Συζήτηση χωρίς λήψη αποφάσεων αναμένεται στη σημερινή σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό υπό το φως των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες προβλέπουν τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Σώματος Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. –ουσιαστικά στα ελληνικά- που θα μπορεί να επεμβαίνει χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους.
Οι πιέσεις, όμως, για την αποδοχή των προτάσεων από τη Γερμανία που «παρήγγειλε» το εν λόγω σχέδιο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τη συνδρομή της Γαλλίας, αυξάνονται με αποδέκτες τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό τις προτάσεις της Κομισιόν, βλέποντας ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία...
Οι κυβερνήσεις που διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις –Πολωνίας, Ισπανίας, Σουηδίας και ενδεχομένως Ελλάδας- γνωστοποίησαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι δεν είχαν τον χρόνο να μελετήσουν και να αναλύσουν τις προτάσεις Γιούνκερ που υποβλήθηκαν μόλις πριν από δύο ημέρες.
Βέβαια, θα γίνει συζήτηση, στην οποία θα φανούν οι τάσεις, αλλά χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Το πιο πιθανόν είναι να ανατεθεί το όλο θέμα για περαιτέρω εξέταση στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με την εντολή να αποφανθούν το συντομότερο δυνατόν.
Πρώτη αντέδρασε η Πολωνία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνο «το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Frontex σε μία δομή ανεξάρτητη από τα κράτη-μέλη και συνεπώς αντιδημοκρατική, δεδομένου ότι δεν είναι σαφές σε ποιον θα λογοδοτεί». Πράγματι, οι προτάσεις Γιούνκερ αναθέτουν στην Κομισιόν τον ρόλο λήψης αποφάσεων για τις δράσεις του νέου ευρωπαϊκού Σώματος, με βάση τη γνωμοδότηση εκπροσώπων των κρατών-μελών. Με άλλα λόγια, επιδιώκεται μία διαδικασία καθαρά γραφειοκρατική που χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας για θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας...
Επιφυλάξεις αναμένεται να διατυπώσει και η Σουηδία, ο υπουργός Εσωτερικών της οποίας έχει δηλώσει ότι «ο συνοριακός έλεγχος εμπίπτει στη δικαιοδοσία των κρατών-μελών και είναι δύσκολο να υποστηριχτεί η ανάγκη επιβολής του με τη βία». Για να καλοπιάσει τη Σουηδία, η Επιτροπή αποδέχτηκε την εξαίρεση για ένα χρόνο της εν λόγω χώρας από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων...
Και η Ελλάδα;
Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία έσπευσε να υποστηρίξει τις προτάσεις Γιούνκερ και να στηρίξει την τριανδρία Γερμανία-Γαλλία- Κομισιόν. Και η Ελλάδα; Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν φαίνεται να καλοβλέπει τις προτάσεις της Κομισιόν. Σε προχθεσινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες κατηγόρησε για βιασύνη τους αξιωματούχους της Ε.Ε., εκτιμώντας ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τη Συνθήκη της Ε.Ε., η οποία προτάσσει τα κυριαρχικά συμφέροντα κάθε κράτους-μέλους με την προάσπιση της ασφάλειάς του.
Θα τηρηθεί αυτή η γραμμή έως το τέλος; Εκτός από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι προτάσεις Γιούνκερ προβλέπουν και συνεργασία του νέου ευρωπαϊκού Σώματος με δυνάμεις «τρίτων χωρών», όπως η Τουρκία. Με άλλα λόγια, θα μπορούν να γίνονται κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, όχι ελληνοτουρκικές, αλλά μεταξύ ευρωπαϊκών και τουρκικών δυνάμεων.
Σε ποια χωρικά ύδατα; Και ποιος θα είναι ο ρόλος των ελληνικών δυνάμεων; Να κοιτάνε με τα κιάλια; Βέβαια, για την Ανγκελα Μέρκελ η Ε.Ε. δεν μπορεί να ασχολείται με διαφορές για μία μικρή «λωρίδα θάλασσας» και -όπως δήλωσε ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ- στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» που θα αποτρέψει τη ροή των προσφύγων προς τον Βορρά. Τα υπόλοιπα είναι θέματα που αφορούν αποικίες, όπως η Ελλάδα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας