Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών. Γεννημένος στη Σμύρνη, έζησε την Καταστροφή, μεγάλωσε στον Βύρωνα, σπούδασε Νομικά και συνδέθηκε με σημαντικούς διανοούμενους
Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών η μεγαλύτερη φυσιογνωμία της επιστήμης και των γραμμάτων, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Στην καταγωγή ήταν Μικρασιάτης και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Σμύρνη όπου και γεννήθηκε 8 Φεβρουαρίου 1913. Ηταν από τους ελάχιστους επιζώντες που είχαν μνήμες από τον μικρασιατικό ελληνισμό, τη Σμύρνη και την καταστροφή της.
Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήρθε στην Αθήνα και μεγάλωσε στις προσφυγικές γειτονιές του Βύρωνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Δικαίου και κατόπιν έγινε υφηγητής.
Εφεδρος ανθυπολοχαγός
Στον Μεσοπόλεμο συνδέθηκε πολύ στενά με κορυφαίους διανοούμενους και πολιτικούς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Γεώργιος Καρτάλης, ο Οδυσσέας Ελύτης κ.ά.
Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο πήρε μέρος πολεμώντας στη Μακεδονία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός ενώ στη διάρκεια της Κατοχής αγωνίστηκε από τις τάξεις του ΕΑΜ. Το 1945 αναδείχθηκε πρόεδρος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων με αποτέλεσμα το 1947 να διωχθεί από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και να εξοριστεί στη Μακρόνησο όπου έζησε όλη τη φρίκη αυτού του ελληνικού Νταχάου από το οποίο απολύθηκε το 1950.
Στη διάρκεια της χούντας έφυγε στη Γαλλία όπου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νancy. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975 και εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής Φιλοσοφίας στην Πάντειο, όπου δίδαξε μέχρι το 1981 που συνταξιοδοτήθηκε. Το 1984 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1993 έγινε πρόεδρός της.
Με την πολιτική ο Κ. Δεσποτόπουλος είχε μια ιδιάζουσα σχέση. Αν και ο ίδιος ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος κρατούσε πάντοτε από την, επισήμως, ενεργό πολιτική- αυτή δηλαδή που συνδέεται με κόμματα και παρατάξεις- αποστάσεις ασφαλείας. Το 1989 στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα και στη συνέχεια το 1990 στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας.
Επίσης ο ενιαίος Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, το 1990, τον πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Η Νέα Πολιτική», πέρσι τέτοια εποχή, είχε πει:
Επειδή είμαι και καθηγητής της Πολιτικής Φιλοσοφίας, αποφάσισα να μην είμαι με κανένα κόμμα. Να είμαι ουδέτερος και όσο μπορώ συμφιλιωτικός. Μου πρότεινε η Αριστερά να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να το θέλω. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ ούτε από την Αριστερά και τη Δεξιά καμία ανάδειξη και κανένα αξίωμα. Ηθελα να μείνω απ’ έξω και να συμβουλεύω και ιδίως να μειώνω τις αδιαλλαξίες.
Στην εργογραφία του συγκαταλέγονται πλήθος άρθρων σε ελληνικά και ξένα έντυπα, ενώ έχει συγγράψει πάνω από 40 βιβλία και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20. Η απώλειά του κάνει την Ελλάδα πνευματικά φτωχότερη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας