όμως επικεντρωθούμε στην ουσία και τις αιτίες των δηλώσεων του υπουργού Ναυτιλίας, τότε η λύση του γρίφου πρέπει να αναζητηθεί στις εκκρεμότητες που υπάρχουν μέχρι να εισαχθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Ζητήματα όπως αυτά της διαχειριστικής αρχής του λιμανιού και των εργασιακών σχέσεων αποτελούν κορυφαίας σημασίας θέματα τόσο για τον Θοδωρή Δρίτσα όσο και για το Μαξίμου, αν συνυπολογιστεί η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος». Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να έχει επιδείξει «υπερβολική εγρήγορση», που έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση.
Στην περίπτωση βέβαια του Χρήστου Σπίρτζη, που και εκείνος άσκησε δριμύτατη κριτική στο πώς λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ, η αντιπαράθεση φαίνεται ότι αφορά το γενικότερο ζήτημα των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων.
Το Ταμείο φαίνεται και εδώ να επιδεικνύει περίεργη «κινητικότητα», που έχει δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις με το υπουργείο Υποδομών. Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου θεωρούν άλλωστε ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας ασκεί τη δική του πολιτική, που υπερβαίνει και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, εξ ου και το κλίμα γι’ αυτόν είναι καταφανώς «βαρύ».
Η κυβέρνηση πάντως επιλέγει να σηκώσει το γάντι και να αντεπιτεθεί στην αντιπολίτευση για τα όσα της καταλόγισε με αφορμή τις δηλώσεις των υπουργών. «Με υποδειγματική ενορχήστρωση, οι πολιτικές δυνάμεις που κατέστρεψαν τη χώρα, που επέβαλαν στην οικονομία μέτρα 65 δισ., που μείωσαν κατά 25% το ΑΕΠ και που εξαφάνισαν τις λίστες μαύρου χρήματος για να προστατεύσουν κορυφαία στελέχη τους, ξιφουλκούν σήμερα κατά της κυβέρνησης για το θέμα του λιμανιού του Πειραιά», σημείωσε η Ολγα Γεροβασίλη.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση αγωνίζεται να κρατήσει την Ελλάδα όρθια, πάνω στο σαθρό έδαφος που αυτοί παρέδωσαν. Διαπραγματεύτηκε ώστε το αποτέλεσμα της συμφωνίας να είναι το θετικότερο, τόσο ως προς το τίμημα όσο και ως προς τους όρους. Εξαίρεσε από την παραχώρηση την έκταση των Λιπασμάτων, διασφαλίζοντας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν «τι έχουν κάνει αυτοί που, υπογράφοντας λευκά χαρτιά, παρέδωσαν τη χώρα, δέσμια, στις προθέσεις των δανειστών. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».
Αιχμές κατά Ν.Δ.
Κυβερνητικές πηγές άφηναν μάλιστα αιχμές κατά της Ν.Δ., λέγοντας ότι «πολιτική της είναι αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν με τη Siemens». Συνιστούσαν δε στη Συγγρού «περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερο θεατρινισμό», σημειώνοντας ότι το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. το Σάββατο «είχε κατεβάσει ρολά, λόγω των αποκαλύψεων για τη λίστα Λαγκάρντ και τους συγγενείς του πρώην προέδρου του κόμματος».
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι πλέον ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκανε τα πάντα προκειμένου η λίστα που περιέχει χιλιάδες ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή να παραμείνει στο σκοτάδι» και καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας