Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
zaef - tsipras
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Επιτακτική ανάγκη η Συμφωνία των Πρεσπών να προχωρήσει»

Στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη βρέθηκε η ιστορική Συμφωνία και οι δυσχερείς σημερινές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας με τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών της εποχής Αλ. Τσίπρα, Ζ. Ζάεφ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών -ακόμη και άγνωστες μέχρι και χθες πτυχές της- αλλά και η σημερινή, δυσχερής συγκυρία στις σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέσα από τις τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης, Αλ. Τσίπρα, Ζ. Ζάεφ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού δήλωσε συγκινημένος που βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τον Ζόραν Ζάεφ, επεσήμανε εξαρχής ότι «είμαστε, όπως και τότε, πολύ υπερήφανοι». Ζήτησε, όμως, να αποδοθούν τα εύσημα και στους 153 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και ανεξάρτητους, που έβαλαν πλάτη για την υπερψήφιση της Συμφωνίας.

Η πολιτική της αναβλητικότητας είναι μεν βολική, αλλά δεν είναι προς όφελος των λαών και της σταθερότητας, τόνισε εξάλλου. Θυμήθηκε, όμως, και μια δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων, όταν η άλλη πλευρά είχε... κολλήσει στη συνταγματική αλλαγή, πλην όμως ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε και πέρασε η τελική εκδοχή, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Χαρακτήρισε δικαιολογία το ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ψηφίζει σήμερα τα τρία μνημόνια επικαλούμενη την κυβερνητική αλλαγή στη Βόρεια Μακεδονία. Είχε όλο τον χρόνο να το κάνει, επιχειρηματολόγησε και συμπλήρωσε λέγοντας πως, αν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, θα είχε φέρει προς ψήφιση τα τρία μνημόνια εδώ και πολύ καιρό. Ηταν μια ευτυχής συγκυρία ότι και στις δύο χώρες υπήρχαν προοδευτικές κυβερνήσεις, παρατήρησε ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο απομονωτισμού, τον οποίο διατρέχει ο βόρειος γείτονάς μας.

Επεσήμανε, δε, ότι Τουρκία και Ρωσία θέλουν να παίξουν ρόλο στην περιοχή. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της γείτονος θα σεβαστεί τη Συμφωνία και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα, όπως είπε, καθώς όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία.

«Το άσχημο μήνυμα»

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε, επίσης, ευτυχής που ο Κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τη «σωστή πολιτική», όπως είπε. Διευκρίνισε ότι με αυτό δεν εννοεί προφανώς τη μη υπογραφή των μνημονίων, αλλά τη στάση του να μην καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, επέμεινε, τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός και διεύρυνε την προσέγγισή του λέγοντας ότι η χώρα μας θα έπρεπε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αράβων και Ισραήλ. Για τα ελληνοτουρκικά, εξάλλου, έμεινε σταθερός στον δρόμο του διαλόγου, αλλά με τις κόκκινες γραμμές απαραβίαστες.

Από τη δική του πλευρά ο Ζόραν Ζάεφ προσκάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να δείξει ηγεσία, να ακολουθήσει τη διεθνή ονομασία της χώρας, το Σύνταγμα και τους νόμους. Αναφερόμενος στη νέα πρόεδρο της χώρας του, παρατήρησε ότι «αν δεν χρησιμοποιούμε το συνταγματικό όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, τότε θα παρανομεί βάσει του Συντάγματός μας» και αυτό «θα ήταν ένα άσχημο μήνυμα». Ταυτοχρόνως, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογράψει τα τρία μνημόνια, εφόσον υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο τ. ηγέτης της γείτονος είπε πως ήξερε ότι μετά τη Συμφωνία τόσο αυτός όσο και ο Αλ. Τσίπρας θα «ήμασταν πολιτικά νεκροί». Ωστόσο προχώρησαν, προκειμένου να αφήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την επόμενη γενιά. Επικριτικός κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ζ. Ζάεφ επεσήμανε ότι «η Ε.Ε. μάς υποσχέθηκε και αθέτησε την υπόσχεση».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες

Νωρίτερα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί απένειμαν στον επί 25ετία ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, το Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο νυν επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια απόδειξη της δύναμης της διπλωματίας, του διαλόγου και του συμβιβασμού».

Παραλλήλως, το τιμώμενο πρόσωπο χαρακτήρισε τη Συμφωνία πολύ σημαντική για τις δύο χώρες, την περιοχή αλλά και πέραν αυτής. Είναι, επιπλέον, ένα καλό μοντέλο για την ευρύτερη περιοχή, συμπλήρωσε. Σε άλλες παρεμβάσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου αξιολόγησε ως σημαντική την πρωτοβουλία της Διάσκεψης και τούτο «πρώτα απ’ όλα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι ένα παράδειγμα για την περιοχή».

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις των δύο αρχιτεκτόνων, του Νίκου Κοτζιά και του Νικόλα Ντιμιτρόφ. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας μίλησε για τις απειλές που δεχόταν ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά και πώς κάποιοι άλλοι τον θεωρούσαν ήρωα στη χώρα του. Ζήτησε, δε, να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στις σχέσεις των δύο χωρών και ευρύτερα στα Βαλκάνια.

Η Συμφωνία ήθελε πολύ θάρρος, σθένος και παρρησία, ήταν η πρώτη φράση του Ν. Κοτζιά. «Ευτυχώς που μας έγιναν πολλές επιθέσεις, οι φασίστες και οι χουνταίοι βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών», σημείωσε με έμφαση και επέμεινε ότι τα πραγματικά στρατόπεδα δεν ήταν μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας, αλλά μεταξύ εκείνων που ήθελαν τη Συμφωνία και αυτών που δεν την ήθελαν.

Η Συμφωνία ήταν καλή, αλλά θέλει… φροντίδα, είπε κατηγορώντας τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση για «ένοχη ανοχή και αδιαφορία». Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. χάθηκε η θετική ατζέντα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστήριξε επίσης. Ενώ επέμεινε ότι σε μια περιοχή με δύο εν εξελίξει πολέμους, το να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος της Β. Μακεδονίας είναι θέμα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας. Η Συμφωνία δεν σπάζει, ξεκαθάρισε πάντως.

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Διάσκεψης, απόψε, θα είναι παρούσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χθες, πρώτη ημέρα, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Ολγα Γεροβασίλη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και ο επικεφαλής του Κόσμου, Πέτρος Κόκκαλης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Επιτακτική ανάγκη η Συμφωνία των Πρεσπών να προχωρήσει»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας