ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κωνσταντινούπολη
Με μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχτηκαν τα κυρίαρχα τουρκικά μίντια την προχθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 30ή τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κοτς στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και από την κοινή γνώμη, καθώς η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν ανάμεσα στα πρώτα trend στο twitter στην Τουρκία για δύο μέρες. Την εξέλιξη αυτή πυροδότησε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο σύνθημα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013 στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη “Κράτα το κεφάλι σου ψηλά», προκαλώντας παράλληλα έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους χρήστες της πλατφόρμας.
Αναγνώριση
Το Πανεπιστήμιο Κοτς, που συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής, είναι από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Τουρκίας και αποτελεί δωρεά της μεγαλύτερης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας, του πατριάρχη της Ραχμί Κοτς ο οποίος παραβρέθηκε στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Τα τουρκικά ΜΜΕ στάθηκαν στο γεγονός της αναγόρευσης του πρώην πρωθυπουργού σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι στο πρόσωπό του αναγνώρισε έναν από τους αρχιτέκτονες της αλλαγής στη χώρα του όπως και τη σημαντική προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Στην ομιλία του ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με έντονη διάθεση αυτοκριτικής, επιχείρησε σύντομη ανασκόπηση της πολιτικής του διαδρομής. «Εχω αλλάξει από νεαρός φοιτητής, όταν έγινα επαγγελματίας και μετά, όταν έγινα πατέρας και απέκτησα οικογένεια. Και όπως ακριβώς έχω πολλές στιγμές για τις οποίες είμαι περήφανος, ξέρω ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία έκανα λάθη ή απογοήτευσα. Ή πέτυχα λιγότερα από αυτά που υποσχέθηκα» είπε δείχνοντας με αυτή τη φράση πως αναγνωρίζει μέρος της κριτικής που ασκήθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε τη λύπη του που δεν κατάφερε να λύσει το Κυπριακό το 2017 στην Ελβετία και επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε πριν από μέρες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ακόμη επεσήμανε πως πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να παραπέμψουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο εσωτερικό πεδίο δεν θα μπορούσε να αγνοήσει κανείς πως η ομιλία Τσίπρα ήρθε σε μια χρονική συγκυρία έντονης κινητικότητας στα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έναν εσωκομματικό εμφύλιο να βρίσκεται προ των πυλών μετά και το τελεσίγραφο Κασσελάκη.
Χωρίς αιχμή
Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε την παραμικρή αιχμή στην ομιλία του για το συγκεκριμένο ζήτημα, παρότι η αποστροφή του πως «η ώρα για προοδευτική αλλαγή είναι τώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κωλυσιεργούμε» ίσως να είχε πολλούς αποδέκτες.
Στα ενδιαφέροντα της εκδήλωσης και το μήνυμα του προέδρου της διοικητικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Κοτς και καθηγητή του Χάρβαρντ, Νουρ Γιαλμάν, που καταχειροκροτούμενος επεσήμανε πάρα πολύ παραστατικά πως η κοντινότερη χώρα στην Τουρκία είναι η Ελλάδα και μαζί Ελληνες και Τούρκοι μπορούμε να ανατρέψουμε τα στερεότυπα που καλλιεργούν για εμάς οι αλαζόνες ξένοι (sic).
Τέλος, ο κ. Τσίπρας προέτρεψε το κοινό να βρει τον τρόπο να εξελίσσεται, διατηρώντας τις αρχές του. Mότο που μάλλον θα αποτελέσει στο μέλλον και τον πυρήνα του «rebranding Tsipras».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας