Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Από δυο χωριά χωριάτες για τη λίστα Μπόργιανς

Μια πρόθεση κάνει τη διαφορά, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.

Ενώ η Ν.Δ. κατηγόρησε χθες διά του εκπροσώπου της την κυβέρνηση ότι «παραποίησε» στη μετάφραση την επιστολή του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βεστφαλίας-Ρηνανίας, Νόρμπερτ Μπόργιανς, προς τον πρωθυπουργό, η μοναδική διαφορά των δύο μεταφρασμένων κειμένων -της κυβέρνησης και της Ν.Δ.- βρίσκεται στην πρόθεση «από».

Ως γνωστόν, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πλήρως προχθές από του βήματος της Βουλής το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, βάσει του οποίου: Ο Ν. Μπόργιανς από το 2012 ακόμη είχε προσφέρει στην κυβέρνηση Σαμαρά cd στα οποία εμπεριέχονταν και ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων.

Η επικοινωνία έγινε μέσω του τότε πρόξενου της Ελλάδας στη Γερμανία Ν. Πλεξίδα, ο οποίος φρόντισε και ενημέρωσε γραπτώς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών για το τι είχε τότε διαμειφθεί.

Και ανάμεσα στα άλλα έγραφε ότι είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον τότε γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Κ. Μπούρα, προκειμένου να αρνηθεί ευγενικά την «προσφορά». Είχε δε ενημερώσει και τον τότε γενικό γραμματέα Δαπανών, Γ. Μαυραγάνη.

Η επιστολή Μπόργιανς προς τον Αλ. Τσίπρα επιβεβαιώνει πλήρως «την περιγραφή» του τότε πρόξενου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη μετάφραση τόσο του μεγάρου Μαξίμου όσο και της Ν.Δ., ο κ. Μπόργιανς αναφέρει: Του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και ενδεχομένως επίσης για την ανάλυση και αξιολόγηση ηλεκτρονικών «στοιχείων από cd» (σύμφωνα με την κυβέρνηση), «στοιχείων-cd» (σύμφωνα με τη Ν.Δ.).

Αυτό το «από» οδήγησε τη Ν.Δ. στο συμπέρασμα ότι «στην ουσία υπάρχουν δύο επιστολές. Η πραγματική στα γερμανικά και η παραποιημένη στα ελληνικά, του κ. Τσίπρα», σύμφωνα με τη δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τη μετάφραση που έδωσε στη δημοσιότητα «θύμισε τον άλλο του εαυτό, αυτόν του διχασμού, της πόλωσης και της δημιουργίας μιας συνειδητής κρίσης στην οποία οδηγεί το πολιτικό σύστημα και τη χώρα».

Η κυβέρνηση απάντησε διά κύκλων της στους ίδιους υψηλούς τόνους: «Δυστυχώς, η συναίνεση στο προσφυγικό δεν συμψηφίζεται με ανοχή στη διαπλοκή».

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν τη δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. Μ. Σαλμά πως «θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί μια καθαρή απάντηση από αυτούς που εκείνη την περίοδο συνομίλησαν και ήρθαν σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κ. Μπόργιανς». «Αυτή την καθαρή απάντηση ο ελληνικός λαός την περιμένει» σημείωναν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Φαίνεται πάντως ότι το θέμα δεν θα σταματήσει εδώ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα αυτό που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε προχθές από του βήματος της Βουλής, ότι «δεσμευόμαστε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά», ο υφυπουργός Επικρατείας, στέλεχος των ΑΝ.ΕΛΛ. Τ. Κουίκ μιλώντας σε ραδιοσταθμό («Κόκκινο») ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Από δυο χωριά χωριάτες για τη λίστα Μπόργιανς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας