Μήνυμα από την «Ευρώπη της Αλληλεγγύης» επιχείρησε να στείλει χθες από τη Λέσβο, την οποία επισκέφτηκε μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Το μήνυμα είχε αποδέκτες τους πρόσφυγες και έλεγε ότι «υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι» μετακίνησης, καθώς ήδη 29 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο.
Για το προηγούμενο βήμα, ωστόσο, πώς δηλαδή οι πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο, στην άκρη του χάρτη της Ελλάδας, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. Ο κ. Σουλτς επισκέφτηκε το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια και αναγνώρισε ότι «αντιμετωπίζουμε δραματικές καταστάσεις, είδαμε βάρκες να έρχονται και ανθρώπους να πηδάνε στο νερό».
O Ελληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε: «Το δίλημμα για μας δεν είναι αν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Εβρου, αλλά το ζήτημα για μας είναι να μη χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές προσπάθειες των εθελοντών, των Αρχών που εργάζονται ακατάπαυστα για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ρούχα και φαγητό».
Απ’ την άλλη, δεν έγινε απολύτως σαφές ποιο είναι το ασφαλές πέρασμα που έχουν υπόψη η ελληνική κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Είχαμε και την ατυχία να δούμε μια αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών, που στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες.
Σήμερα ευτυχώς η θάλασσα είναι σχετικά ήρεμη. Ομως με μια απλή θαλασσοταραχή αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να αντέξουν τους ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, υποχωρώντας από την πρότερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να πέσει ο φράχτης του Εβρου, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς φωτογραφιζόταν μπροστά του, επικαλέστηκε την υπευθυνότητα και είπε: «Είναι ωραίες οι ιδέες -που στηρίζονται όμως σε έλλειψη γνώσης. Αυτή τη στιγμή πρέπει με υπευθυνότητα να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα. Η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία, ώστε να σταματήσουν οι ροές».
Ειδικότερα, ανέφερε: «Κατ’ αρχάς αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία ώστε να αποτραπούν οι ροές μέσα από το χτύπημα των διακινητών.
Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν προκειμένου να κερδίσουν κάποια μαύρα χρήματα και οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο και βεβαίως εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να φτιάξουμε τις καλύτερες δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων στα νησιά μας και στην ενδοχώρα· αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο αν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, ώστε αυτές οι δομές να βρίσκονται στην απέναντι πλευρά, ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην κινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου».
Με διαμαρτυρίες υποδέχτηκαν εθελοντές του «Χωριού του Ολοι Μαζί», μέλη του κινήματος «Avaaz», της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του αντιεξουσιαστικού χώρου τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Καταγραφής στη Μόρια, ενώ κατάληψη στο δημαρχείο της Μυτιλήνης είχε πραγματοποιηθεί από το πρωί.
Ωστόσο, και κατά την επιστροφή τους από τη Μόρια προς το αεροδρόμιο έπεσαν σε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία πολιτών της Λέσβου, καταστηματαρχών κυρίως, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, οι οποίοι αποδοκίμασαν έντονα τους κ. Τσίπρα-Σουλτς.
Φορώντας σωσίβια και φωνάζοντας συνθήματα για να ανοίξει ο φράχτης του Εβρου, οι διαδηλωτές στη Μόρια, που υπογράφουν κείμενο 40.000 πολιτών, δήλωσαν τα εξής: «Καλούμε να ανοίξουν ασφαλή, νόμιμη και ελεγχόμενη δίοδο στον φράχτη του Εβρου, στη μνήμη όλων των παιδιών που έχουν πνιγεί στο Αιγαίο.
»Η δημιουργία διόδου μέσω στεριάς, όπου θα γίνεται αποτελεσματική ταυτοποίηση και μεταβίβαση των προσφύγων προς στις χώρες προορισμού τους, θα σώσει ζωές, θα πλήξει τους διακινητές και θα αποσυμφορήσει τα νησιά μας και τα αστικά κέντρα. Αυτή είναι η ευκαιρία να κάνετε (σ.σ. οι Ευρωπαίοι ηγέτες) τα λόγια σας πράξη και την Ελλάδα παράδειγμα αλληλεγγύης για την Ευρώπη.
»Η Ε.Ε και η κυβέρνηση έχουν την ευθύνη να τερματίσουν τη συνεχιζόμενη εκατόμβη θυμάτων. Ας την αναλάβουν. Οι φράχτες πρέπει να πέσουν και η ασφαλής διέλευση των προσφύγων και μεταναστών να σχεδιαστεί άμεσα» δήλωσε ο τ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και μέλος της Λαϊκής ενότητας, Γιάννης Ζερδελής.
«Τα γαλάζια νερά του Αιγαίου μας έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου. Δεν αντέχουμε άλλα πτώματα μικρών παιδιών και μανάδων να ξεβράζονται στις ακτές μας. Απαιτούμε το άνοιγμα του φράχτη του Εβρου και τη δημιουργία ενός ασφαλούς ευρωπαϊκού διαδρόμου, με οργανωμένα κέντρα ταυτοποίησης για να συνεχίσουν οι συνάνθρωποί μας το ταξίδι τους», είπε η Γιούλη Τζίρου, καθηγήτρια και μέλος του «Χωριού του Ολοι Μαζί» Λέσβου.
Ο Δήμαρχος βγήκε από τα ρούχα του
Αφού υποδέχτηκε τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κυριολεκτικά… βγήκε από τα ρούχα του! Ακολουθώντας την αυτοκινητοπομπή που οδηγούσε τους κ. Τσίπρα και Σουλτς από το αεροδρόμιο στο hotspot της Μόριας, είδε δύο πρόσφυγες να κολυμπούν και να ζητούν βοήθεια.
Ο δήμαρχος έδωσε εντολή στον οδηγό του να σταματήσει και χωρίς δισταγμό άρχισε να βγάζει τα ρούχα του για να πέσει ο ίδιος στη θάλασσα για να τους σώσει! Παράλληλα όμως είχε δοθεί σήμα και στο Λιμενικό Σώμα να σπεύσει στο σημείο. Με τη βοήθεια βάρκας και ψαρά που ξεκίνησε από κοντινό λιμανάκι, οι πρόσφυγες περισυνελέγησαν ασφαλείς.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς έφυγαν από τη Μυτιλήνη, όχι μόνο αφού είδαν το πρόβλημα, αλλά «ταξιδεύοντας» μαζί του.
Στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο ταξίδεψε μαζί τους ένας Σύρος πρόσφυγας που ήθελε οπωσδήποτε να μεταβεί στην Αθήνα και δεν μπορούσε λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, για να κηδέψει το παιδί του, το οποίο γλίτωσε από το ναυάγιο-τραγωδία της 28ης Οκτωβρίου, αλλά παρ’ όλο που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Αθήνα δεν κατάφερε να επιζήσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας