Στις 25 Ιουνίου 2024 η «Εφ.Συν.» έγραφε για τον «ανεπαρκή έλεγχο του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές» μετά την υποτιθέμενη έφοδο, ύστερα από δύο χρόνια, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, στα γραφεία της ΕΥΠ για τις υποκλοπές. Χθες η ιστοσελίδα inside story και οι δημοσιογράφοι Ελίζα Τριανταφύλλου και Τάσος Τέλλογλου με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τεκμηρίωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας -αυτό που γράφουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση τα τελευταία δύο χρόνια- ότι υπήρχε ξεκάθαρα κοινό κέντρο παρακολούθησης ΕΥΠ-Predator, το οποίο ήταν σε απόλυτη γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο έλεγχος των δύο πραγματογνωμόνων και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου απέδειξε ότι από τα 87 πρόσωπα τα οποία είχαν παρακολουθηθεί με Predator, για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Με άλλα λόγια, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ – κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, με πρόφαση λόγους εθνικής ασφάλειας. Κι όμως, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη δημοσιογραφική και δικαστική έρευνα, οι πραγματογνώμονες που όρισε ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, εκτιμούν πως οι διπλές παρακολουθήσεις είναι... συμπτωματικές και πως όσα προέκυψαν από τους ελέγχους δεν συνιστούν ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων.
Από τους 27 κοινούς στόχους Predator-EYΠ, τους 22 τους άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με το παράνομο λογισμικό. Είναι σχεδόν δεδομένο πως τα πραγματικά νούμερα των παρακολουθούμενων είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς αφενός μεν η έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εστίασε μόνο σε γραπτά μηνύματα που εστάλησαν μόνο το 2021 μέσω δύο συγκεκριμένων SMS centers και δεν ασχολήθηκε με αυτά που έχουν σταλεί είτε το 2020 είτε μέσω εφαρμογών, αφετέρου δε, όπως γράφαμε στην «Εφ.Συν.» στις 25/6/2024, ο κ. Ζήσης επέλεξε να πάει στην ελεγχόμενη για την υπόθεση ΕΥΠ και όχι στους παρόχους. Αν είχε πάει στους παρόχους, θα είχε πρόσβαση σε όλες τις διατάξεις άρσης απορρήτου. ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική έκρυψαν 6.705 άρσεις απορρήτου για υποτιθέμενη εθνική ασφάλεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, κατά την επίσκεψη των πραγματογνωμόνων στην ΕΥΠ δεν είχαν απευθείας πρόσβαση στο αρχείο της Υπηρεσίας, αλλά τα αιτούμενα στοιχεία τούς παρασχέθηκαν. Για να το πούμε απλά: είναι σαν να πηγαίνεις στο σπίτι του υπόπτου για σοβαρό κακούργημα και να σου δίνει αυτός τα στοιχεία που θέλει.
Τα ονόματα
Mέχρι χθες γνωρίζαμε ότι οι κοινοί στόχοι ΕΥΠ-Predator ήταν αποδεδειγμένα τρεις: ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης και το στέλεχος επιχειρήσεων, Αρτεμις Σίφορντ. Αυτό από μόνο του αρκούσε για να στοιχειοθετηθεί κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Πλέον οι 3 έγιναν (τουλάχιστον) 27 και από τα ονόματα φαίνεται πως η ΕΥΠ μαζί με τις εμπλεκόμενες εταιρείες -υπό την προφανή επίβλεψη του Μαξίμου- είχε στήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης πολιτικών, υπουργών και συνεργατών τους, γενικών γραμματέων, δημοσιογράφων, εκδοτών, δικαστικών, ανώτατων τραπεζικών στελεχών, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαλλήλων του Μαξίμου, πρώην συνεργάτιδας της συζύγου του πρωθυπουργού, εφοριακών, επιχειρηματιών και εκκλησιαστικών παραγόντων.
Ανάμεσα στα νέα ονόματα εντοπίζονται αυτά του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου όπως και του δημοσιογράφου και εκδότη του «Πρώτου Θέματος», Τάσου Καραμήτσου.
Με «νόμιμη» επισύνδεση -για... λόγους «εθνικής ασφάλειας»- και με Predator παρακολουθήθηκαν μεταξύ άλλων: ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης (επί 2 χρόνια), ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Κωστής Χατζηδάκης (6 απόπειρες εγκατάστασης Predator στο κινητό του), ο Μένιος Φουρθιώτης, ο Στέφανος Χίος και ο δικηγόρος του, ο Λάκης Λαζόπουλος, η εργαζόμενη στο Μαξίμου Μαρία Διαμαντή (νυν συνεργάτιδα του Κυριάκου Πιερρακάκη), οι Γιάννης Ολύμπιος, Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ιδρυτές της εταιρείας δημοσίων σχέσεων V+O, ο Αριστείδης Αλεξόπουλος, τότε γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας, η Φωτεινή Ιωάννου, τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, που είχε στο χαρτοφυλάκιό της θέματα της Χαλυβουργικής -για την οποία φέρεται να είχε ειδικό ενδιαφέρον ο Γρηγόρης Δημητριάδης-, ο Γιώργος Μυλωνάκης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και πλέον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο Μανώλης Γραφάκος, τότε γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.ά.
Συντονισμένα πυρά
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δεν αφήνουν «ίχνος αμφιβολίας για την τεράστια επιχείρηση παρακολούθησης “εχθρών” και φίλων, που ενορχηστρώθηκε και εκτελέσθηκε από το σύστημα Μαξίμου», υπογραμμίζει ότι «το ρεπορτάζ αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης: όποτε έβγαινε κάποιο στοιχείο στη δημοσιότητα, σταματούσε η παρακολούθηση των εμπλεκόμενων προσώπων ή άλλαζε το μέσο αυτής, όποτε οι “στόχοι” διεκδικούσαν να μάθουν τι συμβαίνει, άλλαζε αστραπιαία το νομικό πλαίσιο», ενώ καλεί τους παρακολουθούμενους να τοποθετηθούν δημοσίως.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρει πως αποκαλύπτεται το κοινό κέντρο παρακολούθησης, το οποίο «εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση επιχειρεί να “κουκουλώσει” με σειρά αντιθεσμικών και εξόφθαλμων παρεμβάσεων. Το παρακράτος που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποκαλυφθεί, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος προσέφυγε προχθές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να εφαρμοστεί πλήρως και απαρέγκλιτα η απόφαση του ΣτΕ «για να παραλάβω εγγράφως τους τυπικούς λόγους της παράνομης παρακολούθησής μου».
«Η πολιτική ευθύνη είναι ξεκάθαρη και αφορά τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση συνεχίζει να διεκδικεί το προνόμιο της μη ευθύνης ακόμα και για εγκληματικές ενέργειες», σχολίασε σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος (Νέα Αριστερά). Και συμπλήρωσε σε ομιλία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Εχετε μετατρέψει τη χώρα σε παιδική χαρά του οργανωμένου εγκλήματος. Και αν νομίζετε ότι με την απομάκρυνση του κυρίου Δημητριάδη το λύσατε το πρόβλημα, δεν έχετε καταλάβει τι θα γίνει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας