Η οικοδόμηση ενός ηγετικού προφίλ από τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, με διακριτές ιδεολογικές αναφορές έναντι του νεοφιλελεύθερου πολιτικού στίγματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με διαφορετική θέαση στην εν εξελίξει ελληνοτουρκική προσέγγιση, φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εισπράττει την καχυποψία και τη δυσπιστία της κοινής γνώμης, λόγω της υπόθεσης των Τεμπών.
Το «ποτήρι ξεχείλισε» με αφορμή τα δύο δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΕΣΤΙΑ» και «Δημοκρατία», την περασμένη Δευτέρα. Το μεν πρώτο έκανε λόγο για «κορυφαία διαφωνία Μητσοτάκη - Δένδια» στα ελληνοτουρκικά, σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έξοδο από την κυβέρνηση τον κ. Δένδια, σύμφωνα με την ερμηνεία της εφημερίδας, το δε δεύτερο χαρακτήριζε «αρχηγική» την παρουσία του υπουργού Αμυνας σε κομματική εκδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Κατερίνη Πιερίας.
Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι, με την ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας, όχι μόνο υποχώρησε η ενόχληση του Μαξίμου, αλλά μπήκε και τέλος στο ενδεχόμενο μετακίνησης του κ. Δένδια από το Πεντάγωνο σε άλλο υπουργείο, στον επόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, τον οποίο κυβερνητικές πηγές τον τοποθετούν στους επόμενους μήνες. Ο Κερκυραίος πολιτικός δεν επιθυμεί να αφήσει το υπουργείο Αμυνας, διότι αφενός το έργο του βρίσκεται σε εξέλιξη, αφετέρου ο ίδιος προτιμά την «ασφάλεια» του Πενταγώνου, καθώς κανείς υπουργός Αμυνας κατά τη θητεία του δεν έχει υποστεί πολιτική φθορά -το αντίθετο.
Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», η προβολή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών του Νίκου Δένδια στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της «Ατζέντας 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στην προσπάθεια καλλιέργειας της εικόνας του αποφασιστικού και αποτελεσματικού πολιτικού σε ένα κόμμα στο οποίο πολιτικά κυρίαρχος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές επιλογές με τη σφραγίδα Μητσοτάκη κάνουν αρκετούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. να δυσανασχετούν.
Η αντίθεση στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, όπως εκφράζεται στις μετρήσεις, οδηγεί ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών στην επιλογή κομμάτων που δεν έχουν κυβερνήσει. Το ενδεχόμενο έλλειψης αυτοδυναμίας εκ των πραγμάτων τροφοδοτεί σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας ή ακόμη και κυβερνήσεων εθνικής ενότητας, αν οι περιστάσεις το επιβάλλουν έναντι του κινδύνου της πολιτικής αστάθειας. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν σταθερά πιθανή πρωτιά της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, αδυναμία σχηματισμού κεντροαριστερού πόλου και μια αισθητή συντηρητική στροφή του εκλογικού σώματος. Σε αυτή την υπόθεση φαντάζει πιθανός ο σχηματισμός μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, στην οποία όμως η προσωποποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθιστά δύσκολη την επιλογή του ιδίου ως προσώπου κοινής αποδοχής για την πρωθυπουργία. Σε ένα τέτοιο σενάριο ενδεχομένως θεωρεί ότι έχει ρόλο ο Νίκος Δένδιας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας